Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Un viatge dels avantpassats al present

Resseguir el passat...

...per a parlar del present

Recursos educatius


dimecres, 2 d'abril de 2014
Paul Salopek és un escriptor i periodista californià que s'ha passat les últimes dues dècades cobrint, com a corresponsal, conflictes a l'Àfrica, l'Orient Mitjà, l'Àsia Central, els Balcans i l'Amèrica Llatina, una tasca que li ha reportat dos valuosos premis Pulitzer. També és l'autor de nombrosos articles i reportatges sobre temes d'abast mundial, com la producció de petroli, la sobreexplotació pesquera i els avenços en l'estudi del genoma humà. Tota aquesta experiència, Salopek l'ha sabuda fer confluir en un projecte radicalment diferent.

Out of Eden Walk, un projecte de 'periodisme lent', va començar el gener de l'any passat a caminar, literalment, a Etiòpia. Es va traslladar a aquest país africà amb l'objectiu de recórrer a peu els 34.000 quilòmetres que hi ha fins a la Terra del Foc, a l'extrem sud de l'Argentina. La caminada, que no s'acabarà fins el 2020 després de passar per l'Àfrica, l'Àsia i Amèrica, té un sentit: Salopek vol resseguir a peu la migració que els nostres ancestres homínids, fa seixanta mil anys, van protagonitzar des del considerat bressol de la humanitat, Etiòpia, fins l'extrem meridional del continent americà.

Resseguir el passat...


D'aquí set anys, quan previsiblement Salopek arribi al final, l'Out of Eden Walk voldria esdevenir una crònica sense precedents de la vida humana a la Terra, dues mil cinc-centes generacions després que els nostres inquiets avantpassats emprenguessin una llarguíssima i lenta migració cap al nostre present, des del 'pre-històric edèn africà'. Gràcies a internet, la seva odissea es pot seguir per mitjà de webs, blocs i xarxes socials en una confluència de periodisme experimental, cartografia i recursos educatius.

...per a parlar del present


Durant el llarg viatge, Paul Salopek no aspira de fet a explicar el passat de la humanitat, sinó el futur immediat a través dels grans temes del nostre present: des del canvi climàtic que ja hi ha en marxa (accelerat les últimes dècades a causa de l'activitat humana) fins a la veloç innovació tecnològica, passant per les migracions en massa i la supervivència de les cultures més petites o febles demogràficament. El fet d'anar a peu permet al periodista de trobar-se gent pel camí amb qui comentar pausadament totes aquestes qüestions.

Recursos educatius


La passejada de set anys de l'aventurer californià és ja una important font d'informació i de notícies, però també de recursos educatius. Aquests últims s'apleguen en un apartat específic, Out of Eden Learn, 'una comunitat d'aprenentatge en línia' amb què estudiants de tot el món poden implicar-se directament en el llarg viatge. S'hi donen eines educatives per a explorar dins les seves comunitats, investigar sobre qüestions mundials actuals i ésser conscients del paper que té cadascú, com a individu, en un context històric i geogràfic més ampli. Al capdavall, es vol que els estudiants s'interessin per la resta del món i esdevinguin 'ciutadans globals' més ben informats i implicats.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Cada cent seixanta quilòmetres, Paul Salopek s'atura per a enregistrar amb imatges l'entorn paisatgístic (el sòl, el cel, el so ambient) i humà (hi entrevista la persona que troba més a prop).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Un altre racó educatiu del projecte és la Classroom.
Documental Becoming Human.
Smithsonian Institute: L'evolució humana.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua