Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els Jocs Olímpics d'hivern a Sotxi

Catorze esportistes del país

Enclavament geopolític

Cent cinquanta anys del genocidi adigué


dimecres, 12 de febrer de 2014
Sotxi, a la riba nord de la mar Negra, és una ciutat turística de poc més de tres-cents mil habitants situada al territori rus de Krasnodar, a la falda de les muntanyes del Caucas. Del 7 al 23 de febrer hi tenen lloc els XXII Jocs Olímpics d'hivern, on quasi 2.800 esportistes d'una vuitantena llarga de països competeixen en quinze disciplines de set esports olímpics oficials: biatló, bobsleigh (bobsleigh, luge i tobogan), cúrling, esquí (acrobàtic, alpí, combinada nòrdica, de fons i salt), hoquei sobre gel, patinatge (artístic, de velocitat i de velocitat en pista curta) i surf de neu.

Com els Jocs d'estiu, aquest esdeveniment esportiu de primer ordre té lloc cada quatre anys. Però els Jocs Olímpics d'hivern són una mica més recents, atès que van néixer el 1924 com la Setmana Internacional d'Esports d'hivern, vinculada als Jocs d'estiu de París del 1924. Aquella primera olimpíada hivernal es va fer a la ciutat arpitana de Chamonix, als Alps.

Catorze esportistes del país


Als XXII Jocs Olímpics d'hivern, hi participen catorze atletes dels Països Catalans. Sis són del Principat: Pol Carreras, Queralt Castellet, Adrià Diaz, Ander Mirambell, Laura Orgué i Ferran Terra. Sis més, d'Andorra: Kevin Esteve, Mireia Gutiérrez, Lluís Marín, Marc Oliveras, Laura Soulié i Joan Verdú. I dos de Catalunya Nord: els germans biatletes Simon Fourcade i Martin Fourcade, l'últim dels quals ha aconseguit dues medalles d'or: en la prova de persecució i en la individual de vint quilòmetres. També hi ha l'aranès Àlex Puente.

Enclavament geopolític


Sotxi és enclavada en un dels confins de Rússia, el Caucas, una turbulenta regió des del segle XIX, quan els diferents governants russos van començar a interessar-s'hi i a expandir-s'hi: dels tsars a les autoritats comunistes, passant per l'actual president Vladímir Putin, en guerra oberta amb els rebels txetxens. Per això no és estrany que, a causa dels interessos russos, a un màxim de cinc-cents quilòmetres a la rodona de Sotxi hi hagi la densitat més alta al món d'estats independents 'de facto', no reconeguts per les Nacions Unides: Abkhàzia, la República d'Ossètia del Sud, l'Artsakh i el Transdnièster.

Cent cinquanta anys del genocidi adigué


Precisament en el cent cinquanta aniversari de la victòria militar russa sobre els adigués (o circassians, o txerquessos) i del moment culminant del genocidi i neteja ètnica contra aquest poble musulmà del Caucas, la capital històrica de Circàssia, Sotxi, és l'escenari de l'última exhibició del poder econòmic i polític rus. Tot i la petició de la comunitat adigué perquè s'aprofitessin els Jocs Olímpics per a reconèixer-la i recordar un dels genocidis més oblidats, les autoritats russes no hi han dedicat cap esment.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els JO de Sotxi han estat els més cars de la història: tot i que inicialment es preveia que costarien 6.500 milions de dòlars, al final la quantitat real ha estat set vegades més alta, uns 46.000 milions de dòlars. Hi ha moltes denúncies de corrupció i balafiament.
  • Per a saludar l'obertura dels Jocs de Sotxi, el cercador Google va fer servir els colors de la bandera gai en protesta per les lleis homòfobes impulsades per les autoritats russes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les mascotes dels jocs de Sotxi.
Enciclopèdia de la despesa desmesurada de Sotxi 2014.
Barcelona optava als Jocs d'hivern del 2022, però la candidatura s'ha ajornat.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua