Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Sant Antoni Abat

Tres Tombs de renom

Sant Antoni Abat

Més celebracions


dimarts, 14 de gener de 2014
La diada de Sant Antoni Abat, que s'escau el 17 de gener, és força celebrada a casa nostra. Pels volts d'aquesta data molts pobles i ciutats preparen actes festius a balquena: fogueres, funcions teatrals, cercaviles, danses i... els Tres Tombs.

El ver protagonista dels Tres Tombs és el bestiar de tir o muntura, que desfila (fa un tomb) engalanat pels carrers cèntrics i rep la benedicció davant l'església. Els carruatges, tirats per majestuoses cavalleries, donen una alegria i un color especials a la festa, que, si ha revifat amb força aquests darrers anys, també ha anat perdent el caràcter primigeni.

En temps passats, quan gairebé tothom feia de pagès, els animals eren indispensables per a les feines del camp. Muls, ases, cavalls... rebien la benedicció que els havia de protegir de malures i caigudes, i desfilaven al voltant d'una església o un indret de significació religiosa, després d'haver estat estrijolats i guarnits.

Però avui, de pagesos, gairebé no en resten, i els que hi ha treballen tenen maquinària moderna. Tot i amb això, les bèsties domèstiques i de tir mantenen l'autenticitat de la festa, que comparteixen amb els animals de companyia de tantes cases.

Tres Tombs de renom


Dèiem suara que els Tres Tombs es fan a molts indrets del país, principalment pels volts de Sant Antoni Abat, però també en algunes altres dates, de gener a maig. Un dels més primerencs i de més anomenada és el de Valls (Alt Camp). El 'carro de traginers' i el 'carro de quatre bocois', els més grans del Principat, són una de les atraccions dels Tres Tombs vallencs. També són molt populars i concorreguts els de Vilanova i la Geltrú (Garraf), que tenen un dels moments més intensos en el Trasllat de la Bandera, pocs dies abans de la festa grossa, el mateix dia de Sant Antoni. I igualment passa a Sant Andreu de Palomar (Barcelona), on la vigília de Sant Antoni es fan els anomenats Tres Tombs Infernals amb la participació de les colles de diables locals, o els del barri de Sant Antoni, en ple Eixample.

Sant Antoni Abat


Potser us demaneu per què els Tres Tombs se celebren sobretot per Sant Antoni Abat. Doncs perquè és el sant patró dels animals domèstics. De la seva vida, que degué transcórrer entre els segles III i IV, en tenim notícia per sant Atanasi, bisbe d'Alexandria i contemporani seu. Sembla que Antoni era un jove egipci de casa bona que va repartir els béns entre els desvalguts, abans de retirar-se al desert a pregar i a resistir incomptables temptacions del dimoni. Dels poders guaridors d'aquest eremita (tal vegada el primer del cristianisme) sobre les bèsties, en donen compte no pas poques llegendes, com la que diu que va sanar un porquet esguerrat, que, agraït, l'anava seguint pertot arreu. D'aquí ve el nom de sant Antoni del Porquet, i que hom solgui representar el sant acompanyat d'un garrí.

Més celebracions


Des de temps immemorials la humanitat ha celebrat el trànsit de l'hivern a la primavera i l'arribada d'un nou cicle agrícola amb tot de festes, ritus de purificació, fecundació de la terra i protecció dels ramats. Celebracions que la tradició cristiana va servar i adaptar, lligant-les a la diada de Sant Antoni Abat. D'això, prou que en donen fe els Tres Tombs i moltes altres festes avui tan seguides: fogueres, foguerons (d'Artà, Manacor, sa Pobla...) i 'santantonades' (dels Ports), en què el foc, element purificador, es barreja amb representacions de la vida de sant Antoni, que venç les temptacions del dimoni, figuració del triomf del bé sobre el mal.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Ben a prop d'on tenia el cau sant Antoni Abat, a la vora de la mar Roja, hi va viure un altre dels fundadors de la vida eremítica: sant Pau Ermità. Sembla que l'un i l'altre es coneixien i que van ésser amics i tot. El calendari catòlic situa les festes de Sant Antoni i de Sant Pau a mitjan gener, dins la Setmana dels Barbuts, considerada la més freda de l'any.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una de les celebracions més singulars de les festes de Sant Antoni és l'Encamisada de Falset (Priorat).
Per Sant Antoni, Menorca celebra la diada.
Per la revetlla de Sant Antoni, Mallorca s'omple de foguerons, ximbombes, dimonis, botifarrons... i gloses.
El 25 gener se celebren els foguerons de sa Pobla al barri de Gràcia de Barcelona.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua