Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cartografiar la Galàxia en 3D

Instrumental precís

Volum de dades

Aportació catalana


dimecres, 18 de desembre de 2013
Si el temps ho permet i no hi ha cap impediments d'última hora, dijous a les 10.12 del matí s'ha d'envolar des de la base espacial de Kourou (Guaiana Francesa) un coet Soiuz-Fregat carregat amb Gaia, el satèl·lit de l'Agència Espacial Europea (ESA) que durant cinc anys ha de recollir dades de mil milions d'estrelles per a construir el mapa en tres dimensions de la Galàxia més complet. Agafa el relleu de la missió Hipparcos, que fa anys ja va analitzar cent vint mil estrelles amb una precisió equivalent a l'alçada d'una persona a la Lluna vista des de la Terra. Ara el projecte és deu mil vegades més potent.

Gaia és una missió emblemàtica tant per la seva capacitat de revolucionar l'astrofísica de les dècades vinents com pel desafiament tecnològic que implica. El satèl·lit col·loca Europa al capdavant de la disciplina de l'astrometria i pot posar en qüestió algunes de les regles de la física newtoniana. Gràcies a la informació obtinguda, es podrà tenir un coneixement molt més exhaustiu de la història de la Via Làctia, de l'origen a l'estat actual, i també descobrirà molts altres objectes del sistema solar: de planetes a nanes marrons, de galàxies llunyanes a quàsars. En conjunt, permetrà de catalogar mil milions d'estrelles, un 1% de tota la Galàxia. D'aquest immens nombre d'objectes, en calcularà la distància, la velocitat, la composició química..., i ho farà una mitjana d'unes setanta vegades per estrella durant la vida útil de la missió, que s'ha calculat en cinc anys. Així, qualsevol variació o moviment quedarà enregistrat.

Instrumental precís


Com que la distància als estels és tan gran, el satèl·lit disposarà d'un instrumental d'enorme precisió a bord. En concret, conté dos telescopis de trenta-cinc metres de focal amb un total de deu miralls, i tres instruments: astromètric, fotomètric i espectroscòpic. Amb Gaia, la precisió serà de l’ordre de deu microsegons d’arc, cosa que equival a mesurar l’amplada d’una moneda d’euro situada a la Lluna vista des de la Terra, o de veure els ulls d'una persona caminant pel nostre satèl·lit natural. Resumint: la missió Gaia serà la càmera més gran enviada mai a l'espai i fins el 2018 generarà un milió de megabytes d'informació.

Volum de dades


En missions de gran abast com aquestes, un problema important és la transmissió, gestió i emmagatzematge de les dades generades. Es calcula que cada dia arribaran a les estacions terrestres uns cinquanta gigabytes (GB) de dades científiques. Al final de la missió, al cap de com a mínim cinc anys, s’hauran enviat cent terabytes (TB) de dades. Però després caldrà analitzar-les: per això el catàleg final ocuparà ja un petabyte (mil terabytes). Si es desés tot en DVD, se'n necessitarien dos-cents mil.

Aportació catalana


En la missió de l'ESA, hi ha una notable contribució de científics i enginyers catalans. Tots són membres de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, que han participat des del principi del projecte, el 1995, en el disseny científic i tecnològic, en prototips de bancs de dades, en la producció de dades simulades, en el desenvolupament de l'algorisme de calibratge de les dades fotomètriques i en el sistema de processament diari i en l'emmagatzematge de les dades. La gestió de les dades es farà a través de sis equips a tot el món, un dels quals és format pel Barcelona Supercomputing Center-Mare Nostrum i el Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Es pensa que la nostra galàxia té uns cent mil milions d'estels. Gaia n'observarà un 1%.
  • El satèl·lit pesa uns dos mil quilos, ha costat set-cents quaranta milions d'euros en total i ha involucrat tres-centes persones durant set anys, repartides en setanta-quatre empreses de setze països.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Envolament del Gaia, en directe.
Vídeos sobre la tasca de l'equip de científics de la UB.
Aplicació per a mòbil i pissarreta sobre la missió Gaia.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua