Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els esclaus del segle XXI

L'esclavatge actual

Trenta milions

Records del tràfic d'humans


dimecres, 27 de novembre de 2013
L'endemà del Dia Mundial de Lluita contra la Sida, que es commemora cada any l'1 de desembre, en el calendari de jornades internacionals observades per les Nacions Unides (ONU) es recorda una xacra de la societat que, en general, solem relacionar amb el passat, però que malauradament té molt a veure amb el present. El 2 de desembre és el Dia Internacional per l'Abolició de l'Esclavatge en record de la data en què, l'any 1949, l'assemblea general de l'ONU va adoptar el Conveni per la Repressió del Tràfic de Persones i de l'Explotació de la Prostitució Aliena.

Malgrat que tant la paraula 'esclau' com el concepte de 'esclavatge' ens poden sonar llunyans en el temps i propis de la política menada durant ben bé quatre segles pels grans imperis colonials europeus majoritàriament amb la població africana, la veritat és que en ple segle XXI l'esclavitud és ben present al món, sota unes altres formes. Ho recordava l'ex-secretari general de l'ONU Kofi Annan el 2001: 'Tot i que hi ha molta gent que pensa que el tràfic d'humans ja no existeix el segle XXI, cal admetre que l'esclavatge i la servitud hi són ben freqüents, amagats sota el nom de treball obligatori o forçat, explotació de mà d'obra infantil i tràfic d'éssers humans.' La commemoració de la jornada, inspirant-se en l'esperit de l'abolició del tràfic de negres, vol actualitzar la lluita constant contra totes les formes d'esclavitud modernes que priven molts milions d'individus de la seva llibertat i els seus drets més elementals a la dignitat, el treball lliure i, ras i curt, a la seva vida.

L'esclavatge actual


La jornada del 2 de desembre té per objectiu de reclamar als països que eradiquin totes aquestes formes d'explotació contemporànies, com el tràfic de persones, la prostitució sexual, el treball infantil, el matrimoni forçat, el reclutament obligat de criatures en conflictes armats... Tot i que de vegades no són considerades esclavitud, les condicions són les mateixes, com recorda l'entitat Anti-Slavery: 'Cal no oblidar que la gent, abans i ara, és venuda com un objecte, forçada a treballar per res o per ben pocs diners, i a mercè dels seus 'contractadors'.' La llista de formes d'esclavatge modern es por ampliar amb el tracte discriminatori de molts treballadors migrants, com el cas denunciat fa poc pel diari anglès The Guardian i l'ONG Amnistia Internacional respecte als milers de nepalesos que treballen a l'emirat de Catar, en pèssimes condicions, per a construir-hi les infrastructures del Mundial de Futbol del 2022.

Trenta milions


Així, es calcula que quasi trenta milions de persones patirien alguna mena de situació d'esclavatge actualment, segons els termes que defineixen les formes que adopta l'esclavitud ara mateix. És la xifra de nous esclaus que esmenta la fundació australiana Walk Free en l'últim informe sobre la qüestió que ha publicat. En el rànquing de països establert per l'ONG, Mauritània (a la costa nord-occidental africana) és al capdamunt amb un 4% de la seva població esclavitzada. En termes absoluts, amb tot, és a l'Índia on hi ha el nombre d'esclaus més alt, catorze milions, malgrat que fa més de quaranta anys que les pràctiques esclavistes hi són prohibides per llei.

Records del tràfic d'humans


El 2 de desembre no és l'única data al calendari dedicada a recordar l'abominable pràctica de l'esclavatge. El 18 de desembre de 2007, l'assemblea general de l'ONU va decidir de designar el 25 de març com a Dia Internacional de Record de les Víctimes de l'Esclavitud i el Tràfic Transatlàntic d'Esclaus, per a recuperar de l'oblit els quinze milions d'homes, dones i infants africans que es calcula que foren desplaçats per la força, durant més de quatre-cents anys, per les principals potències colonials d'Europa cap a Amèrica. Paral·lelament, la UNESCO commemora des del 1998, cada 23 d'agost, el Dia Internacional del Record del Tràfic d'Esclaus i la seva Abolició.

MATERIALS

  • Esclavitud
    Format:Web
    Entrada a la Viquipèdia.
  • Anti-Slavery
    Format:Web
    Principal organització no governamental que treballa per eradicar l'esclavatge modern al món.
  • Mapa de l'esclavitud actual
    Format:Web
    De l'associació nord-americana Free the Slaves.
  • Products of Slavery
    Format:Web
    Cent vint-i-dos productes habituals són fabricats en una seixantena de països usant mà d'obra forçada.
  • 'El mar dels traïdors'
    Format:Llibre
    Aquesta novel·la de l'escriptor Jordi Tomàs tracta del tràfic d'esclaus, un negoci al voltant del qual van fer fortuna molts catalans.

QUE HO SABIES?

  • Amb la fi de la guerra del 1936-1939, cent mil homes i vint mil dones del bàndol republicà foren esclavitzats per la dictadura franquista als anomenats 'destacaments penitenciaris'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Posem fi a l'esclavitud!: campanya de l'Organització Internacional del Treball (OIT).
UNESCO: La ruta de l'esclau.
Slavery Footprint calcula quanta gent ha treballat forçadament en productes habituals.
Cronologia: l'esclavatge en la història de la humanitat.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua