Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Tardor verda a les Illes

Suport i solidaritat

Caixa de resistència

'Plurilingüisme' al País Valencià


dijous, 3 d'octubre de 2013
En un fet sense precedents al nostre país, la comunitat educativa de les Illes ha començat aquest curs amb una vaga indefinida de docents. La causa: la imposició, des de la Conselleria d'Educació del govern balear, de l'anomenat decret de tractament integrat de llengües (TIL), un canvi en el model lingüístic en l'educació que introdueix l'anglès com a tercera llengua vehicular a l'escolarització en detriment de les hores de català. Amb el polèmic decret del trilingüisme imposat pel govern de José Ramón Bauzá sense cap mena de negociació i amb l'argument de lluitar suposadament contra el fracàs escolar, el català a l'escola passa d'una quota mínima del 50% al 20%.

El TIL, validat al parlament balear el 24 de setembre amb els vots majoritaris del PP i l'oposició de la resta de grups polítics i de la gran majoria del professorat, representa doncs la fi de trenta anys d'immersió lingüística a les Illes. És a dir, que el català hi deixa de ser la llengua vehicular i predominant, en favor del castellà i l'anglès. La comunitat educativa, amb el professorat, els pares d'alumnes i els sindicats en bloc, s'ha oposat al pla del president Bauzá perquè denuncia que s'ha aplicat precipitadament i d'esquena als mestres, en contra del català i sense els mitjans materials i humans que calen. I, tot plegat, en una època de retallades en l'ensenyament públic que n'afecta la qualitat.

Suport i solidaritat


L'oposició gairebé unànime entre pares d'alumnes, sindicats d'educació i professorat, que des del 16 de setembre manté les aules i els centres educatius paralitzats, ha rebut una important onada de solidaritat de la societat balear. Les mostres de suport durant les ja tres setmanes de vaga són nombroses, sovint expressades amb samarretes reivindicatives amb el color verd de la protesta, i han desembocat en la històrica manifestació de diumenge passat a Palma. Més de noranta mil persones van ocupar el centre de la ciutat per a exigir la retirada del decret de llengües i per a secundar els docents en la seva lluita. També hi va haver concentracions a Maó (Menorca), Eivissa i Formentera, a més de Barcelona.

Caixa de resistència


Una altra mostra del moviment social de solidaritat amb els vaguistes és l'anomenada caixa de resistència, un compte corrent on tothom pot contribuir amb diners per a sufragar les despeses de la protesta. No totes les aportacions són pecuniàries: l'artista Miquel Barceló ha donat una obra seva als mestres i un nét del pintor Joan Miró els ha fet donació de l'obra 'L'oil bleu du volcan'. En aquest sentit, cal tenir en compte que cada mestre perd noranta euros el dia durant la vaga. Alguns havien expressat la voluntat de fer vaga només una setmana, però veient l'actitud intransigent del govern i la solidaritat de la gent, s'han replantejat de mantenir-la fins que l'executiu no rectifiqui.

'Plurilingüisme' al País Valencià


El suport també ha arribat de Catalunya i, sobretot, el País Valencià. En aquest últim territori, el sindicats educatius i l'entitat Escola Valenciana són alguns dels signants del manifest de suport a la vaga indefinida de les Illes. Cal recordar que el govern valencià també va aprovar, sense consens, un decret de plurilingüisme, l'estiu de l'any passat, que dobla les classes en anglès i redueix les hores de català. A tots tres territoris, d'una altra banda, els afecta la futura llei orgànica per la millora de la qualitat educativa (LOMCE), que impulsa el ministre d'Educació espanyol, José Ignacio Wert, malgrat una enorme contestació.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Reportatge de VilaWeb TV: Les Illes diuen prou.
Vídeo de suport als mestres de les Illes.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua