Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Born obre la porta al 1714

Mercat del Born

Homenatge particular als veïns

Actes del tricentenari


dimecres, 25 de setembre de 2013
El Born Centre Cultural de Barcelona va obrir la porta el 9 de setembre amb un gran acte que va servir, també, per inaugurar els actes de commemoració del tricentenari dels fets del 1714 a tot el país. La inauguració va aplegar les màximes autoritats i una extensa representació de l'àmbit institucional i cultural en els més de vuit mil metres quadrats de l'espai, una bona part dels quals ocupats pels jaciments de la Barcelona del segle XVIII, ara al descobert i perfectament exhibits.

El centre, a més, disposa de dues exposicions, una de permanent i una de temporal. La permanent explica la Barcelona del 1700 i és titulada 'De les pedres a les persones', mentre que la temporal és dedicada al setge del 1713-1714 i es podrà visitar durant tota la commemoració del tricentenari, fins el setembre del 2014. A banda, el Born contindrà activitats diàries multidisciplinàries (literatura, música, cinema, titelles i dansa), amb un programa anomenat 'Roda el món i torna el Born'.

Mercat del Born


Quaranta-tres anys separen la data en què el Mercat del Born va tancar les portes fins la reobertura definitiva de l'espai, convertit en un gran centre cultural. En aquest temps s'han succeït tot de projectes desestimats i d'iniciatives paralitzades. Dels projectes descartats el 1990 perquè acollís una macrollibreria de la FNAC i una facultat de la Universitat Pompeu Fabra es va passar a la projecció de la nova biblioteca provincial de Barcelona el 1997. Però, aleshores, la descoberta de les restes medievals de resultes de les excavacions per adequar l'espai a la biblioteca van suscitar, novament, un debat sobre l'ús del recinte. Finalment, el 2003 l'ajuntament hi va projectar un centre cultural. Les obres han anat fent via de manera discontínua, amb una nova aturada important l'any 2009 per a refer l'estructura del sostre. El 9 de setembre, finalment, s'ha reobert al públic: un gran espai singular i excepcional carregat de simbolisme que relliga tres segles d'història catalana.

Homenatge particular als veïns


Els qui ja han visitat el Born CC han pogut observar, als balcons del voltant del recinte, un conjunt de pancartes vermelles amb cognoms en lletres grosses. És una iniciativa personal, no institucional, de l’artista barceloní Frederic Perers, que va viure des de casa seva, al carrer de la Ribera, tot el procés d'excavacions de l'antic Mercat del Born. Cada lona gegant, explicava l'autor, porta un dels setanta-tres cognoms de les famílies que se sap que vivien a l'espai excavat. 'És un projecte que vaig idear ara fa deu anys, com a veí. Arran del reportatge 'El Born, un vincle amb el passat', emès per TV3 el 2003, vaig quedar garratibat pel drama que havia viscut la gent del barri el 1714: el 17% de la Barcelona de l'època fou enderrocada per imposició després del setge. És a dir, una cinquena part dels habitatges de tota la ciutat se'n van anar a terra, i la població expulsada del barri es calcula que fou de cinc mil habitants (la població de Girona o Vic d'aleshores), dels quals el 70% se'n van haver d'anar fora de la ciutat.'

Actes del tricentenari


Aquest any i el vinent es compleixen tres-cents anys del setge i caiguda de Barcelona durant la guerra de Successió al tron hispànic. El conflicte, que es va allargar més d'una dècada i en què van participar les principals potències europees, va dividir la península Ibèrica en dos bàndols: el borbònic, partidari del pretendent Felip d'Anjou, i l'austriacista, favorable al pretendent Carles. A grans trets, els territoris de la Corona d'Aragó (l'Aragó, Catalunya, el Regne de València i les Illes) es van posicionar en favor d'aquest últim i van plantar cara, amb el suport d'Anglaterra, els Països Baixos i Portugal, a l'embat dels exèrcits franco-espanyols. El juliol del 1713, les tropes de Felip V van començar el setge de Barcelona, que no va caure fins l'11 de setembre de l'any següent. La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona ja han presentat els actes commemoratius prevists, com també l'Ajuntament de Cardona, l'últim municipi que va resistir al Principat contra els borbònics.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • 'L'auca del Born' és un espectacle ideat per Jordi Casanovas que es representa dins el jaciment del Born CC i que explica la vida quotidiana de la Barcelona del 1714. L'obra, amb vint-i-vuit actors en escena, es pot veure fins el 28 de setembre.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Reportatge 'El Born, un vincle amb el passat', emès per TV3 el 2003.
El dia a dia del llarg setge de Barcelona, en un bloc tres-cents anys després.
XTEC: material sobre la 'Commemoració del Tricentenari 1714-2014'.
Programa per a nens i nenes del Born CC.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua