Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Fent via cap a la independència

La cadena, al món

Inspiració bàltica

L'ANC


dimarts, 17 de setembre de 2013
La setmana passada, en ocasió de la diada de l'Onze de Setembre, centenars de milers de catalans van formar una llarguíssima cadena humana per a reclamar la llibertat de Catalunya. La Via Catalana cap a la Independència, que és com es deia la multitudinària mobilització, era organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), una entitat 'popular, unitària, plural i democràtica que té per objectiu recuperar la independència política de Catalunya mitjançant la constitució d'un estat de dret, democràtic i social'.

L'ANC, que ha sabut recollir el malestar d'un ampli sector de la societat catalana respecte de l'actual situació política i econòmica del país, ja va ser protagonista la diada de l'any passat de la impressionant manifestació que va col·lapsar pacíficament el centre de Barcelona. L'èxit de la convocatòria va obligar el mateix 11 de setembre el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, a adoptar una posició més ferma sobre el dret de decidir i sobre la possibilitat de convocar un referèndum sobre la independència. L'èxit també va obligar l'ANC a pensar una nova mobilització de cara a l'Onze de Setembre d'enguany, en forma de cadena humana.

La cadena, al món


Un any després de la manifestació multitudinària de l'Onze de Setembre del 2012 a Barcelona, la mateixa ANC ha tornat a mobilitzar la ciutadania. Enguany, amb una impressionant cadena humana que ha recorregut quatre-cents quilòmetres del Principat, amb ramals al País Valencià i Catalunya Nord. Si l'any passat es va captar l'atenció de molts mitjans internacionals, la Via Catalana ha pretès explícitament d'amplificar el clam d'independència a tot el món. I ho ha aconseguit amb escreix, atès que els mitjans més importants i influents s'hi han referit amb reportatges, vídeos i galeries fotogràfiques.

Inspiració bàltica


El 16 de març passat, les presidentes de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, van anunciar a Girona que de cara a l'Onze de Setembre farien la Via Catalana, una gran cadena humana de 400 km entre el Pertús (al nord) i Alcanar (al sud) per a reivindicar la independència de Catalunya respecte d'Espanya. La proposta s'inspirava en un important referent en la història: l'anomenada Via Bàltica del 23 d'agost de 1989, quan en ocasió del cinquantè aniversari del pacte Molotov-Ribbentrop entre l'URSS i l'Alemanya nazi, més d'un milió i mig de persones van participar en una cadena de 560 km que anava de Vílnius (Lituània) a Tallinn (Estònia), passant per Riga (Letònia). A banda denunciar l'autoritarisme soviètic, la Via Bàltica reivindicava la independència, que es va assolir dos anys després.

L'ANC


La idea de crear l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'originà durant la Conferència Nacional per l'Estat Propi del 30 d'abril de 2011 a Barcelona, amb la presència d'un ampli espectre de personalitats de la societat civil, la política i la cultura. L'assemblea constituent va tenir lloc el 10 de març de 2012 al Palau Sant Jordi de Barcelona i el mes següent Carme Forcadell en fou escollida presidenta. L'entitat s'estructura en unes quantes assemblees territorials i sectorials, amb representació al secretariat nacional, que organitzen periòdicament actes i campanyes en el seu àmbit geogràfic o professional sobre la independència de Catalunya. El març del 2013 l'ANC tenia més de vint-i-set mil membres.

MATERIALS

  • Assemblea Nacional Catalana (ANC)
    Format:Web
    Web oficial de l'entitat civil organitzadora de la manifestació de l'Onze de Setembre del 2012 i de la Via Catalana d'enguany.
  • Via Catalana cap a la Independència
    Format:Web
    Portal especial amb tota la informació de la cadena humana.
  • The Baltic Way
    Format:Web
    Portal amb documentació digitalitzada de la Via Bàltica del 1989, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

QUE HO SABIES?

  • Per a organitzar la Via Catalana de l'Onze de Setembre, l'ANC calcula que hi han col·laborat fins a trenta mil voluntaris.
  • La cadena humana es va convocar a les 17.14, una referència a la data del 1714.
  • A banda la cadena de l'Onze de Setembre a Catalunya, hi ha hagut durant tot l'estiu moltes rèpliques de la Via Catalana a l'estranger.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Reportatge 400 km al '30 minuts' de TV3.
La Via o Cadena Bàltica del 23 d'agost de 1989, amb fitxers i records digitalitzats.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua