Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Recordant la primera ascensió a l'Everest

Edmund Hillary

El poble xerpa

La commemoració


dimarts, 4 de juny de 2013
El 29 de maig de 1953, a les 11.30, el neozelandès Edmund Hillary i el xerpa tibetà Tenzing Norgay van trepitjar el cim de la muntanya més alta del planeta, l'Everest. Ara fa seixanta anys, doncs, es va culminar la conquesta del sostre del món, de 8.848 metres, després de trenta anys dels primers intents, amb les primeres expedicions la dècada del 1920. Plens de joia, tots dos es van abraçar al cim, on no es van estar més d'un quart d'hora per la manca d'oxigen a aquella alçada. De tot plegat, n'han quedat algunes fotografies de Hillary: en una apareix Norgay ben abrigat al cim del món.

Des de la primera ascensió reeixida de fa seixanta anys, l'Everest ha deixat d'ésser una fita gairebé impossible per a esdevenir, quasi, una cita obligada de qualsevol alpinista de nivell. La imponent muntanya, a la frontera entre el Tíbet i el Nepal, és actualment tota una atracció turística, un factor que ha ajudat a desenvolupar econòmicament aquesta regió de la serralada de l'Himàlaia, però que alhora amenaça l'equilibri ambiental a causa de l'augment de les deixalles i els residus que s'hi acumulen. Hillary mateix ja s'hi va mostrar crític els últims anys de vida.

Edmund Hillary


Nat a Auckland (Nova Zealanda) el 1919, Edmund Hillary, fill d'un apicultor, es va apassionar des de ben jove per l'alpinisme. Després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), en què va fer de pilot, es va decidir de provar sort a l'Himàlaia, la serralada amb les muntanyes més altes del món. El 1953 es va unir a l'expedició dirigida pel coronel anglès John Hunt, amb la qual va arribar al cim de l'Everest i el va catapultar, juntament amb Tenzing, a la fama. Però Hillary va mantenir els peus a terra i la modèstia. De constitució en aparença prima i fràgil, era un aventurer de cap a peus: després de l'Himàlaia va anar a l'Antàrtida, on el 1958 va aconseguir arribar al pol Sud. L'11 de gener de 2008 es va morir a vuitanta-vuit anys.

El poble xerpa


En l'èxit de les expedicions a l'Himàlaia, sempre s'ha destacat el paper exercit pels xerpes, un poble del Nepal i el Tíbet molt acostumat a les dificultats i a les grans altures de la imponent serralada. Després de conquerir l'Everest al costat d'un d'aquests xerpes, Tenzing Norgay, Edmund Hillary va decidir tenir un paper actiu en la millora de vida d'aquest hospitalari poble budista. El resultat va ser la fundació de la Himalayan Trust, involucrat en activitats humanitàries com la construcció d'escoles, hospitals i ponts i la disponibilitat de serveis de salut. Pel seu èxit en el muntanyisme i la seva contribució al poble xerpa, Hillary va ésser nomenat ciutadà honorari del Nepal el 2003, coincidint amb el cinquantè aniversari de l'ascensió a l'Everest.

La commemoració


La Royal Geographical Society (RGS), responsable de les primeres expedicions a l'Everest, celebra els seixanta anys de l'ascensió amb dues exposicions a Londres. 'Everest 1953', oberta fins el 9 de juny a l'Oxo Gallery, presenta una selecció dels dos milers de fotografies que la societat conserva de les expedicions britàniques a l'Himàlaia del 1951 al 1953, en què es reflecteixen els moments històrics i més espectaculars. I 'Innovation Everest' repassa fins el 14 de juny a la seu londinenca de la RGS les tecnologies i els materials que es van fer servir en aquella primera expedició, com les botes d'alta muntanya, els walkie talkies de goma i els tancs d'oxigen experimentals que van ajudar Edmund Hillary i Tenzing Norgay a conquerir el sostre del món.

MATERIALS

  • Edmund Hillary
    Format:Web
    Article de la Wikipedia.
  • Tenzing Norgay
    Format:Web
    També a la Wikipedia.
  • Himalayan Trust
    Format:Web
    Instituït a la primeria dels anys 1960, fruit del compromís de Hillary amb el poble xerpa.

QUE HO SABIES?

  • L'Everest, que porta el nom de l'agrimensor general britànic a l'Índia Sir George Everest, és anomenat Sagarmatha ('el front del cel') en nepalès i Chomolungma ('mare de l'univers') en tibetà.
  • # Conrad Blanch va encapçalar la primera expedició catalana que va arribar al cim de l'Everest el 28 d'agost de 1985. Onze anys després, Araceli Segarra va esdevenir la primera catalana a arribar-hi.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo: 25 anys de catalans a l'Everest (5-10-2007)
The Guardian disposa d'una magnífica pàgina especial (vídeos, articles, gràfics...).
The Independent aporta dades curioses en aquesta pàgina.
National Geographic ha comparat el material usat fa seixanta anys amb el més actual.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua