Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Patum de Berga

El salt de turcs i cavallets

Les guites i el ball de l'àliga

Els plens i el tirabol


dimarts, 28 de maig de 2013
Cada any, per Corpus, se celebra amb tots els honors la Patum, la festa per excel·lència de Berga. La Patum comença la vigília de Corpus amb l'anunci del tabaler, que a cops de tabal convida els ciutadans a participar-hi. Ara, la gran celebració es fa el dijous de Corpus i el diumenge següent, quan milers de berguedans i de forasters es concentren a la plaça de Sant Pere per participar en la Patum.

Ben mirat, no fa gens estrany que la Patum sigui tan viscuda i estimada dels berguedans. És una festa que ve de molts segles enrere; els entesos en situen l'origen cap al segle XIV, quan feia poc que el papa Urbà IV havia instituït la processó de Corpus per honorar el sagrament de l'eucaristia.

Aquella època era habitual que les processons de Corpus anessin acompanyades d'entremesos escènics i d'una corrua de figures que, amb el pas del temps, es van anar deslligant del seguici religiós fins a esdevenir una celebració única al món, enriquida per segles i segles d'història: la Patum.

De l'arrelament de la festa, en donen fe les moltes comparses que la formen: els turcs i cavallets, les maces, les guites, l'àliga, els nans vells i els nous, els gegants, els plens... Tot plegat fa de la Patum una festa que conserva intacte el sentit pregon que li han donat gairebé set segles d'història.

El salt de turcs i cavallets


Es pot dir que la Patum comença amb el salt dels turcs i cavallets, dansa que rememora antics combats entre les forces cristianes i mores. Pensem que durant la baixa edat mitjana les lluites entre musulmans i cristians sovintejaren fins que aquests darrers no aconseguiren de dominar tot el país, cap al segle XIII. Això no obstant, és de justícia dir que molts experts situen l'origen del salt dels turcs i cavallets als temps pre-cristians, quan era una mena de celebració en honor de les divinitats protectores dels ramats. Alguna cosa deu haver-hi en aquesta idea si tenim en compte que, antigament, aquesta representació era coneguda amb el nom de moros i cabretes. Diguem de passada que, fins a la darreria del segle XIX, la dansa que obre la Patum anava acompanyada del tabal i prou, però des d'aleshores els patumaires ballen una alegre i bella melodia, composta pel músic berguedà Quim Serra.

Les guites i el ball de l'àliga


Amb l'entrada en escena de les guites la disbauxa es propaga. Les guites (grossa i xica) són monstres esfereïdors que vomiten foc a tort i a dret sobre la gent aplegada a la plaça, que prova de protegir-se'n tant com pot. Ara, no us espanteu, és un foc d'encenalls que s'acaba ben aviat per donar pas al ball de l'àliga, el més venerat dels berguedans. En efecte, l'àliga, majestuosa, serena i confiada, comença un delicat ball que va pujant de to fins a esdevenir una dansa que és símbol de llibertat. I per què de llibertat? Doncs perquè significa la fi de la submissió de Berga a la noblesa feudal, representada per Joana d'Aragó, comtessa de Foix, fet que s’esdevingué el 1393, quan la ciutat passà a ésser ciutat reial, val a dir: possessió del rei Joan I. Potser us demaneu si hi havia gaire diferència d’ésser governats per la noblesa a ésser-ho pel rei. Doncs, en aquella època, sí que n'hi havia, i força. Pensem que els nobles oprimien els vassalls amb tot de càrregues i vexacions, mentre que el rei s'acontentava amb una determinada quantitat de diners, que li permetia d'emprendre campanyes militars per contrades properes o llunyanes. Això també explica que l'àliga dugui el cap cenyit amb la corona comtal.

Els plens i el tirabol


Els plens, és a dir, els diables, assenyalen el moment més alt de la Patum, quan, protegits per caretes i espessos vestits de branques verdes fan esclatar els fuets que duen lligats, convertint la plaça de Sant Pere en una nebulosa de fum que, al vespre i apagats tots els llums, fa un efecte impressionant. Mireu si hi van d'abillats els plens que un guia els acompanya, perquè amb l'herboi que duen al cap no s’hi veuen. El cas és que els espetecs són eixordadors i la gent, esbojarrada, es barreja amb els plens cantant i ballant al so del tabal. Els plens s'acaben una vegada ha esclatat el darrer fuet. Però, és clar, la gent vol més gresca, poc se'n vol anar a casa després de tantes emocions, i crida 'Volem patum, volem patum!'. Comencen aleshores els torns de tirabols, amb totes les comparses fent xerinola sense ordre ni concert..., fins que amb el darrer tirabol es clou la Patum.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • D'on prové el mot 'patum'? L'explicació és senzilla: de l'onomatopeia amb què en català designem el repic d'un tabal: pa-tum, pa-tum, pa-tum...
  • Antigament la Patum s'havia fet dintre l'església, cosa que palesa la vinculació de la festa amb la processó de Corpus. El 1723 la representació dins el temple fou prohibida i d'aleshores ençà és una celebració, diguem-ne, profana.
  • El 2010 es va inaugurar un monument de la Patum a Berga, gràcies a aprotacions ciutadanes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La Patum al minut, seguiment via xarxes socials.
La Patum infantil va néixer a mitjan segle XX i ha esdevingut una escola de patumaires.
Sons de Patum, el paisatge sonor de la Patum.
La música és un element important de la festa.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua