Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Barça i Bayern, dos equips paral·lels

Bayern: un club llegendari amb un estadi futurista

Estat Lliure de Baviera...

…i motor econòmic


dilluns, 22 d'abril de 2013
El Barça juga per Sant Jordi el partit d'anada de la sisena semifinal consecutiva de la Lliga de Campions, la màxima competició futbolística entre clubs. I ho fa amb una altra llegenda del futbol europeu, el Bayern de Munic, que rep els blau-grana en un excel·lent estat de forma. La sort ha volgut emparellar dos clubs que presenten moltes semblances. D'entrada, tots dos equips arriben amb la lliga al sac: el Bayern ja l'ha guanyada, sis jornades abans de la fi de la temporada, i el Barça pot aconseguir-la matemàticament el cap de setmana vinent, si hi ajuden els resultats. Tots dos clubs, a més, basen el seu joc en la possessió de pilota: en aquesta Champions, per exemple, el Barça en té una mitjana del 68% i el Bayern, del 57%.

Més semblances. Tots dos equips presenten unes estatístiques clavades quant a grans competicions guanyades: el Bayern suma vint-i-tres lligues alemanyes i quatre Champions, tres de les quals consecutives: 1973-1974, 1974-1975, 1975-1976 i 2000-2001; i el Barça ha guanyat vint-i-una lliga i quatre Lligues de Campions, les tres últimes a les ordres de Josep Guardiola: 1991-1992, 2005-2006, 2008-2009 i 2010-2011. Justament l'ex-jugador i entrenador blau-grana és un altre dels lligams entre tots dos clubs, atès que el juny vinent es farà càrrec de la banqueta del Bayern, en substitució de Jupp Heynckes.

I encara hi ha més connexions: el Barça i el Bayern són dos clubs potents econòmicament, amb una tradició d'un segle a l'esquena i una massa social de més de cent mil socis cadascun. I tots dos són igualment símbols esportius i identitaris del seu territori: Catalunya i Baviera, respectivament.

Bayern: un club llegendari amb un estadi futurista


Fundat el 1900 (un any després que no el Barça), el Bayern de Munic és una de les referències del futbol europeu, amb múltiples títols en tots els nivells i jugadors mítics com Karl-Heinz Rummenigge i Franz Beckenbauer, que també hi han desenvolupat tasques de direcció i entrenament, respectivament. Des del 2005 l'equip bavarès juga al futurista Allianz Arena, amb una capacitat de setanta mil espectadors. Els dies de partit, l'estadi s'encén de color vermell, el color del club.

Estat Lliure de Baviera...


L'escut del Bayern de Munic incorpora la bandera de Baviera, un territori situat al bell mig d'Europa, entre els Alps i les muntanyes del Rhön, i entre els rius Main i Danuvi. Bavària és el land ('estat') més gros d'Alemanya, un país de tradició federal. Durant l'edat mitjana va ser un ducat poderós i actualment té la particularitat de defninir-se a la seva constitució com un 'estat lliure'. Amb dotze milions i mig d'habitants, les principals ciutats són la capital, Munic, a més de Nuremberg, Augsburg, Regensburg i Bamberg, patrimoni mundial de la UNESCO.

…i motor econòmic


Tot i que era fins fa cinquanta anys principalment agrícola, Bavària és actualment el 'land' més pròsper d'Alemanya, amb una potent economia que atorga una gran importància a les noves tecnologies. Hi tenen la seu companyies ben conegudes al món: Audi i BMW, en la indústria automobilística; Siemens, en el terreny de l'energia i les telecomunicacions; l'asseguradora Allianz, i les marques esportives Adidas i Puma.

MATERIALS

  • FC Bayern
    Format:Web
    Pàgina oficial del Bayern de Munic. En cinc llengües.
  • Bayern's History
    Format:Web
    Cop d'ull a la història de l'equip bavarès.
  • Baviera
    Format:Web
    Pàgina del govern bavarès.

QUE HO SABIES?

  • El Bayern ha guanyat vint-i-tres lligues alemanyes i quatre Champions, tres de les quals consecutives: 1973-1974, 1974-1975 i 1975-1976, a més de 2000-2001. El Barça, per la seva banda, ha guanyat vint-i-una lliga i quatre Champions: 1991-1992, 2005-2006, 2008-2009 i 2010-2011.
  • El Bayern va guanyar l'última Lliga de Campions el 2001 en una disputada final amb el València, que va perdre a la tanda de penals.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mario Gómez i Pizarro, els principals perills de la davantera bavaresa.
Baviera: dades i fets principals, en unes quantes llengües.
Castell de Neuschwanstein: fantasia als Alps bavaresos.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua