Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Inventiva escolar

'Inventar és divertit'

Fires dels invents

L'empenta d'internet


dimecres, 17 d'abril de 2013
Durant les últimes dècades, Barcelona s'ha venut al món com una ciutat innovadora i molt lligada al disseny. I des de fa dos anys, també s'ha pogut vendre com la capital planetària dels invents: el 23 de març de 2011 va obrir la porta el Museu d'Idees i Invents de Barcelona (miBa), situat a ben pocs metres de la neuràlgica plaça de Sant Jaume. A la direcció i gestió del miBa, hi ha una figura relacionada amb la invenció des de fa més de dues dècades, el creatiu Pep Torres. El 1997 va creure que era possible de viure de les idees i de la creativitat, concebudes no pas com una professió, sinó com una actitud de vida. I, lligant-ho amb l'activitat laboral, les conferències i les col·laboracions en uns quants programes de televisió i de ràdio, es va proposar d'aixecar el primer museu mundial dedicat a la inventiva, amb espai per a col·leccions permanents i temporals d'invents, sales de formació per a infants i emprenedors, una biblioteca i una botiga.

El museu s'adreça a tota mena de públic, però especialment a infants i joves. Per això disposa d'un programa específic per a escoles i centres de formació, en què s'inclou la visita guiada pels espais expositius i un taller per a motivar l'esperit emprenedor dels estudiants. També pensant en aquest sector, el miBa s'ha empescat el primer concurs d'invents escolar, 'per a divertir-se i passar-ho bé tots junts a l'escola'.

'Inventar és divertit'


Amb el nom de Inventar és divertit, el concurs s'ha dissenyat amb un plantejament ben senzill, perquè s'hi puguin sumar totes les escoles que vulguin. Sols cal emplenar un formulari, pensar dins la classe un invent divertit i construir-ne un prototip, que 'no cal que funcioni, però sí que demostri que podria arribar a funcionar'. Amb un breu vídeo a YouTube s'ha d'explicar l'invent i enviar-ne el vincle al miBa, abans del 30 d'abril. L'equip del museu en seleccionarà els deu millors perquè un jurat de noms ben coneguts en seleccioni els tres finalistes i el guanyador, que s'exposarà en un dels espais del centre.

Fires dels invents


Pep Torres, la persona al darrere del miBa, té una llarga trajectòria laboral durant la qual ha vist com un dels seus invents, la 'màquina expenedora alimentada per humans', era seleccionada per la revista nord-americana Time com un dels cinquanta invents més interessants del 2009. A més de publicar llibres ('El Manual del Inventor', 2001) i participar en conferències i tallers, Torres va assumir el 2008 la direcció de la fira d'invents més important del nostre país, l'Attic de Vilanova i la Geltrú (Garraf). La situació econòmica n'ha aturat la continuïtat, però al món els salons d'invents continuen atraient persones i empreses amb idees. És el cas del Saló Internacional dels Invents de Ginebra, el més important del món, que s'ha fet fa pocs dies a la ciutat suïssa amb setanta-cinc expositors de mig centenar de països.

L'empenta d'internet


En una entrevista publicada el 2008 a la revista Consumer, Pep Torres reconeixia la importància d'internet en la seva professió: 'No sols com a recerca d'informació, sinó com la manera més eficaç de contactar amb gent de la resta del món que desenvolupa idees.' N'és un bon exemple la publicació nord-americana Make, on s'apleguen constructors particulars, inventors amateurs i curiosos de la cultura del fer-s'ho tot un mateix. Make impulsa tot de fires pels EUA i també activitats infantils.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La Viquipèdia té una llista d'invents i descobriments atribuïts a autors catalans: Chupa Chups, la volta catalana, el pal de fregar, el porró, l'instrument electrònic Reactable...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo: bases del concurs.
Invention at Play, exposició interactiva per a descobrir els vincles entre jocs i invents.
Llista de recursos educatius sobre invents.
Hall of Fame dels grans inventors.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua