Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La lluita per la dació en pagament

Iniciativa legislativa popular

A la Unió Europea

Als EUA


dimecres, 13 de febrer de 2013
Per a adquirir un pis o una casa, la compradora o comprador sol demanar un préstec al banc. És l'anomenada hipoteca, un contracte pel qual la persona que ha rebut els diners es compromet a tornar-los, en un període determinat de temps i amb els interessos corresponents, a l'entitat prestadora. A l'estat espanyol, on es va disparar la construcció d'habitatges durant la primera dècada del segle XXI, moltes famílies van contractar hipoteques aprofitant les facilitats que hi posaven els bancs i l'aparent bonança econòmica, quan hi havia uns nivells de desocupació extremadament baixos.

Des del 2008, amb tot, les coses s'han capgirat i la crisi s'ha instal·lat. Ara mateix, quasi sis milions de persones no tenen feina a l'estat i molta gent ja no pot pagar les quotes hipotecàries mensuals. Segons la llei espanyola, en cas d'impagament el banc pot procedir a desnonar els propietaris i quedar-se l'immoble. Però no se salda el deute, atès que també han de pagar la part de la hipoteca que no s'hagi satisfet. Amb dades del Consell General del Poder Judicial, entre el 2007 i el tercer trimestre del 2012 n'hi ha hagut més de quatre-cents mil casos. Moltes associacions, aplegades en la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), demanen un canvi legislatiu perquè qui tingui greus problemes econòmics pugui recórrer a la dació en pagament, entesa com la possibilitat de donar la casa al banc per a lliurar-se de continuar pagant la hipoteca.

Iniciativa legislativa popular


Fins el 25 de gener, la PAH ha recollit quasi un milió i mig de signatures de ciutadans per a tirar endavant una iniciativa legislativa popular (ILP) sobre la dació en pagament, el lloguer social i contra els desnonaments. Amb el triple de signatures requerides per la llei (mig milió), la ILP va entrar el 12 de febrer al congrés espanyol, on s'esperava que rebria el suport de totes les formacions tret del Partit Popular, (PP) amb majoria absoluta. A última hora, amb tot, la pressió popular va fer rectificar el PP, que hi va votar a favor i va possibilitar, així, que tiri endavant la tramitació de la iniciativa ciutadana, que preveu entre més disposicions el lliurament de l'immoble al banc per a saldar-ne el deute, de manera retroactiva.

A la Unió Europea


A la Unió Europea no hi ha una resposta única al problema dels impagaments hipotecaris. De fet, cada país segueix solucions diferents, tot i que en la majoria de casos les autoritats afavoreixen la negociació i l'acord entre les parts, propietaris i bancs, per a mirar de resoldre la situació sense haver d'arribar als tribunals i als desnonaments. A més, cal tenir en compte que les circumstàncies que han fet arribar l'estat espanyol a la situació actual són bastant diferents de la resta d'estats de la UE. Portugal i Grècia, els únics països amb certes semblances, ja han aprovat lleis específiques per a afrontar el problema dels impagaments.

Als EUA


La dació en pagament proposada per la PAH sí que té un referent a l'altra banda de l'Atlàntic. Als EUA, un propietari d'habitatge que no pot pagar la hipoteca té l'opció de tornar la casa al banc i alliberar-se del deute. Aquesta opció té un nom i tot, 'walk away', que consisteix a donar les claus de casa al banc i anar-se'n sense deutes. La filosofia al darrere és que cal donar una segona oportunitat a la gent, més que no pas protegir els bancs. Però a Europa es veu diferent: els governs i els bancs recelen de la dació en pagament perquè consideren que agreujaria la crisi bancària i encariria el preu de les hipoteques.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La iniciativa legislativa popular per la dació en pagament, el lloguer social i contra els desnonaments ha aconseguit 1.402.854 signatures, gairebé un milió de signatures més de les 500.000 estrictament necessàries. D'aquest gairebé milió i mig, 393.135 procedien de Catalunya.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Reportatge de Cetrencada: 'Stop desnonaments', un nou activisme (8-3-2012).
UE: repàs de la legislació sobre impagament d'hipoteques als estats europeus.
Vídeo: intervenció d'Ada Colau, portaveu de la PAH, al congrés espanyol.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua