Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
X mlts anys, SMS

Caràcters limitats

Llenguatge abreujat

Twitter


dimarts, 4 de desembre de 2012
'Merry Christmas' ('Bon Nadal'). Aquest breu missatge, tan propi d'aquestes dates, és el que contenia el primer SMS enviat de la història, ara fa dues dècades. El 3 de desembre de 1992, l'enginyer anglès Neil Papworth va enviar des d'un ordinador el primer SMS al telèfon d'un company seu de feina a l'operadora Vodafone, Richard Jarvis. D'aleshores ençà, els 'short message service' han experimentat un camí ascendent i s’han fet un lloc en la història de la comunicació humana. Dues terceres parts de la població mundial, quasi quatre mil milions d’individus, hi tenen accés.

L'elaboració d'un estàndard dels missatges de menys de 160 caràcters i l'aparició dels primers mòbils amb capacitat per a enviar-ne i rebre'n (com el Nokia 1011) van ajudar aquells primers anys a popularitzar-ne l'ús, fins a convertir els SMS en un dels grans èxits de les telecomunicacions dels darrers trenta anys. Si el 1995 es calculava que un usuari mitjà enviava tan sols 0,4 missatges de text cada mes, el 2000 ja eren 17.000 milions l'any. La xifra, d'aleshores ençà, no ha parat de multiplicar-se exponencialment: 352.000 milions el 2002, 918.000 milions el 2004; 4,8 bilions el 2008, entre 7 bilions i 10 bilions el 2011...

Tot i la tendència ascendent, aquests últims anys s'ha detectat una frenada en el ritme a causa de l'aparició d'aplicacions de missatgeria instantània per a mòbils, com WhatsApp, que s'han establert com a alternatives gratuïtes de comunicació escrita entre usuaris de telèfons intel·ligents.

Caràcters limitats


Com indica el seu nom en anglès, 'short message service', els SMS són missatges limitats a un nombre determinat de caràcters: 160. El motiu d'aquesta limitació de la llargada dels textos responia a l'escassetat d'amplada de banda que hi havia els primers anys en el sector de la tecnologia mòbil. Per a no saturar la xarxa i aprofitar al màxim l'espai disponible, els enginyers que hi treballaven van decidir de fer servir una codificació de set bits, que permetia justament enviar i rebre missatges de fins a 160 caràcters.

Llenguatge abreujat


La limitació de caràcters d'aquest servei, molt popular entre la xicalla, ha menat a l'aparició d'una nova manera de comunicar-se, constantment renovada i, naturalment, diferent segons la llengua d'ús, que també és emprada en xats i missatgeria instantània. El resultat: una escriptura alfanumèrica, abreujada i telegràfica, sense signes ortogràfics i amb profusió d'acrònims. Cada llengua, doncs, s'hi ha adaptat amb solucions pròpies i originals. En el nostre cas, les filòlogues mallorquines Caterina Canyelles i Margalida Cunill van estudiar el català abreujat a 'SMS en català. Pautes fàcils i ràpides per escriure missatges de mòbil. Passa-ho!'

Twitter


A partir del concepte de missatges breus, el 21 de març de 2006 va néixer Twitter, un servei de microblocs gratuït que avui té una popularitat enorme a tot el món. La considerada segona xarxa social més important rere Facebook es basa, justament, en la limitació de caràcters, 140 per piulet o comentari, inicialment per a compatibilitzar-lo amb els missatges de mòbil. Els vint caràcters restants a Twitter es reserven per als vincles i adreces que es vulguin incloure al missatge.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Diuen que la idea original dels SMS es va forjar el 1984 en una pizzeria de Copenhagen. L'enginyer finès Matti Makkonen, que assistia a una conferència sobre telefonia mòbil a la capital danesa, va començar a xerrar al restaurant amb dos col·legues de la possibilitat d'introduir un sistema de missatgeria als telèfons cel·lulars.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

BBC News: conversa amb l'enginyer finès Matti Makkonen, inventor dels SMS.
Nokia: deu curiositats en la història dels SMS.
Un 'diccionari', fruit de la participació dels internautes.
Infografia: cronologia dels missatges breus,
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua