Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Paral·lel: l'origen de l'oci popular

Una nova avinguda

Oferta cultural genuïna

El Molino


dimarts, 13 de novembre de 2012
L'avinguda del Paral·lel de Barcelona és la principal artèria teatral i d'espectacles de la ciutat. Aquest lligam amb la vida nocturna no és nou, sinó que clava les arrels al final del segle XIX, quan en aquesta zona al capdavall de la Rambla i sota Montjuïc van començar a instal·lar-s'hi barraques, cabarets i music-halls, que més endavant es van convertir en locals per alternar representacions teatrals amb tota mena de varietats: la pantomima, el melodrama, la sarsuela i l'opereta, el vodevil, el sainet i la revista... Al començament del segle passat, el Paral·lel va esdevenir el reflex barceloní de barris d'oci de grans urbs mundials com el Montmartre de París i el Broadway de Nova York.

Però el que hi va succeir fins el 22 de gener de 1939, data en què es van tancar tots els teatres de Barcelona arran de la victòria feixista en la guerra del 1936-1939, va ser un cas únic al món, segons que expliquen els autors de l'exposició 'El Paral·lel, 1894-1939. Barcelona i l'espectacle de la modernitat', que s'està fins el 24 de febrer al CCCB: a diferència d'aquells exemples internacionals, el Paral·lel va proposar de seguida una oferta cultural genuïna i única a Europa, per la seva magnitud i singularitat, i va ser reflex del conflicte social i polític que caracteritzava la Barcelona de la primera meitat del segle XX, amb uns espectacles de continguts i formats perfectament diferenciats respecte de l'alta cultura burgesa.

Una nova avinguda


El Paral·lel és una de les avingudes de Barcelona que, com la Diagonal i la Gran Via, va sorgir del projecte d'eixamplament de la ciutat de Barcelona ideat per Ildefons Cerdà el segle XIX. Des del seu naixement, tot un seguit de disposicions urbanístiques contradictòries van facilitar l'aparició d'edificacions efímeres i la conversió d'aquest carrer en una densa àrea d’oci i espectacles. El 1894 es va inaugurar oficialment com a via urbana i, des d'aleshores, al voltant seu va créixer un barri d’oci per a les masses, perfectament equiparable als existents en unes altres grans aglomeracions urbanes europees del moment.

Oferta cultural genuïna


L'exposició del CCCB descobreix el sorgiment d'una nova àrea d'espectacles a la ciutat; com s'hi van configurar noves modalitats d'expressió escènica, a partir de la representació de la manera de viure a la zona i de les transformacions socials, i la penetració de gèneres escènics populars forans. El Paral·lel era la manifestació més visible d'un canvi profund (ruptura) de la moral tradicional, que va afectar la societat catalana d'una manera molt transversal. El Paral·lel va ser també el lloc on es manifestaven les ideologies que movien les organitzacions polítiques i sindicals de les classes populars. Així, republicans, socialistes i anarquistes es reunien als seus teatres, on de vegades es feien mítings al matí i espectacles a la nit. La dictadura franquista va posar fi a una bona part d'aquell esperit i ambient.

El Molino


Un dels espais més emblemàtics del Paral·lel és el Molino, un cafè concert que va obrir la porta el 1898 amb el nom de Pajarera Catalana. El 1910 va canviar el nom pel de Petit Moulin Rouge, un edifici molt semblant al famós Moulin Rouge del Montmartre parisenc (obert, per cert, per l'empresari terrassenc Josep Oller i Roca) i considerat un espai transgressor dels límits permesos, amb una gran capacitat de crear dobles sentits i d'escapar-se de la censura de cada època. El règim franquista no el va clausurar, però va obligar a castellanitzar-ne el nom i a treure-li la paraula 'roig', per les connotacions polítiques que podia suggerir. El local es manté obert, tot i un parèntesi de tancament entre 1997 i 2010.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El nom de l'avinguda respon al seu traçat, que coincideix amb el d'un paral·lel terrestre: el paral·lel 41º22'34", nord. Separa el barri del Poble-sec dels del Raval i Sant Antoni.
  • Des de la inauguració oficial, el 8 d'octubre de 1894, l'avinguda ha tingut uns quants noms, tot i que sempre ha estat coneguda popularment pel Paral·lel: avinguda del Marquès del Duero (des del 1874), avinguda de Francesc Layret (des del 1932), una altra vegada del Marquès del Duero (des del 1939), i avinguda del Paral·lel (des del 1979).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Rutes paral·leles en línia pel passat del Paral·lel: teatres, artistes, espectacles i fets polítics i socials...
'El Paral·lel, 1894-1939': vídeo promocional de l'exposició.
Recursos educatius relacionats amb l'exposició.
Documental de TV3: 'Vides al Paral·lel'.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua