Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Una diada històrica

Grans manifestacions

La data: 11 de setembre de 1714

Els fets: el setge de Barcelona


dimecres, 19 de setembre de 2012
Cada any, la diada de l'Onze de Setembre recorda la derrota de Barcelona a mans de les tropes borbòniques de Felip V el 1714, pagada amb la pèrdua subsegüent de les llibertats catalanes. Aquest dia, a tot Catalunya es duen a terme actes institucionals, lúdics i reivindicatius per a commemorar la data, però és a Barcelona on tenen lloc els de més abast. Com la manifestació d'enguany, convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC): centenars de milers de persones, una marea humana, van col·lapsar el centre de la ciutat en una marxa històrica tant pel nombre d'assistents (es van arribar a mobilitzar més de mil cent autocars, cosa mai vista) com pel lema inequívocament independentista, 'Catalunya, nou estat d'Europa.'

L'impacte i l'abast de la manifestació independentista de l'Onze de Setembre, en la qual es van sumar la majoria d'entitats, institucions i partits catalans, però sobretot ciutadans de tot el país, ha sorprès en alguns sectors. Però repassant com s'hi ha arribat, les explicacions són clares. L'independentisme ha existit sempre als Països Catalans, encara que de manera minoritària. L'actual onada en la qual ha esdevingut central té molt a veure amb què va passar després de l'aprovació del nou estatut al Parlament de Catalunya.

El nou estatut, el tercer de la història, va ésser aprovat el 2005 amb un suport enorme de cent vint diputats i sols quinze vots en contra. Malgrat això, el Congrés espanyol el va retallar i després d'ésser votat per la ciutadania en referèndum, encara el Tribunal Constitucional espanyol el va retallar més. La segona clau per entendre què ha passat és el procés de consultes sobre la independència de Catalunya, obert a Arenys de Munt (Maresme) el 13 de setembre de 2009 i tancat a Barcelona el 10 d'abril de 2011, en què 812.934 persones van votar en favor de la independència.

Grans manifestacions


La manifestació d'aquest Onze de Setembre no ha estat la primera vegada que la ciutadania s'ha abocat en massa al carrer per defensar les llibertats del país. El precedent més pròxim va ser la manifestació del 10 de juliol del 2010, convocada per Òmnium Cultural amb el suport de més de mil cinc-centes entitats, contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre el nou estatut. La manifestació, amb el lema 'Som una nació. Nosaltres decidim', ja va ésser un clam independentista com no n'hi havia hagut mai. Per a trobar una altra gran mobilització de defensa de la identitat, cal saltar fins l'Onze de Setembre de 1977, quan centenars de milers de persones van manifestar-se a Barcelona per 'la llibertat, l'amnistia i l'Estatut d’Autonomia', després de quaranta anys de dictadura franquista. Un any abans, el 1976, la mobilització de la diada havia estat a Sant Boi de Llobregat, amb un acte igualment multitudinari i que va representar la primera celebració legal de l'Onze de Setembre des de l'esclat de la guerra de 1936-1939.

La data: 11 de setembre de 1714


L'Onze de Setembre recorda la derrota de Barcelona a mans de les tropes borbòniques de Felip V el 1714, una desfeta que marcà la fi de la guerra de Successió, conflicte d'abast europeu motivat per la mort, sense descendència, del rei Carles II (1700), de la dinastia dels Habsburg. La majoria de potències europees (Anglaterra, Àustria, Països Baixos, Portugal...) s'oposà a l'entronització de Felip, temoroses de l'engrandiment del poder de França, regida pels Borbons. Aquestes potències, doncs, s'aliaren i sostingueren un altre candidat: l'arxiduc Carles d'Àustria. La corona castellana donà suport al pretendent Borbó, i la catalano-aragonesa, a l'arxiduc.

Els fets: el setge de Barcelona


L'evolució dels afers europeus acabà precipitant la signatura del tractat d'Utrecht (1713), que posava formalment fi a la guerra i reconeixia Felip V com a rei. Els catalans, emperò, decidiren de continuar la lluita contra el monarca, feroçment centralista. Així les coses, el juliol del 1713 les tropes borbòniques (40.000 homes, entre espanyols i francesos) posaren setge a Barcelona, que aguantà els embats fins l'11 de setembre de 1714, en una resistència heroica capitanejada per Rafael Casanova i Antoni de Villarroel. Pel decret de Nova Planta, Catalunya perdé les institucions, constitucions i costums propis, que el País València (i l'Aragó) havien perdut arran de la batalla d'Almansa del 1707 (enguany ha fet tres-cents anys). La derrota definitiva es consumà amb l'ocupació de Mallorca, el 1715.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Com en tota manifestació multitudinària, el ball de xifres d'assistents ha estat important aquest Onze de Setembre: els organitzadors van parlar de quasi dos milions de manifestants; el Departament d'Interior i la guàrdia urbana de Barcelona n'hi van comptabilitzar un milió i mig; i la delegació del govern espanyol va rebaixar la xifra a sis-centes mil persones. Sigui com sigui, és la manifestació més concorreguda a Barcelona.
  • Després de la derrota, Felip V manà d'enderrocar una part del barri barceloní de la Ribera, molt actiu en la defensa de la ciutat, i de bastir-hi una fortalesa per dominar la ciutat i reprimir qualssevol alçaments: la Ciutadella, que es mantingué fins el 1869. En ocasió de l'Exposició Universal del 1888, s'hi construí el parc actual.
  • Els defensors de Barcelona foren enterrats al Fossar de les Moreres, a tocar de l'església de Santa Maria del Mar; a la plaça hi ha un peveter d'homenatge.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Ampli ressò internacional de la manifestació de l'Onze de Setembre.
El vídeo de Pep Guardiola donant suport a la independència, entre més.
Auca de l'11 de setembre.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua