Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La festa de Sant Joan

Elements simbòlics

Nit màgica

Més tradicions


dijous, 21 de juny de 2012
La nit del 23 de juny, o de Sant Joan, és una de les celebracions més tradicionals i populars del nostre país. Des de temps immemorials, quan arriba el solstici d'estiu la nit del 21 de juny les persones donen la benvinguda al clima més càlid, amb celebracions de foc, les flames que consumeixen tots els rituals com un signe de renaixement i renovació de la vida.

L'origen de la celebració és realment antic, però també misteriós. N'hi ha que creuen que es remunta al neolític, quan se celebraven festes paganes per donar força al déu del sol i agrair-li la collita de l'any. Un aspecte important del solstici d'estiu és que marca el dia més llarg de l'any i és, per tant, seguit per la nit més curta, així que des d'aquest moment en endavant les hores de llum comencen a disminuir.

Amb el temps, l'església de Roma va cristianitzar aquesta tradició pagana, que havia de coincidir amb l'aniversari del naixement de sant Joan Baptista. Aquesta adaptació al ritual cristià es va produir el segle cinc de l'era cristiana.

Encara que varia en les tradicions regionals específiques, la celebració s'ha mantingut constant en l'empenta i la popularitat amb la qual es va donar a conèixer, que reuneix les comunitats i grups de familiars i amics a participar en la festa anual.

Casualment és al nostre país on les celebracions de la nit de Sant Joan s'han mantingut fidels al pas dels segles, i se celebra amb especial intensitat als pobles i ciutats. En paral·lel amb tradicions com les Falles d'Isil al Pirineu, la Crema deth Haro a la Vall d'Aran, la festa única celebrada a Ciutadella i les Fogueres d'Alacant. I, tot plegat, s'intensifica amb l'arribada de la flama del Canigó, símbol de la identitat cultural dels països de llengua catalana.

Elements simbòlics


El foc és l'element més important associat amb la celebració de la vigília de Sant Joan, perquè des de temps antics ha simbolitzat la renovació i també l'acció de gràcies per les collites abundants. Amb tot, no és l'únic element simbòlic d'aquesta festa. Un altre és l'aigua. Va unida a la màgia i també a la purificació, inevitablement lligada a la cristianització de la celebració. Sant Joan, segons la tradició cristiana, va ser l'ermità que va batejar Jesús a les aigües del riu Jordà. Un altre element important que cal esmentar pertany al regne vegetal: el grup de plantes conegudes al nostre país com herbes de Sant Joan, que inclouen l'herba de Sant Joan, la verbena, l'espígol, la farigola, la sàlvia..., totes aquestes plantes són en plena flor en aquesta època de l'any, i són conegudes per les seves propietats curatives, especialment durant les celebracions de la vigília de Sant Joan.

Nit màgica


Al nostre país la nit de Sant Joan és la més màgica de l'any. S'han transmès a través del temps una gran quantitat de rituals associats amb el foc i l'aigua, que encara es mantenen avui. Hi ha tradicions com ara saltar a les fogueres per alliberar-se de les malalties i els mals auguris, o les propietats curatives associades amb la rosada del matí i una gran varietat d'herbes d'estiu i plantes que fan desaparèixer les berrugues, herpes i malalties de la pell, i alhora porten bona sort i fortuna. A més, segons la tradició, durant la nit de Sant Joan els desitjos dels enamorats s'esdevenen. També abundaven rituals per a millorar la fertilitat... i les bruixes es reunien.

Més tradicions


La Nit de Sant Joan i l'endemà s'omple de tradicions antigues. Òbviament, la cerimònia que se celebra la nit abans del dia del sant, també coneguda com la 'revetlla', és la més popular. La gent construeix fogueres i les crema, llança petards a tort i a dret i fa ús de tota mena de focs d'artifici. Una altra tradició que troba el seu origen en l'antiguitat són les ordalies, una mena de judici de Déu que consisteix en un ritual estretament vinculat a les dones joves no casades que viuen a les zones rurals. Per a predir la identitat del seu futur marit, segueixen rituals com ara trencar un ou en un recipient ple d'aigua. Segons la forma adoptada per la clara, les dones reconeixen les eines que el seu futur marit utilitzarà per a treballar la terra. Quant a la gastronomia, la menja tradicional és la coca de fruita. Algunes coques són farcides de crema o cabell d'àngel. I les begudes més comunes inclouen el vi ranci, els vins dolços i el cava.

MATERIALS

  • Sant Joan
    Format:Web
    Monogràfic sobre Sant Joan a Festes.org.
  • Sant Joan
    Format:Web
    Portal de PetitaXarxa.cat dedicat a tota mena d'informació sobre la festa de Sant Joan.
  • Sant Joan a Barcelona
    Format:Web
    Portal de l'Ajuntament de Barcelona sobre la festa: fogueres, petards, coques, flama del Canigó...

QUE HO SABIES?

  • La nit de Sant Joan també es coneix com la verbena? La raó és bastant simple. La paraula verbena ve del nom de la verbena, una planta amb flors petites de color porpra que s'utilitzava antigament com a ofrena als déus pagans i que es creu que tenia efectes afrodisíacs.
  • Tot i que l'església va integrar la celebració fent-la coincidir amb la festa de sant Joan Baptista, el cert és per a molts sacerdots catòlics els rituals d'origen pagà continuaven essent l'origen de la decadència moral de la societat. Va ser el cas de sant Eloi, el sant patró del metall i la plata, convençut que els rituals al voltant del foc eren obra del diable.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'Ajuntament de Barcelona ofereix molta informació i aplicacions sobre Sant Joan.
Web oficial de la comissió gestora de les fogueres de Sant Joan a Alacant.
La celebració de Sant Joan a Ciutadella de Menorca.
Recepta per a elaborar la coca de Sant Joan.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua