Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Els jocs de la fam', fenomen mundial

L'autora

Fonts d'inspiració

Adaptació cinematogràfica


dijous, 31 de maig de 2012
Un país imaginari anomenat Panem, aixecat damunt les runes de l'Amèrica del Nord, dividit en dotze districtes i governat per un règim totalitari, anomenat el Capitoli. Aquest és el paisatge futurista i postapocalíptic de l'últim gran fenomen de la literatura juvenil d'abast mundial, 'Els jocs de la fam'. Els jocs del títol fan referència al concurs que cada any organitza el Capitoli, per a recordar als habitants de Panem el poder que té sobre les seves vides: dos adolescents de cada districte, elegits per sorteig, són obligats a participar en un joc a vida o mort televisat en directe, que només admet un supervivent. Aquesta és la trama bàsica de la trilogia escrita per la nord-americana Suzanne Collins, i que ja ha enganxat milions de lectors adolescents i adults a tot el món amb les aventures de Katniss Everdeen, una hàbil caçadora que s'ofereix voluntària per participar en els jocs en substitució de la seva germana petita, Primrose.

Una història ben lligada i un bon ritme narratiu són alguns dels aspectes que expliquen l'èxit de 'Els jocs de la fam', que alguns ja comparen amb fenòmens literaris com les sèries 'Harry Potter' i 'Crespuscle'. De moment, ja se n'han publicat tres llibres ('Els jocs de la fam', 'En flames' i 'L'ocell de la revolta'), als quals se'n poden afegir més. A banda la violència del mateix plantejament, 'Els jocs de la fam' transmet valors com l'amistat, la lleialtat, la superació i la valentia, i acosta als lectors joves temes com la fam, l'opressió i els efectes de la guerra, la pobresa extrema i la lluita per la supervivència.

L'autora


Suzanne Collins (Connecticut, EUA, 1962), filla d'un oficial de la força aèria nord-americana, va començar a escriure el 1991 fent guions per a programes de televisió infantils. Mentre col·laborava en un d'aquests programes va conèixer l'autor de llibres infantils James Proimos, qui la va convèncer d'intentar escriure per a joves. Inspirant-se en 'Alícia en terra de meravelles' va escriure 'The Underland Chronicles' (2003-2007), una sèrie de cinc llibres. I el setembre de 2008 va publicar el primer llibre de la trilogia 'Els jocs de la fam', amb què ha obtingut el reconeixement definitiu: sols als EUA se n'han venut quasi trenta milions d'exemplars.

Fonts d'inspiració


Així com a la sèrie 'The Underland Chronicles' es va inspirar en 'Alícia en terra de meravelles', a 'Els jocs de la fam' Suzanne Collins assegura que la idea li va arribar un dia fent zàping: en un canal emetien un 'reality show' i en un altre es cobria la guerra de l'Irac. Totes dues imatges, explicava en una entrevista, se li van barrejar 'de manera molt inquietant'. A aquesta base, Collins hi va afegir els gladiadors romans i el mite grec de Teseu, en el qual la ciutat d'Atenes era obligada a enviar joves i dones a Creta perquè els devorés el minotaure, un monstre de cos humà i cap de brau.

Adaptació cinematogràfica


L'èxit obtingut fins ara per la triogia de Suzanne Collins allà on s'ha publicat no ha passat per alt a la indústria cinematogràfica. 'Els jocs de la fam' ja té una adaptació per al cinema, basada en el primer volum de la sèrie, i serà seguida per tres films més. 'Els jocs de la fam' (vídeo promocional), estrenat l'abril passat a casa nostra, és dirigit per Gary Ross: l'actriu Jennifer Lawrence hi interpreta la protagonista, Katniss; Josh Hutcherson hi fa de Peeta, i Liam Hemsworth, de Gale.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Suzanne Collins explica que la inspiració per a escriure 'Els jocs de la fam' li va arribar un dia fent zàping televisiu.
  • Als Estats Units, l'èxit dels llibre i de la pel·lícula ha disparat l'afecció pel tir amb arc.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Pàgina amb informació dels tres llibres publicats.
Wiki dedicada a 'Els jocs de la fam', dels alumnes de GES 2 del CFA Tona.
QuèLlegeixes.cat és una comunitat de lectors en xarxa.
TV3: reportatge sobre l'impacte del film entre els adolescents nord-americans.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua