Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El fenomen Jaume Cabré

Premi d'Honor el 2010

L'èxit alemany

Elogis de Martin Schulz


dijous, 10 de maig de 2012
L'escriptor Jaume Cabré (Barcelona, 1947) continua acumulant reconeixements i guardons. Fa una setmana, la revista Serra d'Or, publicada per l'Abadia de Montserrat, li va concedir un altre premi Crítica Serra d'Or, una distinció sense dotació econòmica, però de gran prestigi i renom en l'àmbit cultural català, que premia obres de literatura i assaig publicades l'any anterior. Parlem d'un altre perquè en les tres últimes dècades, Cabré ja n'ha rebuts sis: el 1981 amb 'La història que en Roc Pons no coneixia'; el 1985 amb 'Fra Junoy o l'agonia dels sons'; el 1992 amb 'Senyoria'; el 1997 amb 'L'ombra de l'eunuc'; el 2001 amb 'Viatge d'hivern', i el que se li acaba de concedir ara, amb 'Jo confesso'.

'Jo confesso', que va arribar a les llibreries l'1 de setembre de l'any passat, és una colossal novel·la sobre l’amor, el desamor, els sentiments de culpa i el mal: 'És una novel·la sobre l'ànima de l'Europa que hem rebut i la que oferim a les generacions futures.' És el primer títol que publica després del seu gran èxit internacional, 'Les veus del Pamano', molt premiada i traduïda.

Premi d'Honor el 2010


Entre la llarga llista de premis que acumula Jaume Cabré en quaranta anys de dedicació a l'escriptura, n'hi ha un que sobresurt respecte dels altres: el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que se li va concedir el 2010 pel conjunt de la seva obra (vídeo). En efecte, aquest guardó concedit per Òmnium Cultural distingeix persones que, per l'obra literària o científica, han contribuït a la vida cultural dels Països Catalans. En l'acte de proclamació, ell mateix va dir que escrivia perquè no podia estar-se'n; perquè la lectura i l'escriptura (dues accions que va lligar absolutament) eren la seva vida; la seva manera de mirar el món.

L'èxit alemany


L'impacte dels llibres de Cabré ha saltat les fronteres del nostre país, amb traduccions a catorze llengües. Amb tot, mereix un esment especial l'èxit que l'escriptor català té a Alemanya. Cabré s'hi va donar a conèixer arran de la Fira del Llibre de Frankfurt del 2007, quan la cultura catalana en va ser la convidada d'honor. L'editorial Suhrkamp va traduir aleshores 'Les veus del Pamano', novel·la que va començar a generar el fenomen Cabré a Alemanya. Durant la mateixa fira l'ex-ministre Joschka Fischer va elogiar la novel·la, que en cinc anys ha venut en aquell país quasi mig milió d'exemplars. Una xifra que queda petita respecte als seixanta mil exemplars venuts de 'Jo confesso' només des del mes de gener. De fet, l'obra s'ha convertit en la gran aposta de Suhrkamp per al 2012 i ha estat seleccionada per il·lustrar la portada del seu catàleg.

Elogis de Martin Schulz


El màxim exemple del fenomen Cabré a Alemanya són els elogis i l'admiració que li professa l'actual president del Parlament europeu, Martin Schulz. En una visita recent a Barcelona, de fet, es va trobar durant mitja hora amb l'escriptor, en què li va assegurar que la lectura de 'Jo confesso' l'havia deixat estabornit. Schulz, antic llibreter abans d'entrar en política de la mà del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya, no va estalviar elogis a la seva obra, de la qual va explicar que havia llegit, a més de 'Jo confesso', 'Les veus del Pamano' i 'Senyoria'.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Cabré ha compatibilitzat durant molts anys l'escriptura amb l'ensenyament.
  • També ha fet de guionista de sèries televisives com 'La granja', 'Estació d'enllaç' i 'Ventdelplà'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'obra literària de Jaume Cabré.
‘A ‘Jo confesso’ parlo d’Europa’: entrevista amb Jaume Cabré.
Vídeo promocional de 'Jo confesso'. Ací en trobareu més.
'Quan escric em dec a la història, no penso en el lector': xat amb Jaume Cabré.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua