Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'enfonsament del Titanic

Descobriment de les restes

Viatge especial..., i accidentat

Sota la protecció de la UNESCO


dijous, 12 d'abril de 2012
El 15 d'abril de 1912, a les 23.40, el colossal vaixell transoceànic Titanic va topar contra un immens iceberg en el viatge inaugural entre Southampton i Nova York. En tan sols dues hores i quaranta minuts, l'aleshores vaixell més gran i luxós de la companyia anglesa White Star Line va ésser engolit per les gèlides aigües de l'Atlàntic nord, arrossegant a quasi quatre mil metres de profunditat al sud de les costes de Terranova dues terceres parts dels més de dos mil dos-cents passatgers i tripulants d'una embarcació que es creia 'insubmergible'.

El fet de passar per alt els avisos de vaixells alertant de la presència de grans blocs de glaç a la zona, la gran velocitat a què anava el transatlàntic per arribar abans d'hora a destinació i la manca de barques de rescat per a tot el passatge són alguns dels motius esgrimits a l'hora d'explicar la catàstrofe marítima que ha causat més commoció i més ressò mediàtic de tots els temps. I és que a bord, hi anaven grans fortunes i estrelles de l'època, com els desapareguts multimilionaris nord-americans John Joseph Astor, Benjamin Guggenheim i Georges Widener. Però també molts passatgers de tercera classe: es calcula que més de cinc-cents emigrants en cerca d'una vida millor als EUA van perdre la vida en l'accident. El Titanic, de fet, s'havia registrat com a vaixell d’immigrants.

El Royal Mail Ship Titanic, l'orgull de la White Star Company, era un gegant de 269 metres d'eslora i 66.000 tones de desplaçament amb una tripulació de quasi nou-cents homes i dones, entre els quals hi havia fins i tot tres oficials d'impremta que s'ocupaven d'editar el diari del vaixell. Entre les tecnologies innovadores, comptava amb el telègraf sense fils de Guglielmo Marconi, l'equip de telecomunicacions més potent del moment. Va sortir el 10 d'abril de 1912 del port anglès de Southampton per dirigir-se a Cherbourg (França) i Queenstown (Irlanda), on van embarcar més passatgers. Amb 2.224 persones a bord, el Titanic va emprendre la ruta transoceànica cap a Nova York.

Descobriment de les restes


El Titanic es va enfonsar en un indret de l'Atlàntic de gran profunditat, cosa que va impossibilitar localitzar-ne les restes fins al cap de moltes dècades. L'1 de setembre de 1985, els oceanògrafs Robert Ballard i Jean-Louis Michel van descobrir-les amb el robot submarí Argo i van oferir les primeres fotografies del transatlàntic. Vint-i-set anys després, la revista National Geographic<(a> torna a publicar-ne espectaculars imatges, obtingudes durant una expedició de la Woods Hole Oceanographic Institution l'estiu de 2010.

Viatge especial..., i accidentat


Cent anys després del viatge inaugural del 'Titanic', dos creuers reviuen aquella accidentada travessia. L'un des de Nova York i l'altre des de Southampton. Aquest últim, el Balmoral, transporta 1.309 passatgers a bord, exactament el mateix nombre que fa un segle, entre els quals hi ha descendents dels naufragats amb ganes de recrear el viatge i homenatjar les víctimes el 15 d'abril al lloc on es va produir l'enfonsament. El Balmoral va experimentar un contratemps quan un dels passatgers es va posar malalt i va haver de tornar cap a Irlanda per a desembarcar-lo.

Sota la protecció de la UNESCO


Com que el transatlàntic de la White Star Company va naufragar en aigües internacionals, cap estat no té jurisdicció exclusiva sobre les restes, cosa que les deixava exposades tant al pillatge com a la destrucció. Passats cent anys de l'enfonsament, la UNESCO ha anunciat que ja pot incloure les restes del Titanic en la Convenció sobre Patrimoni Cultural Submergit, per a protegir-les i conservar-les (vídeo).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La tragèdia del Titanic va comportar canvis en la navegació marítima. A més d'alterar les travessies per l'Atlàntic nord, que des d'aleshores van passar més al sud, es va imposar l'obligatorietat als vaixells de disposar de places en bots salvavida per a tots els passatgers i tripulants, i la creació de patrulles internacionals de control d'icebergs. També es van accelerar les tecnologies de navegació i la recerca submarina.
  • 41°43’35” N, 49°56’54” W: aquestes són les coordenades per localitzar l'indret de l'oceà Atlàntic on el Titanic va topar amb un iceberg el 14 d'abril de 1912.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Llista de passatgers i tripulants del Titanic.
Cinc mites difosos pels films sobre el Titanic.
La distribució de restes del Titanic al fons de l'oceà, en un mapa interactiu.
Accés al portal de l'última expedició al Titanic, el 2010.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua