Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Celebrant la poesia

Lyrikline.org

Música de poetes

Dia de la poesia catalana a internet


dimarts, 20 de març de 2012
En el calendari de dates simbòliques internacional, el 21 de març és el Dia Mundial de la Poesia, un homenatge a la paraula poètica que la UNESCO va establir el 1999. El 21 de març, equinocci de la primavera, vol celebrar la poesia com a art que contribueix a la diversitat creativa, perquè qüestiona de manera renovada la manera com fem servir les paraules i les coses, i proposa una manera de percebre i interpretar la realitat. Gràcies a les seves associacions i metàfores, i a una gramàtica singular, el llenguatge poètic constitueix una altra faceta possible del diàleg entre cultures.

Amb la jornada es vol impulsar la poesia, valorar la tradició oral, promoure'n l'ensenyament, restablir el diàleg entre poesia i arts (teatre, dansa, música, pintura...), secundar les petites editorials i oferir una imatge atractiva de la poesia als mitjans.

A casa nostra, des de 2007 la Institució de les Lletres Catalanes i Unescocat van decidir fer un acte per commemorar el Dia Mundial de la Poesia, que s'ha mantingut cada any amb lectura de poemes i la traducció a tantes llengües com es pugui d'un poema: enguany és Quatre paraules, del poeta gironí Narcís Comadira.

Lyrikline.org


Lyrikline.org és una de les grans plataformes de poesia d'internet. Actualment, ofereix vuit-cents poetes i més de set mil poemes, escrits en mig centenar d'idiomes. Molts poemes van acompanyats d'un document d'àudio, consistent en el poema recitat per l'autor mateix. Ja fa temps que s'hi han incorporat els poetes catalans, gràcies a l'acord signat entre Lyrikline i l'Institut Ramon Llull. En són una trentena. Tots es poden escoltar i llegir, a més, traduïts a l'alemany.

Música de poetes


L'espai virtual de literatura catalana de la UOC, LletrA, va obrir el 2007 la pàgina Música de poetes, que ofereix en MP3 una seguida de poemes musicats de grans poetes catalans. Entre més poesies posades a l'abast del públic hi ha, per exemple, les 'Corrandes d'exili' de Pere Quart, 'Els amants' de Vicent Andrés Estellés i el 'Res no és mesquí' de Joan Salvat-Papasseit, en versió d'Ovidi Montllor. El material ha estat ordenat per títols, autors i cantants. La pàgina també proporciona documentació complementària de poetes i músics.

Dia de la poesia catalana a internet


Per segon any consecutiu, i com a pròleg del Dia Mundial de la Poesia, l'espai LletrA de la UOC va celebrar el cap de setmana passat el Dia de la Poesia Catalana a Internet piulant versos de poetes catalans de menys de cent quaranta caràcters a Twitter amb l'etiqueta #jollegeixo; compartint versos preferits al mur personal de Facebook, o escrivint una entrada al bloc amb els cinc millors versos de la poesia catalana.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El portal alemany Lyrikline.org manté un arxiu de més de set mil poemes d'autors de tot el món, escrits en una cinquantena de llengües.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Durant la primera quinzena de març, l'espai LletrA ha proposat cada dia la lectura d’un poeta català.
El Festival de Poesia d’Oliva (la Safor) es fa enguany del 29 al 31 de març.
Poc després del Dia Mundial de la Poesia, el 27 de març se celebra a tot el món el Dia Mundial Teatre.
La revista de poesia per a infants Pissiganya ha convocat el primer premi de poesia per a alumnes de primària.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua