Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Teresa Pàmies, l'escriptora compromesa

Obra literària

En guerra

Exili


dijous, 15 de març de 2012
L'escriptora Teresa Pàmies es va morir dimarts a noranta-tres anys a Granada. Nascuda a Balaguer el 1919, Pàmies va escriure sobretot novel·la, dietaris, narrativa, articles i reportatges. Molt lligada als moviments polítics i socials durant la guerra de 1936-1939, la seva militància amb el partit comunista la va portar a l'exili, i des de l'any 1939 fins el 1971 va viure a l'Amèrica llatina, l'Europa de l'est i França. Es va casar en la clandestinitat amb Gregorio López Raimundo, aleshores secretari general del PSUC, i un dels seus fills és el també escriptor Sergi Pàmies. Quan va tornar a Catalunya després de l'exili, es va abocar a la literatura.

Atreta per l’actualitat, sobretot la política i amb interessos ben diversos, va col·laborar en mitjans de comunicació com Avui, Presència, Serra d’Or, El Temps i Catalunya Ràdio. Algunes d’aquestes col·laboracions es van aplegar al volum 'Opinions de dona' (1983) i 'La vida amb cançó. Cròniques radiofòniques' (1999). Teresa Pàmies és considerada un referent per a moltes dones nascudes durant la dictadura franquista.

Obra literària


Entre les obres més destacades de Teresa Pàmies hi ha 'Testament a Praga' (en col·laboració amb el seu pare i premi Josep Pla el 1970), 'Quan érem capitans' (1974), 'Va ploure tot el día' (1974), 'Gent del meu exili' (1975) i 'Jardí enfonsat' (1992). Una bona part d'aquesta obra ha esdevingut un testimoni viu de la guerra i l'exili català, i es mou entre la novel·la i la memòria. Pàmies també va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2001 (fou la segona dona a rebre el guardó després de Mercè Rodoreda) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, el 1984.

En guerra


L'any 2005 va publicar 'Estem en guerra. Escrits 1936-1939' (Cossetània), un llibre que recull una bona part dels escrits, discursos, declaracions i reportatges que va fer l’escriptora durant els anys de la guerra de 1936-1939. En el pròleg explica com als disset anys va deixar el seu Balaguer natal i l’ofici de modista per entrar en la militància activa i convertir-se en dirigent de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. Els curadors de l’obra destaquen el valor d’aquests escrits perquè mantenen l’energia i l’emoció d’aquell moment.

Exili


Arran de la guerra de 1936-1939, Teresa Pàmies va ingressar al camp de refugiats de Magnac-Laval, prop de Llemotges (Occitània). Posteriorment se'n va anar a la República Dominicana, passant per Cuba, i finalment es va establir a Mèxic. En aquell país va estudiar periodisme a la Universitat Femenina. No va tornar a Europa fins el 1947, quan va residir un any a Belgrad (Iugoslàvia), on va treballar a la ràdio. Després va viure dotze anys a Txecoslovàquia, on va ser redactora de les emissions en català i castellà de Ràdio Praga. I, abans de tornar a casa a la primeria de 1970, va estar-se encara uns quants anys a París, on va col·laborar en el periodisme militant de l'exili.

MATERIALS

  • Teresa Pàmies
    Format:Web
    Perfil de l'escriptora a la pàgina de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
  • Teresa Pàmies i Bertran
    Format:Web
    Entrada de l'Enciclopèdia Catalana.

QUE HO SABIES?

  • Amb tan sols deu anys Teresa Pàmies ja venia 'La Batalla', revista del Bloc Obrer i Camperol, perquè el seu pare n'era un dels dirigents.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo de la sèrie Escriptors TV, emès l'abril del 2009, on llegeix fragments de 'Informe al difunt'.
Tota l'obra de Teresa Pàmies.
Articles de Teresa Pàmies i sobre Teresa Pàmies a Traces.
Història del PSUC.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua