Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Clipperton, l'illa oblidada

Ecosistema singular

Història rocambolesca

Els oblidats de Clipperton


dimarts, 13 de març de 2012
Island Seeker, Lucia Celeste i Piscis són els noms de tres embarcacions que l'1 de març van salpar del port mexicà de La Paz (Baixa Califòrnia) vers una destinació inusual: l'illa de Clipperton (o de la Passió), un atol minúscul a 1.280 km de la costa, sota sobirania francesa. L'expedició The Clipperton Project, formada per una vintena d'artistes i científics de vuit països, vol demostrar multidisciplinàriament i amb processos creatius el deteriorament dels ecosistemes marins. Els visitants ja són a l'illa i s'hi estaran una setmana, els uns inspirant-se en aquell espai desolat i els altres investigant les característiques d'aquest medi particular, tan allunyat de la presència humana.

Aquest atol de sis quilòmetres quadrats ha tingut ben poques visites al llarg del segle XX, però força il·lustres: el 1938 hi va posar els peus el president nord-americà Franklin D. Roosevelt i el 1980, el mític oceanògraf Jacques-Yves Cousteau. La tasca dels participants, sia en format científic (estudis ecològics, geològics i històrics), sia en format artístic (pintura, escultura, fotografia, film…), es mostrarà posteriorment, fins el 2015, en exposicions, festivals, museus i escoles de tot el món.

Ecosistema singular


L'impulsor de l'expedició, el gibraltarenc Jon Bonfiglio, justifica l'elecció de Clipperton (que porta el nom del 'descobridor' de l'atol el 1705, el pirata i corsari anglès John Clipperton) per l'ecosistema, un dels més aïllats del món i que en fan un 'laboratori oceànic'. Clipperton és l'únic atol de corall d'aquesta banda de l'oceà Pacífic i, gràcies a la forma semicircular de dotze quilòmetres de circumferència, disposa d'una llacuna interior d'aigua estancada i lleugerament dolça en superfície. El punt més alt de l'atol és una roca volcànica de 29 metres; la flora i la fauna hi són escasses, amb profusió de crancs i ocells marins.

Història rocambolesca


L'elecció també s'ha fet per la rocambolesca història de l'illa. Descoberta originalment pel navegant portuguès Fernão de Magalhães el 1521, que la va albirar sense desembarcar-hi, Clipperton va quedar sota domini hispànic fins que el 1711 dos vaixells francesos que hi passaven van reclamar-ne la sobirania. De 1821 a 1858 va passar a l'òrbita mexicana; de 1858 a 1898, a la francesa i també nord-americana, i de 1906 a 1917 una altra vegada a la mexicana. Una comissió d'arbitratge internacional, amb el rei Víctor Manuel III d'Itàlia al capdavant, va resoldre la disputa lliurant Clipperton a París el 28 de gener de 1931.

Els oblidats de Clipperton


Un dels episodis més impactants de la història de l'illa és la dels oblidats de Clipperton, en què va tenir un paper destacat una catalana, Alicia Rovira, filla d'un català que a mitjan segle XIX havia arribat a Mèxic. Es va casar al principi del segle XX amb el capità Ramón Arnaud, que va rebre l'encàrrec del govern mexicà de defensar Clipperton dels nord-americans i dels francesos. La colònia de Clipperton, formada per un grapat d'homes, dones i infants, va quedar oblidada i va patir molts tràngols fins que el 18 de juliol de 1917 un vaixell de la marina dels EUA va descobrir els onze supervivents que hi restaven i els va dur a Califòrnia.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Clipperton, tot i que és una illa deshabitada, disposa d'un codi postal: el 98799 de França.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

The Clipperton Project disposa de recursos educatius per a escolars, a l'apartat Expedició Oberta.
Atles de l'illa de Clipperton.
Llista de possessions i territoris d'ultramar sota administració francesa.
El dia a dia de l'expedició, es pot seguir en un bloc, a Facebook i per Twitter.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua