Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Un dia extra

Als altres calendaris

El segon de traspàs

Celebracions del 29 de febrer


dijous, 1 de març de 2012
Dimecres ha estat un dia especial. I no precisament pels esdeveniments que hi han passat, sinó senzillament perquè ha estat 'de regal' respecte de l'any passat. El 29 de febrer sols apareix al calendari cada quatre anys, en l'anomenat any de traspàs (o bixest o bissextil), per corregir el desfasament que hi ha entre l'any solar i el calendari civil, en aquest cas el calendari gregorià en vigència actualment. La durada de l'any, o el temps que la Terra triga a fer una volta completa al Sol, no és exactament de 365 dies, tal com se sol dir, sinó d'aproximadament 365 dies i sis hores. Per ajustar el desfasament d'aquest quart de dia anual, cada quatre anys s'afegeix el 29 de febrer al calendari.

Per mantenir el calendari sincronitzat amb l'any astronòmic i estacional, el dia de més s'afegeix al final del mes que era el darrer en el calendari romà, el febrer, de tal manera que aquest mes passa a tenir vint-i-nou dies, en comptes de vint-i-vuit. Aquest dia es va anomenar 'bisextus calendas martii', perquè es va afegir rere el 'sextus calendas martii'.

Als altres calendaris


Al calendari gregorià, de base solar i considerat l'estàndard mundial, els anys de traspàs el mes de febrer tenen vint-i-nou dies, en comptes de vint-i-vuit, i per tant els anys tenen 366 dies en comptes de 365. En els calendaris de base lunisolar, en canvi, en comptes d'un dia se sol afegir un mes cada cert període de temps. Així, en el calendari hebreu s'afegeix un tretzè mes lunar set vegades cada dinou anys, anomenat 'adar alef'. En el calendari xinès, el mes extra s'afegeix d'acord amb una normes una mica complicades, amb les quals s'assegura que l'onzè mes de l'any coincideix amb el soslstici d'hivern de l'hemisferi nord. I en el calendari hindú, el mes extra s'anomena 'adhika maasa'.

El segon de traspàs


El 2012 és any de traspàs. Però té una altra curiositat relacionada amb el temps: el 30 de juny s'afegirà un segon addicional a l'hora civil per a sincronitzar-la amb l'astronòmica. Des de la introducció dels rellotges atòmics, a mitjan segle XX, s'ha observat que periòdicament hi ha un desfasament d'un segon respecte de la rotació de la Terra, sotmesa a microdesviacions. Serà el vint-i-cinquè segon intercalar que s'hi introdueix des del 1972. La Unió Internacional de Telecomunicacions té a l'ordre del dia una proposta de supressió dels 'segons de traspàs'.

Celebracions del 29 de febrer


Es calcula que la probabilitat de néixer un 29 de febrer és d'un entre mil cinc-cenys. Aquesta dada, l'ofereix The Honor Society of Leap Year Day Babies, una de les comunitats de persones nascudes el dia extra dels anys de traspàs. Formen part d'aquest club quasi deu mil membres a tot el món, que en anglès reben el nom de 'leapers' o 'leaplings'. A la web del club hi ha una llista de famosos nats el 29 de febrer i informació de festes aquest dia a tot el món.

MATERIALS

  • Leap year
    Format:Web
    Informació en anglès dels anys de traspàs.
  • Leap Year Day
    Format:Web
    Portal dedicat al 29 de febrer.

QUE HO SABIES?

  • Des de 1980, a França un grup de persones edita un diari satíric que apareix únicament el 29 de febrer. S'anomena La bougie du sapeur i enguany ha publicat el número 9.
  • Superman, el famós superheroi de 'comic' i cinema, va néixer el 29 de febrer de 1938. La data, la va establir la revista Time.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Amb aquesta calculadora podeu saber quin any tindrà tres-cents seixanta-sis dies.
LeapZeum és el museu dedicat als anys de traspàs.
Hi ha una campanya per a convertir el 29 de febrer en el Dia de Galileu, per a celebrar la Terra i la ciència.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua