Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Un món de llengües

La veu dels indis nord-americans

El veritable significat dels noms de lloc

El mapa de les llengües amenaçades


dimarts, 21 de febrer de 2012
Des de l'any 2000, l'Organització de les Nacions Unides per l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) commemora cada 21 de febrer el Dia Internacional de la Llengua Materna, per a promoure el plurilingüisme i la diversitat lingüística i cultural. La data recorda la mort de dos estudiants de Bangla Desh el 1952, a mans de la policia i l'exèrcit paquistanesos que aleshores ocupaven el país, quan es manifestaven per reclamar el reconeixement del bengalí com a llengua oficial.

Amb aquesta jornada de reconeixement de les llengües maternes de tot el món, i especialment les de les minories, la UNESCO vol conscienciar l'opinió pública mundial que més de la meitat de les prop de set mil llengües del món es troba en perill d'extinció i podrien desaparèixer abans de la fi d'aquest segle. De fet, de mitjana en desapareix una cada quinze dies. Dues dades més prou eloqüents: el 96% de les llengües són parlades per un 4% de la població mundial, i el 80% de les llengües africanes no té escriptura.

La veu dels indis nord-americans


Tenen el futur amenaçat, per exemple, les llengües dels pobles indígenes nord-americans. L'alutiq, el cherokee, el lakota, el mohawk i el wampanoag, entre més, es poden descobrir a la web Our Mother Tongues, que posa l'èmfasi en els últims esforços per a recuperar les llengües i cultures d'aquests pobles pre-colombins a Alaska, el Canadà, els EUA i el Quebec. A través d'un mapa interactiu, així, els internautes poden descobrir l'abast geogràfic i la informació bàsica d'una dotzena de llengües. A l'apartat Voices es va una mica més enllà i es poden escoltar quaranta parlants de dotze pobles nadius d'aquest ampli territori.

El veritable significat dels noms de lloc


Les llengües dels primers pobles d'Amèrica del Nord han donat nom a molts dels topònims dels EUA: Alabama, Delaware, Kentucky, Minnesota, Texas, Utah, Wyoming... Una mica més de la meitat dels cinquanta estats que formen els EUA tenen noms provinents de les llengües dels pobles nadius nord-americans. Kansas significa 'la gent del migjorn', en sioux; Connecticut, 'l'indret del llarg riu' en mohicà; Oklahoma, 'home roig', deriva del muskogi, i tant Dakota com Texas signifiquen 'amics' o 'aliats' en les llengües sioux i caddo, respectivament. Alguns noms d'estats deriven de la pronúncia, sovint errònia o molt aproximativa, dels colons europeus. Així, Alaska és una derivació en rus de la paraula aleuta 'alakshak', que entre més coses vol dir 'península'. I Illinois és la versió francesa d'Illini, la paraula en algonquí per a 'homes' o 'guerrers'. Tot plegat es pot descobrir en aquest mapa interactiu.

El mapa de les llengües amenaçades


La UNESCO fa molts anys que s'interessa per la desaparició de la diversitat lingüística al planeta. Ja el 1993, a les beceroles d'internet, va començar a publicar el 'Llibre vermell de les llengües amenaçades', que incloïa una llista de llengües en perill d’extinció. La UNESCO ha continuat seguint de prop aquest camp per mitjà d'una altra eina, l'Atles interactiu de les llengües del món amenaçades, publicat en paper per primera vegada el 1996. Es va actualitzar el 2001 i ara se n'ha publicat la tercera edició, en què que s'ha optat també pel format interactiu. S'hi explica el fenomen de l’extinció de llengües i es determina quin grau de perill presenta cadascuna (extintes, en perill crític, en perill greu, en perill o vulnerables), en quins llocs es parlen i amb quina proporció.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La meitat de les llengües del món es parlen en vuit estats; on n'hi ha més és a Pàpua Nova Guinea, seguit d'Indonèsia, Nigèria, l'Índia, Mèxic, el Camerun, Austràlia i el Brasil.
  • A Europa, s'hi parla el 3% de les llengües del món.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El Servei de Llengües del Departament d’Educació manté aquest bloc sobre el 21 de febrer.
Accés a Àgora, amb diccionaris il·lustrats i sonors català-xinès, català-urdu, català-àrab i català-amazic d'Edu365.cat.
Apartat de mapes vius, a la web de la Casa de les Llengües.
Nationalia és un diari digital de les nacions sense estat a Europa i al món.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua