Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La crisi grega

Primer rescat

Més mesures d'austeritat

Rebel·lió política


dimarts, 14 de febrer de 2012
El parlament grec va aprovar diumenge, amb 199 vots favorables i 74 de contraris, un profund pla d'austeritat i de retallades, amb l'oposició d'una bona part de la societat. Les mesures votades, les exigeix la Unió Europea (UE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) per concedir a Grècia un segon préstec, de 130.000 milions d'euros, perquè l'estat pugui continuar pagant a funcionaris i pensionistes, i tornar alguns deutes immediats. El primer ministre grec, Lucas Papademos, ja podrà anar a la capital europea, Brussel·les, amb el nou pla aprovat.

La crisi financera mundial, que va esclatar el 2007 als EUA a causa de l'especulació bancària i que s'ha estès en bona part del planeta, ha afectat durament Grècia, amb greus conseqüències per a la població. El gran endeutament d'aquest país, que durant anys el govern va intentar maquillar, ha posat en dificultat no sols Grècia, sinó també els països de l'anomenada eurozona, els que tenen l'euro per moneda.

Primer rescat


Els anys de despeses no controlades, la facilitat per obtenir crèdits i els fracassos a l'hora d'introduir reformes financeres van deixar Grècia molt exposada a la crisi econòmica mundial. Així, el 23 d'abril de 2010 el govern ja es va veure obligat a demanar un primer préstec a la UE i l'FMI, perquè no podia assumir el gran deute públic. Els 110.000 milions d'euros del primer rescat, amb tot, no van aconseguir frenar la crisi i, per contra, van debilitar la moneda única europea. En canvi del rescat, el govern grec es va comprometre a apujar el preu del carburant i l'alcohol, establir l'IVA en un 23%, suspendre trenta mil llocs de feina públics, suprimir les pagues extra dels funcionaris i congelar-los el sou, a més d'allargar l'edat de jubilació fins a seixanta-set anys, reduir les pensions i vendre empreses públiques.

Més mesures d'austeritat


A les mesures d'austeritat aplicades des de 2010 arran del primer pla d'ajuda econòmica, ara s'hi sumen noves exigències per poder accedir al segon rescat financer: reducció de la despesa pública i del salari mínim, més retallada de les pensions i dels serveis públics, acomiadament de quinze mil funcionaris enguany... Amb totes aquestes mesures, la UE i l'FMI pretenen que l'estat grec es pugui estabilitzar mínimament en vuit anys.

Rebel·lió política


La majoria de parlamentaris van donar suport diumenge al nou pla d'austeritat i retallades, al final d'una jornada marcada per les protestes al carrer i greus avalots al centre d'Atenes. Però, per primera vegada en aquesta crisi, l'oposició a les condicions imposades en el pla de rescat també es van notar a l'interior del parlament. Una quarantena llarga de diputats dels dos principals partits de la coalició governamental, el PASOK de centreesquerra i Nova Democràcia de centredreta, van desobeir-ne les ordres i van votar contra el pla. I mitja dotzena de ministres han deixat el càrrec aquests últims dies en protesta.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Infografia: The Greek Crisis.
RTVE proposa una cronologia de la crisi grega.
L'Antiga Grècia, a la Viquipèdia.
El documental Inside Job, de Charles Ferguson, explica l'origen de la crisi financera de 2008.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua