Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Antoni Tàpies, artista català i universal

L'inici amb 'Dau al Set'

Informalisme

Un artista compromès políticament


dimarts, 7 de febrer de 2012
Feia poques setmanes que l'artista Antoni Tàpies havia fet vuitanta-vuit anys i se sabia que feia temps que tenia la salut delicada. El 6 de febrer, finalment, s'ha apagat un referent mundial en l'art contemporani de la segona meitat del segle XX. També se'n va un pintor molt compromès amb el seu país.

Tàpies havia nascut a Barcelona el 13 de desembre de 1923 i abans de fer vint anys una malaltia el va forçar a reposar durant llargs períodes, que va aprofitar per llegir molt i començar a dibuixar. Es va familiaritzar amb l'obra de pensadors existencialistes com Jean-Paul Sartre, que van influir-lo decisivament en la seva vida i obra, tal com es comprova amb les al·lusions que a la seva obra hi ha de la vida, la mort i l'Univers. També es va interessar per l'obra mística de Ramon Llull, la filosofia oriental i noves teories científiques, especialment les d'Albert Einstein.

Tàpies va saber crear un estil propi en l'art d'avantguarda del segle XX, en què es combinen la tradició i la innovació en un estil abstracte, però ple de simbolisme. Com a gran exponent del moviment artístic conegut amb el nom d'informalisme, va rebre nombrosos reconeixements que testifiquen el valor de la seva obra, ara mateix escampada per museus de tot el món.

L'inici amb 'Dau al Set'


Des del començament, Tàpies es va destacar com un artista que fugia del convencionalisme. No és sorprenent, doncs, que el 1948 ja fos un dels membres fundadors del grup artístic d'avantguarda Dau al Set, que va publicar una revista mensual del mateix nom. Aquesta publicació era contrària a la pintura i la societat espanyol del moment, que just havia sortit d'una terrible guerra i mirava de sobreviure en una dictadura cruel. A més de Tàpies, els altres membres fundadors de Dau al Set van ser Joan Brossa, Modest Cuixart, Joan Ponç, Arnau Puig i Joan Josep Tharrats.

Informalisme


Els anys 1950, Tàpies va entrar en contacte amb l'informalisme i ben aviat en va esdevenir un dels grans exponents. Aquest gènere pictòric va aparèixer després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) i es basava principalment en el valor expressiu dels materials que es fan servir a les obres. Va ser en aquesta època quan les pintures de Tàpies van començar a incorporar una gran varietat de materials, amb 'collages' altament originals en què introduïa sorra, roba, pigments..., com a 'Blanc amb taques roges' (1954) i 'Pintura núm. XXXV' (1956).

Un artista compromès políticament


'La situació social i polític del meu país sempre ha tingut una repercussió en la meva obra.' Aquestes paraules del pintor català testimonien el seu compromís amb el país, pronunciades a la primeria dels anys 1970, quan encara hi havia la dictadura de Francisco Franco. Aquest compromís es reflecteix en les pintures per mitjà de l'aparició de les quatre barres de la bandera catalana i inscripcions de caràcter polític, com es pot veure a 'L'esperit català' i '7 de novembre', de 1971.

MATERIALS

  • Fundació Antoni Tàpies
    Format:Web
    Web de la fundació creada per Antoni Tàpies el 1984 amb el designi de promoure l'estudi i el coneixement de l'art contemporani.
  • Antoni Tàpies i Puig
    Format:Web
    Semblança de l'artista a la Viquipèdia.
  • Recursos
    Format:Web
    Recursos diversos sobre Tàpies, amb vincles als museus que acullen obres d'aquest pintor abstracte.

QUE HO SABIES?

  • El 1984 Tàpies va crear la fundació que porta el seu nom, amb la intenció de promoure-hi l'estudi i el coneixement de l'art modern i contemporani. La Fundació Tàpies disposa d'una àmplia biblioteca sobre art del segle XX i un museu que aplega una de les millors col·leccions de l'artista.
  • Tàpies va ser un artista molt versàtil, com queda demostrat per les seves il·lustracions de textos literaris, ceràmica, pòsters, escultures, tapissos i 'collages'. També va escriure uns quants articles i va publicar l'autobiografia 'Memòria personal' (1977).
  • Alguns exemples dels nombroos premis i distincions que va rebre són el Carnegie Institute Prize (1958), el Rubens (1972), la Medalla d'Or de la Generalitat (1983) i la Medalla Picasso de la UNESCO (1993).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Antoni Tàpies va ser cofundador del grup artístic d'avantguarda Dau al Set i de la revista del mateix nom.
La revista l'Avenç va publicar el 2008 una llarga entrevista amb Tàpies.
Visita a la Fundació Antoni Tàpies quan va reobrir la porta el 2010, després de dos anys de reformes.
El 2008, quan va fer vuitanta-cinc anys, se li va fer un homenatge promogut per una colla d'amics.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua