Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Antoni Maria Alcover, apòstol de la llengua

El paper de Moll

DCVB

Rondalles


dijous, 2 de febrer de 2012
Avui fa cent cinquanta anys que va néixer a Manacor mossèn Antoni Maria Alcover (Santa Cirga, Manacor, 1862 - Palma, 1932), propulsor i primer redactor del Diccionari català-valencià-balear; recopilador de les rondalles mallorquines; president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans; responsable del I Congrés Internacional de la Llengua Catalana del 1906… Per tot això i més és considerat l'apòstol de la llengua.

El Consell de Mallorca ha declarat el 2012 Any Alcover, una commemoració que es posa en marxa avui mateix amb la inauguració a Manacor d'una biblioteca dedicada a mossèn Alcover. Comprèn uns vuit-cents volums, que és la compilació d'una part del seu llegat, format per llibres de la seva biblioteca personal, cartes, material de les rondalles i l'hemeroteca.

El paper de Moll


Francesc de B. Moll va ser el principal col·laborador d'Alcover i es va dedicar a publicar tota la seva obra. L’Editorial Moll, així, va esdevenir 'el vehicle privilegiat per a la difusió de la immensa obra d’Antoni M. Alcover, en els seus dos vessants'. D’una banda, els textos sobre matèria lingüística: la 'Lletra de convit', amb què cridava tots els catalanoparlants a participar en la tasca d’arreplega de materials per al 'Diccionari Català-Valencià-Balear' (DCVB); el 'Diari de viatges', on conta els periples que féu ell mateix per recollir el parlar col·loquial de tot el domini lingüístic; la 'Crònica de l’Obra del Diccionari', que dóna compte dels progressos en la constitució dels materials per a la seva redacció, i la 'Doctrina sobre la llengua de les Balears i de València'.

DCVB


Capítol a banda mereix el DCVB, l'obra magna de la filologia catalana, començada per ell mateix i redactada per Francesc de B. Moll, amb la col·laboració de Manuel Sanchis Guarner i Aina Moll Marquès. Es tracta de l’inventari lèxic i etimològic de la llengua catalana antiga i moderna, dialectal i literària en deu volums, 9.850 pàgines i 160.000 articles, on es poden trobar definicions, localització geogràfica dels vocables que no són d'ús general, documentació escrita dels mots amb citacions dels textos literaris on apareixen usats, transcripció fonètica per dialectes, nòmina dels intensius (augmentatius i diminutius) i sinònims de cada mot, notes de cultura popular (refranys, cançons, danses, llegendes, supersticions, costums, eines d'arts i oficis) i etimologia. Enguany se celebra el cinquanta aniversari de la publicació del darrer volum de la primera edició.

Rondalles


D’una altra banda, cal esmentar l'edició de les Rondalles, que acrediten Alcover com un folklorista de primer ordre i un escriptor excepcional. Al costat de les rondalles, tot i que menys conegudes, cal assenyalar els dos volums de 'Contarelles', breus narracions de caràcter moralitzador que retraten una pagesia mallorquina fortament idealitzada, i 'Ses matances i les festes de Nadal', una descripció minuciosa d'alguns aspectes del folklore mallorquí.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Antoni Maria Alcover i Sureda, l'entrada a la Viquipèdia.
Apunt sobre el 'Diccionari català-valencià-balear'.
RodaMots es dedica aquesta setmana a mots i passatges trets dels dietaris de mossèn Alcover.
RondCat és el cercador de la rondalla catalana.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua