Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Hongria retalla la democràcia

Expedient europeu

Canvi de nom del país

Història turbulenta


dimarts, 24 de gener de 2012
Molts mitjans de comunicació del món, com Der Spiegel, The Guardian, The New York Times i The Washington Post, s'han referit aquests últims temps a la situació política d'Hongria amb termes com partitocràcia real, verí lent que ataca la democràcia i deriva autocràtica. Els titulars són fruit de la manera de governar del conservador Viktor Orbán (31 de maig de 1963), l'actual primer ministre d'Hongria. El també cap del Fidesz (acrònim de Fiatal Demokraták Szövetsége, l'Aliança de Joves Demòcrates) ja va ser primer ministre del país de 1998 a 2002, un càrrec que va recuperar en les eleccions de 2010, amb un 52,73% dels vots.

Des d'aleshores, el govern d'Orbán ha mogut molta polèmica dins el país i a fora –sobretot entre els dirigents de la Unió Europea (UE)– pels seus mètodes autoritaris i el ferri control a què ha sotmès molts sectors del país. Gràcies a la majoria de dos terços que té al parlament, el partit Fidesz ha canviat segons el seu interès totes les institucions de l'estat que no tenia sota control, incloent-hi la presidència, el Tribunal Suprem i l'elecció de jutges, ha intentat modificar el sistema electoral per a afavorir la seva formació en futures eleccions i ha aprovat una nova llei sobre les religions basada en el fet que el catolicisme és 'la base de la nació' i que dificulta la pràctica d'unes quantes esglésies, especialment de les denominacions protestants esteses entre la minoria gitana del país. A més, ha passat a controlar els canals de TV públics i ha creat un Consell de la Comunicació amb autoritat per regular i multar diaris, televisió, ràdios i portals d'internet si publiquen segons quines informacions.

Expedient europeu


La Comissió Europea va acordar el 17 de gener passat obrir un expedient sancionador contra Hongria i exigir al govern de Viktor Orbán que canviï com més aviat millor la llei que ha adoptat recentment per a limitar la independència del Banc Central del país. Les autoritats europees també reclamen a l'executiu hongarès que reconsideri la mesura que afecta el sistema judicial i l'elecció de nous jutges, i la que restringeix la independència de l'agència de protecció de dades, perquè considera que vulneren els principis democràtics de la UE i la normativa comunitària.

Canvi de nom del país


Amb el canvi d'any, l'1 de gener passat, la República d'Hongria (Magyar Köztársaság) va canviar també de nom per dir-se oficialment Hongria (Magyarország). El canvi era previst per la nova i polèmica constitució, aprovada l'any passat per la dreta tota sola. El canvi és part de la visió del Fidesz, el partit del govern, que reivindica els territoris poblats pels hongaresos dels estats veïns, no solament els de la república actual. Fa uns quants mesos ja va aprovar que qualsevol parlant d'hongarès podia demanar la nacionalitat hongaresa, residís on residís.

Història turbulenta


La preocupació europea i mundial al voltant de la manera de governar de Viktor Orbán també té raons històriques. Des de l'Imperi austro-hongarès, que va dominar Europa de 1867 a 1914, fins a l'arribada al poder del polític ultraconservador, Hongria ha passat durant el segle XX per règims feixistes (de 1920 a 1944 el país va ser un ferm aliat de l'Alemanya nazi) i comunistes (de 1944 a 1989 va quedar sota la dominació soviètica, amb una fallida revolta el 1959). El primer estat a rebel·lar-se contra el poder soviètic va ser també el primer a aixecar el teló de ferro el 2 de maig de 1989. El 2004, Hongria va ingressar a la UE.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Oficialment, a Hongria hi ha quasi dos-cents mil gitanos segons el cens de 2001 (2% de la població), la principal minoria del país. Amb tot, hi ha càlculs que parlen d'entre un 5% i un 10% de població gitana a Hongria, amb problemes endèmics de discriminació en tots els àmbits: educatiu, social, econòmic, polític...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

A la Wikipedia hi ha un complet atles d'Hongria.
Informació oficial d'Hongria, al portal de la Unió Europea.
Politics.hu ofereix informació sobre la política hongaresa, en anglès.
The Contrarian Hungarian és un bloc amb l'actualitat política del país.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua