Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Oncle Buscall, el mestre tioner

Figura internacionalitzada

Les tradicions nadalenques

Costums que vénen del fred


dimarts, 13 de desembre de 2011
Una de les tradicions més antigues del Nadal és fer cagar el tió. A les nostres contrades, per aquestes dates el tronc que crema a la llar de foc 'caga' regals i llaminadures: n'hi ha prou de bastonejar-lo i cantar-li una cançó. Per a fer conèixer aquest costum tan entranyable i, sobretot, bastir una llegenda que el fes més explicable als menuts, en Marc Estiarte es va inventar el 2001 un personatge màgic de collita pròpia, l'Oncle Buscall, amb qui explicar als nens l'origen del cagatió.

Segons el conte que es va inventar Estiarte el 2001, l'Oncle Buscall, com a mestre tioner, té cura dels tions que es desperten als arbres, d'on els despenja afamats de les branques i els lliura a la canalla perquè els atipin i els facin cagar el dia 24 de desembre. L'Oncle és acompanyat una colla d'amics: la Bastona, la vara que l'ajuda a despenjar els tions dels arbres; l'Heura, i en Colgafocs, el tió que sempre va amb ell. Els primers anys, l'Oncle es va centrar a difondre el cagatió als particulars, per mitjà d'una web on hi ha tota la informació d'aquesta jove llegenda. Però des de fa poc, la figura ha començat a sortir de les pantalles i es materialitza, pels volts de Nadal, amb visites a alguns centres educatius. L'any passat en van ser vint, les escoles visitades, amb dos mil cinc-cents infants de testimoni. I enguany ja en són una trentena, sobretot de l'àrea de Barcelona, on durant aquesta setmana es faran les visites de l'Oncle Buscall. En aquest vídeo es pot veure com se'n desenvolupa una.

Figura internacionalitzada


El tió, juntament amb el caganer, és una figura que genera molta curiositat a l'estranger, pel seu component escatològic. El nord-americà Greg Wilcox els va dedicar un documental, Homage to a Catalonian Christmas (vídeo promocional), i l'actor i presentador anglès Stephen Fry va fer-ne un interessant esment a la BBC el 2006.

Les tradicions nadalenques


De tradicions nadalenques, n'hi ha de ben nombroses i diverses. I algunes d'arrelades fins fa ben poc temps. A més del costum de fer cagar el tió, hi ha la representació teatral dels pastorets, les fires de Santa Llúcia, el costum de fer pessebres i l'escudella i carn d'olla que es menja el dia de Nadal. Malgrat tot, la influència de la cultura anglosaxona és cada vegada més present, com ho demostra l'afecció de guarnir avets o demanar regals a Santa Claus o el Pare Noel.

Costums que vénen del fred


Des de fa unes quantes dècades, en efecte, algunes de les tradicions més arrelades al migdia del continent europeu conviuen amb tradicions foranes, provinents dels Estats Units i de l'Europa septentrional, dels països del fred. Tant és així que la vigília de Nadal un personatge de llarga barba blanca, vestit de vermell, Santa Claus (Sant Nicolau), és l'encarregat de portar presents a molts infants de casa nostra, en detriment dels Reis d'Orient. Igualment passa amb l'arbre de Nadal, un arbre mutilat, però carregat de regals i d'objectes decoratius, que ha passat a representar el Nadal a no poques llars del país.

MATERIALS

  • Nadal 2011
    Format:Web
    Guia de recursos nadalencs de l'Edu365.
  • El Nadal a la xarxa
    Format:Web
    Pàgina de la web Festes.org que conté abundants vincles d'interès sobre la diada de Nadal.
  • Tradicions de Nadal
    Format:Web
    Pàgina especial de la Generalitat de Catalunya sobre el Nadal.

QUE HO SABIES?

  • Els Reis d'Orient i el tió són els principals personatges que a casa nostra duen presents a la canalla, però n'hi ha molts més a tot el món.
  • Fins fa poc més de cent anys, la majoria de gent es dedicava a la pagesia. I ja se sap que la millor manera que els camps i els trossos donin fruit abundant consisteix a tenir-los ben adobats. Sembla que fou aquesta necessitat de comptar amb adob, la que va fer sorgir la tradició del caganer en els pessebres.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Etnocat.org dedica una pàgina a l'origen de la tradició del tió.
El directori Nosaltres.cat aplega molts recursos nadalencs.
El portal Edu365 aplega en aquesta pàgina especial tot de recursos sobre Nadal.
Mapa amb la trentena d'escoles que reben la visita de l'Oncle Buscall enguany.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua