Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les ciutats intel·ligents

Fira a Barcelona

Catalunya, pionera

Protocol internacional


dimecres, 30 de novembre de 2011
Es calcula que el 2050 el 75% de la població mundial viurà en ciutats. El creixement constant dels entorns urbans fa necessària una reflexió sobre la manera com absorbiran i facilitaran la vida dels seus habitants, una reflexió que s'articula al voltant del concepte de les 'smart cities'. Aquestes ciutats intel·ligents desenvolupen millores tecnològiques per crear entorns urbans més habitables i més eficients en la gestió dels recursos disponibles: energia, aigua, qualitat de l'aire... Aprofitant les noves tecnologies i el creixement i la capacitat dels nous aparells mòbils (telèfons intel·ligents, pissarretes tàctils...), els carrers de moltes ciutats comencen a introduir elements que permeten interactuar electrònicament amb l'entorn urbà.

Amb el terme 'smart city' es defineixen les ciutats que ja han començat a aplicar solucions innovadores en àrees com la mobilitat, el medi, les tecnologies de la informació i la comunicació, l'urbanisme, el consum energètic, l'economia del coneixement i la governança, per a garantir un desenvolupament econòmic i urbà sostenible en un entorn que ofereixi una bona qualitat de vida als ciutadans. Es tracta, al cap i a la fi, de recórrer a les noves tecnologies per a transformar les ciutats amb l'objectiu de fer-les més habitables i sostenibles.

Fira a Barcelona


'No sols ens trobem davant una necessitat ambiental, d'un imperatiu moral, sinó també d'una oportunitat de negoci.' Amb aquestes paraules, Lluís Gómez justificava el nou saló de Fira de Barcelona, SmartCity Expo & World Congress, que ell mateix dirigeix. Es fa aquesta setmana, de dilluns a divendres, i hi passen poenents de renom d'aquets sector i també mig centenar de ciutats de tot el món que aposten per aquesta filosofia, com Bangalore, Birmingham, Bolonya, Boulder City, Buenos Aires, Màlaga, París, Portland, Rio de Janeiro, San Francisco, Santiago de Xile, Sao Paolo, Seül, Sydney, Tongxian i Vitacura.

Catalunya, pionera


El naixement del saló barceloní respon a la creixent importància de les ciutats intel·ligents en el context econòmic, social, ambiental i tecnològic actuals. A casa nostra, l'Ajuntament de Barcelona ja fa temps que experimenta i aplica solucions intel·ligents a l'entorn urbà, especialment al districte 22@ del Poblenou. I Sant Cugat del Vallès també s'ha significat molt amb un pla estratègic de 'smart city' (vídeo).

Protocol internacional


L'Ajuntament de Barcelona impulsarà la creació de l'Smart City Campus, una àrea empresarial al districte 22@ on es desenvoluparan solucions innovadores en mobilitat, recursos energètics, urbanisme i tecnologies de la comunicació. També proposarà la formació del City Protocol, un estàndard mundial amb seu a Barcelona que vetllarà per la implantació de solucions tècniques que converteixin les ciutats en indrets amb més qualitat de vida.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El juny passat, el BDigital Global Congress es va dedicar a les novetats de les 'smart cities' (vídeos).
Rànquing de ciutats intel·ligents europees d'entre 100.000 i 500.000 habitants.
Iniciativa europea sobre ciutats intel·ligents.
IBM manté un programa internacional per a impulsar ciutats intel·ligents.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua