Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Castellers en 3D

Tradició bicentenària

Fruit de l'esforç de menuts i grans

Patrimoni de la humanitat


dimecres, 23 de novembre de 2011
Aquest cap de setmana s'ha estrenat Enxaneta, un documental sobre el món casteller a través dels valors que sempre l'han definit: força, esforç, equilibri i seny. El documental, produït per Televisió de Catalunya en tres dimensions, pretén reflectir l'esforç i els valors col·lectius que transmet aquesta tradició popular catalana amb més de dos segles d'història.

Partint de l'enregistrament íntegre en 3D del Concurs de Castells de Tarragona de l'any passat, 'Enxaneta' (vídeo promocional) explica en veu d'una nena el que experimenten els castellers quan afronten un castell. L'esperit de superació, el treball en equip, la integració de les dones i de gent de totes les classes socials, de totes les edats i de qualsevol origen fan dels castells una valuosa eina de cohesió social.

Tradició bicentenària


Els castells són construccions humanes que tenen l'origen en les torres que cloïen l'anomenat Ball de Valencians. Van arrelar al Camp de Tarragona i al Penedès, especialment a Valls (Alt Camp), vila considerada el bressol dels castells. A la primeria del segle XIX hi havia en aquella vila dues colles que sostenien una gran rivalitat, accentuada per raons polítiques: la dels pagesos i la dels menestrals, avui conegudes amb els noms de Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls, respectivament. En aquests dos-cents anys d'història els castells han passat alts i baixos, moments de tota mena. Després de la revifada dels anys 1980 i 1990, avui viuen un gran moment, amb set mil castellers integrats en una seixantena de colles, de Catalunya i de la resta dels Països Catalans.

Fruit de l'esforç de menuts i grans


Carregar i descarregar un castell demana esforç, afany de superació i participació de menuts i grans. Els primers formen el pom de dalt, nom amb què es designen els tres últims pisos: dosos, aixecador i enxaneta, el qual acompanya la coronació del castell fent l'aleta (aixecant la mà). Com veieu, els castells tenen una terminologia pròpia, aplegada al 'Diccionari casteller' en línia del Termcat.

Patrimoni de la humanitat


Els castells van rebre ara fa un any el reconeixement internacional de la UNESCO (Organització de les Nacions Unides de l'Educació, la Ciència i la Cultura), que els va declarar patrimoni cultural immaterial de la humanitat, ensems amb quaranta-sis manifestacions culturals més. La candidatura dels castells a patrimoni cultural immaterial, van impulsar-la, el 2007, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, la revista Castells i el Centre UNESCO de Catalunya.

MATERIALS

  • Els castells
    Format:Web
    A la pàgina Patrimoni.gencat.
  • Moncasteller.cat
    Format:Web
    Web de consulta sonbre l'estatística del món casteller.
  • Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya
    Format:Web
    Entitat nascuda el 1989 que vetllar pels interessos de les colles, fomenta el món casteller i fa que els riscos inherents a l'activitat quedin garantits sota la cobertura de pòlisses.
  • Web Casteller
    Format:Web
    Pàgina íntegrament dedicada al fenomen casteller.

QUE HO SABIES?

  • Fora dels Països Catalans també hi ha colles castelleres. La revista Castells en va descobrir una desena, establertes a l'Argentina, el Brasil, Califòrnia, el Quebec, Mèxic, Xile (fins a quatre) i la Xina.
  • La festa de Janmaashtami, la celebració del naixement del déu Krishna, és molt celebrada cada any a la capital econòmica de l'Índia, Mumbai. Un dels elements més originals lligats a aquesta festa és la tradició dels govindes, unes torres humanes molt semblants als castells.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els castells: vídeo explicatiu.
El Joc Casteller permet crear una colla virtual i aixecar castells en línia.
'Diccionari casteller' en línia del Termcat.
El rànquing casteller classifica les colles anualment segons els punts per actuacions.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua