Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Recordant Montserrat Roig

'Diari d'uns anys'

Homenatge a la xarxa

Roig i Capmany


dijous, 10 de novembre de 2011
Aquesta setmana ha fet exactament dues dècades que l'escriptora i periodista Montserrat Roig (Barcelona, 13 de juny de 1946 - 10 de novembre de 1991) es va morir d'un càncer a quaranta-cinc anys. Encara era jove, però ja s'havia fet un lloc en l'àmbit de la literatura, amb títols com 'El temps de les cireres', 'L'hora violeta', 'Digues que m'estimes, encara que sigui mentida'; en l'àmbit de l'assaig, amb 'Els catalans als camps nazis', i també en l'àmbit del periodisme. Fou una autora d'èxit, fins i tot popular, i va mantenir al llarg de la seva vida una actitud compromesa amb la lluita catalanista, per la democràcia i pels drets de les dones.

La mort prematura de Montserrat Roig, llicenciada en filosofia i lletres, va impedir la continuïtat d'una obra que, tot i això, va rebre uns quants guardons. El 1970 va guanyar el premi Víctor Català amb 'Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen'; el 1976, el Sant Jordi amb 'Ramona, adéu', i el 1986, el Nacional de Literatura Catalana amb 'L'agulla daurada'.

'Diari d'uns anys'


En ocasió dels vint anys de la mort s'ha publicat el llibre 'Diari d'uns anys (1975-1981)', un recull d'articles dispersos que Montserrat Roig va escriure en català a 'Mundo Diario', 'Treball', 'Guía del Ocio', 'Avui'… Quim Torra, editor d'Acontravent, en la línia de publicar i recuperar el periodisme oblidat d'abans de la guerra i també de més contemporani, proposa aquest volum a manera d'antologia d'articles periodístics que Roig tenia guardats en una carpeta amb el títol 'Diari d'uns anys'. El material es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Homenatge a la xarxa


Vint anys després de la mort, la icona que representa manté una gran vitalitat. N'és una mostra l'homenatge que se li ha fet des de la xarxa, als blocs, a Twitter i a Facebook. Darrere la iniciativa blocaire hi ha Lluís Gil, amb el bloc 'La paraula escrita', i la il·lustradora Carme Rosanas, que al bloc Col·lecció de moments ha fet la imatge de la proposta. I, com és habitual, Víctor Pàmies de Raons que rimen, n'ha aplegat els participants i les col·laboracions.

Roig i Capmany


El 1981 també es va morir una altra escriptora que va influir decisivament la vida cultural catalana i barcelonina de la segona meitat del segle XX. Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 3 d'agost de 1918 - 2 d'octubre de 1991) es va destacar per la seva obra com a novel·lista, dramaturga i assagista. Malgrat que era d'una generació diferent de la de Montserrat Roig, amb els anys van compartir una bona part del seu compromís cultural, feminista i antifranquista.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Josep M. Espinàs entrevista Montserrat Roig al programa 'Identitats'.
La revista Visat parla de la traducció de l'obra de Montserrat Roig.
Entrevista-conversa entre Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, de 1991, poc abans que es morissin.
Catàleg de l'obra periodística de Montserrat Roig, a la UPF.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua