Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Miró, l'artista compromès

Els indrets de l'artista

Surrealisme...

...i estil propi


dimarts, 18 d'octubre de 2011
Joan Miró i Ferrà (Barcelona, 20 d'abril de 1893-Palma, 25 de desembre de 1983) va ser un pintor, escultor, gravador i ceramista català, considerat un dels màxims representants del surrealisme, però sense arribar a incorporar-se formalment en aquest moviment. Al principi va mostrar influències fauvistes, cubistes i expressionistes, i va evolucionar cap a una pintura més plana. A partir de l'estada a la capital francesa, París, la seva obra es va tornar més onírica, coincidint amb les directrius del surrealisme. La seva gran creativitat i la força del seu surrealisme van deixar una fonda petjada en l'art contemporani, de tal manera que Miró és actualment un dels artistes més coneguts i cotitzats.

La trajectòria artística de Miró parteix en tot moment de la seva realitat. I més enllà del seu imaginari fantàstic i poètic de colors vius, coexisteix un altre Miró, el que es compromet amb el seu temps i el seu país. L'obra de Miró reacciona i denuncia els moments tràgics de la guerra del 1936-1939, també ho fa arran de la Segona Guerra Mundial i durant els anys de dictadura franquista ferotge. És aquesta perspectiva la que explora 'L'escala de l'evasió', l'exposició que s'acaba d'inaugurar a la Fundació Miró de Barcelona.

Els indrets de l'artista


Joan Miró va néixer el 1893 al número 4 del passatge del Crèdit de Barcelona. La ciutat nadiua influí la seva formació, que es nodrí, així mateix, d'uns altres indrets. De fet, la vocació pictòrica de Miró es definí a Mont-roig del Camp (Baix Camp), on la família tenia una masia. Hi passà molts estius, quan tornava de les estades de París, ciutat que li obrí les portes del moviment surrealista. El 1956 s'instal·là definitivament a Mallorca, d'on era la seva dona, Pilar Juncosa. L'illa féu de contrapunt ideal de Mont-roig, del realisme de la pagesia, pregonament identificada amb la terra.

Surrealisme...


Després d'un primer moment d'influx fauvista i cubista, devers el 1924 Miró s'afegí al corrent surrealista, basat en els somnis i en el subconscient humans. D'aquesta època es destaquen obres com 'El carnaval d'Arlequí', 'El gos que lladra a la lluna', 'Interior holandès I'.. Ara, sempre innovador, l'artista català no restà pas circumscrit al surrealisme, ans perfilà un estil propi, de fantasia desbordant i colors brillants.

...i estil propi


Després d'una crisi creativa tinguda a la primeria dels anys 1930 (calia 'assassinar la pintura', segons que deia), l'esperit novador de Miró s'abocà a camps artístics diversíssims: gravat, ceràmica, col·latge, escenografia, cartells, escultura..., amb peces monumentals i murals de celebritat mundial. En aquests camps i, naturalment, en la pintura, continuà abordant els seus motius predilectes: la dona, l'estel, la lluna, l'ocell, el sol...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La Fundació Miró de Barcelona i l'estudi del pintor a So n'Abrines (Ciutat de Mallorca) foren obra del seu amic Josep Lluís Sert, considerat l'arquitecte català més internacional del segle XX.
  • Aquesta fundació guarda unes catorze mil peces, sobretot dibuixos, pintures, escultures i obra gràfica.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Joan Miró. L'escala de l'evasió' aplega més de cent setanta obres provinents de col·leccions públiques i privades de tot el món.
L'especialista Joan M. Minguet comenta algunes obres de l'exposició per a VilaWeb.tv.
Unitat didàctica sobre el surrealisme i Joan Miró.
Llista de museus de tot el món on hi ha obra exposada de Joan Miró.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua