Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Hierro, illa volcànica

El Hierro

Els volcans

Tipus d'erupcions


divendres, 14 d'octubre de 2011
Des del mes de juny passat, l'illa canària del Hierro experimenta una activitat sísmica fora del normal. De fet, els científics de l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) i de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ja han detectat des d'aleshores uns deu mil petits terratrèmols, de menys de 4 graus a l'escala de Richter. L'augment de la intensitat i freqüència de petits terratrèmols va fer preveure els especialistes d'una possible erupció a la petita illa atlàntica, una erupció que de moment ja s'ha detectat aquesta setmana, però a tres quilòmetres de la costa i a uns nou-cents metres de profunditat.

Es tracta de la primera erupció volcànica a les Canàries des de l'any 1971, quan el volcà Teneguía, a l'illa veïna de la Palma, va entrar en activitat. Fins ara només hi ha hagut petits despreniments a l'illa, i per precaució el govern canari ha obligat a evacuar els habitants del poble més proper, la Restinga.

El Hierro


El Hierro, amb 268,71 km², és una de les set illes de les Canàries, formades també per Fuerteventura, la Gomera, Gran Canària, Lanzarote, la Palma i Tenerife. Tot l'arxipèlag, situat a l'oceà Atlàntic, és d'origen volcànic i gaudeix d'un clima subtropical, tot i que varia localment segons l'altitud i el vessant nord o sud. Als tres municipis del Hierro (Valverde, la capital, Frontera i El Pinar), hi viuen gairebé onze mil persones.

Els volcans


Els volcans són formacions geològiques generalment de forma cònica i creats per l'acumulació de matèria ígnia derivada de la consolidació del magma que causa una erupció a l'escorça terrestre. Els volcans consisteixen en un tub volcànic (a través del magma que empeny), un cràter (el vèrtex a través de la matèria volcànica que arriba a la superfície) i un con volcànic (el turó format pel material eruptiu).

Tipus d'erupcions


Quant als tipus d'emissions volcàniques, hi ha quatre classes de volcans: hawaians, vulcanians, peleans i estrombolians. Els primers són normalment fissurals, on la lava sol ésser poc densa. Típic dels volcans de les illes Hawaii. El nom dels segons ve de les erupcions del Vulcano sicilià, solen ser explosives i formen núvols foscos de cendra. En el cas dels peleans, la lava és molt viscosa i pot acabar tapant el cràter. De resultes, les explosions són separades i poden ser molt violentes. Finalment, els estrombolians reben el nom de Stromboli, una petita illa volcànica de la costa siciliana. La lava té una proporció més elevada de sílice i, per tant, és menys fluida. Alternen l'emissió de lava i explosions de gran abast.

MATERIALS

  • El Hierro Digital
    Format:Web
    Diari digital de l'illa canària del Hierro.
  • Els volcans
    Format:Web
    Vídeo de Méteo K sobre els volcans.
  • Els volcans
    Format:Web
  • Forces of Nature
    Format:Web
    Pàgina interactiva de la revista National Geographic, dedicada a quatre fenòmens de la natura: volcans, terratrèmols, huracans i tornados.

QUE HO SABIES?

  • La paraula 'volcà' deriva del llatí 'vulcanus'. Vulcà, déu del foc i de l'elaboració dels metalls, segons la mitologia romana tenia la farga a Vulcano, una de les illes Eòlies de la mar Tirrena, davant la costa de Sicília.
  • Es calcula que hi ha mil nou-cents volcans actius al món. El 90% es concentren a l'oceà Pacífic.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Portal amb informació de tota l'actualitat volcànica del Hierro.
BBC: guia animada dels volcans.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua