Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Esclaus al segle XXI

Al món

Productes de l'esclavatge

Calculadora


dimarts, 11 d'octubre de 2011
L'esclavitud, en teoria, és abolida de fa molts anys a tots els països. Des del 1948, de fet, la Declaració Universal dels Drets Humans la prohibeix formalment. Ara, de la teoria a la pràctica hi ha un bon salt. Associacions com Anti-Slavery International no es cansen de denunciar encara avui l'esclavitud contemporània, que adopta formes a vegades subtils, però que afecta milions de persones de totes les edats i sexes.

Tràfic d'infants entre països de la costa occidental africana, dones prostituïdes a l'Europa de l'est, homes forçats a treballar en les pitjors condicions als estats agrícoles del Brasil, nois congolesos obligats a ficar-se al fons de les mines per treure'n primeres matèries necessàries per a fer funcionar telèfons intel·ligents i aparells tecnològics..., són sols alguns dels exemples dels esclaus del segle XXI.

Segons els càlculs d'unes quantes institucions i associacions internacionals, actualment es poden trobar en una situació d'explotació laboral entre dotze milions de persones i vint-i-set. Aquesta xifra, doncs, representaria sens dubte el nombre més alt d'esclaus en la història.

Al món


L'Àsia, l'Amèrica llatina, el Carib i l'Àfrica sub-sahariana són les regions del planeta que presenten una incidència proporcionalment més alta d'explotació laboral, segons les dades de Organització Internacional del Treball.

Productes de l'esclavatge


Segons dades de l'any passat, publicades pel Departament de Treball dels Estats Units sobre l'explotació infantil i el treball adult forçat, fins a cent vint productes de consum habitual són fets amb mà d'obra esclavitzada d'una seixantena de països de l’hemisferi sud. Les xifres i productes detallats es poden consultar a ProductsOfSlavery.org, un portal interactiu que permet de creuar totes les informacions i de plasmar-les en un mapamundi segons el tipus de producte (esportiu, constructiu, agrícola…) o segons el país.

Calculadora


Una altra eina, SlaveryFootprint.org, exposa els molts objectes fabricats per persones forçades a treballar sense remuneració, explotades econòmicament i sense possibilitat de deixar lliurement la feina. Gràcies a un algoritme informàtic i a un qüestionari (quants aparells electrònics portem a sobre, quina roba tenim a l'armari, què hi ha a la farmaciola de casa...), podem descobrir el nombre aproximat d'esclaus que 'treballen' per facilitar-nos la vida. De mitjana és de cinquanta-cinc...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'article 4 de la Declaració Universal dels Drets Humans diu que 'ningú no serà sotmès a esclavitud o servitud: I'esclavitud i el tràfic d'esclaus són prohibits en totes llurs formes.'
  • Es calcula que entre un 40% o 50% de les persones forçades a treballar són infants.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Recursos educatius sobre l'esclavitud d'Anti-Slavery International, Free the Slaves i Unesco.
A la Viquipèdia hi ha la història del tràfic d'esclaus i una cronologia de l'abolició de l'esclavitud.
Call + Response és un film documental dedicat específicament al tràfic de persones.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua