Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els premis Nobel

El guardó

La decisió d'Alfred Nobel

La pacifista Bertha von Suttner


dimecres, 5 d'octubre de 2011
Aquesta setmana es lliuren a Estocolm i a Oslo, les capitals de Suècia i Noruega, els premis internacionals més prestigiosos, els Nobel. En total són cinc guardons, que es concedeixen anualment des de 1901 a persones o institucions que s'han destacat en els camps de la física, la química, la medicina, la literatura i el foment de la pau. A aquests cinc premis, s'hi va afegir el 1968 el de ciències econòmiques, instituït pel Banc de Suècia en memòria d'Alfred Nobel.

La iniciativa de crear els premis es deu a Alfred Nobel, home de negocis, inventor i filantrop nascut a Estocolm (Suècia) l'any 1843 en una família d'enginyers. Nobel va tenir una vida plena d'èxits i una gran curiositat, que el va portar a interessar-se per camps ben diversos, de la poesia al pacifisme. Però sobretot es va destacar com a inventor: va arribar a acumular més de tres-centes cinquanta patents. Gairebé per casualitat, Nobel va inventar la dinamita, que ell creia que havia d'ésser un instrument de progrés i no de destrucció.

A causa de la seva gran creativitat, Nobel es va fer molt ric i va arribar a tenir fàbriques i laboratoris en més de vint països. Els darrers anys de la seva vida va decidir destinar la seva immensa fortuna a la creació de la fundació que havia de fer realitat els premis que porten el seu nom.

Des de 1901, els Nobel s'han atorgat any rere any, amb breus interrupcions com la que es va produir a causa de la Segona Guerra Mundial. Els premis tenen un indubtable prestigi, tot i que la decisió de guardonar certes persones o institucions ha mogut de vegades polèmica.

El guardó


Les persones o institucions guardonades amb un Nobel reben, en una cerimònia solemne, una medalla d'or amb el rostre d'Alfred Nobel gravat en una de les cares. A més, reben un diploma de mans del rei de Suècia o del president del comitè Nobel de Noruega, en el cas del Nobel de la pau. I, finalment, també hi ha una aportació econòmica per a cada guanyador, que varia d'un any a un altre segons el pressupost de què disposa la Fundació Nobel. Si el premi és concedit a dues o tres persones, es reparteix a parts iguals.

La decisió d'Alfred Nobel


S'ha especulat durant molt de temps sobre les raons que van dur Alfred Nobel a prendre la decisió d'establir els premis que porten el seu nom. Una de les hipòtesis més plausibles sosté que l'establiment del premi va ésser fruit d'un incident ocorregut el 1888. Aquell any, el seu germà Ludvig es va morir mentre es trobava a Canes (Occitània). Els diaris francesos van publicar la notícia de la mort de Ludvig, però el van confondre amb el seu germà, i un diari va arribar a publicar el titular: 'El marxant de la mort s'ha mort', en clara referència a la circumstància que Alfred Nobel havia inventat la dinamita. Sembla que va ser arran d'això que Nobel va tenir la idea d'instituir els premis.

La pacifista Bertha von Suttner


Alfred Nobel va ser una persona que es va interessar per molts camps del saber. Se li atribueix la sentència 'estendre el coneixement és estendre el benestar'. No és, doncs, estrany que els premis que va instituir reflectissin aquesta varietat d'interessos. Però el mèrit de la instauració del premi Nobel de la pau correspon també a l'escriptora Bertha von Suttner, una de les pacifistes més importants del seu temps. Es creu que la correspondència que van mantenir Nobel i Suttner durant vint anys va influir decisivament en la decisió del primer d'instituir el premi Nobel de la pau.

MATERIALS

  • Premis Nobel
    Format:Web
    Web oficial dels premis Nobel, amb informació dels sis guardons concedits anualment.
  • Museu Nobel
    Format:Web
    Museu Nobel a la xarxa, amb informació sobre l'arxiu complet de guardonats i amb una gran quantitat d'activitats educatives.
  • Educational Games
    Format:Web
    A la web dels premis Nobel hi ha un apartat de jocs i recursos educatius.

QUE HO SABIES?

  • Els premis Nobel són atorgats per l'Acadèmia Sueca, amb l'excepció del premi de la pau, que el concedeix un comitè format per cinc persones elegides pel parlament noruec. La raó és que, en vida d'Alfred Nobel, Noruega formava part de la monarquia sueca. Els noruecs no se'n van independitzar fins el 1905.
  • Alfred Nobel i Bertha von Suttner es van conèixer d'una manera prou curiosa. Nobel necessitava una secretària que al mateix temps tingués cura de la seva casa de París, i a tal efecte va posar un anunci a la premsa francesa. Suttner va veure l'anunci i es va avenir a encarregar-se de la feina.
  • El premi Right Livelihood rep sovint el qualificatiu de Nobel alternatiu. Destaca anualment, des de 1980, els qui teballen per a solucionar de manera pràctica i exemplificadora els desafiaments més urgents del món actual. Entre els guanyadors d'enguany, hi ha l'entitat internacional GRAIN, amb seu a Barcelona.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Dades i fets curiosos relacionats amb els premis Nobel.
El procediment per a elegir els nominats i guardonats és rigorós.
Podeu consultar els premiats d'enguany, que es nomenen al llarg de tota la setmana, en aquesta web.
Els premis Ig Nobel es concedeixen als qui han publicat una investigació que mai no s'hauria d'haver fet.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua