Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Nova Zelanda, centre del rugbi mundial

Catalunya i el rugbi

El rugbi XIII

El touch


dijous, 29 de setembre de 2011
La setena Copa del Món de Rugbi, una competició que es fa cada quatre anys, es desenvolupa des del 9 de setembre a Nova Zelanda. En aquest mundial, hi participen vint equips, dividits en quatre grups, i la final es disputarà el 23 d'octubre. Quatre són els equips favorits a endur-se el màxim trofeu del rugbi XV: els All Blacks neozelandesos i Austràlia, pesos pesants de l'hemisferi sud juntament amb Sud-àfrica (guanyadora de l'últim mundial); i Anglaterra, la selecció d'Europa amb més bona forma, guanyadora del mundial de 2003. Quant a l'equip francès, cal dir que hi ha quatre jugadors de la USAP de Perpinyà seleccionats: els catalans Guilhem Guirado, Nicolas Mas i David Marty, i el lorenès Maxime Mermoz.

El rugbi XV (o rugbi unió), un esport caracteritzat pels valors que transmet i l'esportivitat, havia estat olímpic fa més de vuitanta anys i, de fet, l'inspirador de l'olimpisme modern, Pierre de Coubertin, n'era un apassionat. Va ser present, així, als jocs de 1900 (París), 1908 (Londres), 1920 (Anvers) i 1924 (París), però els greus aldarulls entre el públic a la final entre França i els EUA (3-17) d'aquell any van ser un factor determinant per a esborrar-lo del programa olímpic. Des d'aleshores, la International Rugby Board (IRB) havia intentat reiteradament tornar a fer-lo esport olímpic, sense èxit fins el 2009, quan el Comitè Olímpic Internacional (COI) en va aprovar la tornada com a disciplina olímpica a partir dels jocs de Rio de Janeiro de 2016.

Catalunya i el rugbi


Les dècades de 1920 i 1930, el rugbi va viure una època d'or a casa nostra, amb un important nombre d'afeccionats i una selecció catalana que va arribar a jugar uns quants partits. De fet, la Federació Catalana de Rugby va ser una de les tretze fundadores de la Federació Internacional de Rugby Amateur, el 1934 (acta), però amb el cop d'estat de 1936 i el franquisme en va ser exclosa. La federació ha intentat aquests últims anys recuperar per la via judicial l'estat de membre fundador, però un tribunal de París (on hi ha la seu de la FIRA) en va declinar la petició.

El rugbi XIII


A banda el rugbi XV (i el VII, d'origen escocès i que és el que serà present als Jocs de Rio de 2016), hi ha una altra modalitat de rugbi amb unes regles i federació diferents. És el rugbi XIII o rugbi lliga, que es juga amb equips de tretze jugadors i no de quinze, i generalment molt més dinàmic que no l'anomenat rugbi unió. Tot i tenir el mateix origen, tots dos rugbis es van separar al final del segle XIX i han evolucionat independentment. El XIII és practicat sobretot a Oceania (Nova Zelanda i Austràlia), i a Europa n'hi ha tradició al centre d'Anglaterra, a Occitània i a Catalunya Nord, on un equip de Perpinyà, els Catalans Dragons, ja fa sis temporades que juga a la màxima competició europea, la Super League anglesa. Des de fa tres anys, l'Associació Catalana de Rugbi Lliga és membre de la Federació Europea i pot participar en les competicions oficials amb la selecció catalana.

El touch


El touch rugby és un jove esport sorgit la dècada de 1960 a Austràlia com a tècnica d'entrenament sense placatges del rugbi (regles). Des d'aleshores s'ha desenvolupat com un esport molt practicat tant a Austràlia com a Nova Zelanda, i també s'intenta estendre al continent europeu. Des de fa pocs anys ha aterrat a casa nostra, a partir de la tasca de l'Associació Catalana de Touch, que des del 2009 és membre de la Federació Internacional. Per aquest motiu, la nostra selecció ha estat una de la vintena llarga que ha participat enguany en el Mundial fet a la capital escocesa, Edimburg. El touch és un esport mixt i sense limitacions d'edat dels jugadors i jugadores, i juntament amb el fet de permetre els placatges el converteix en una modalitat de rugbi molt apta per a introduir a les escoles, com s'intenta fer a Catalunya.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El nom de rugbi prové del municipi de Rugby, a Anglaterra, on es creu que té l'origen aquest esport.
  • A Catalunya Nord el rugbi és l'esport més popular. Hi ha equips d'elit en les dues principals modalitats d'aquest esport, el rugbi XV i el rugbi XIII: la USAP de Perpinyà, guanyadora de la lliga francesa fa dos anys, i els Catalans Dragons, que participen des de 2006 en la Super League anglesa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les regles de l'esport del rugbi XV.
El Termcat ofereix en línia una terminologia d'aquest esport centenari.
El rugbi tornarà a ésser disciplina olímpica als Jocs de Rio de 2016.
Característiques del rugbi, un esport presidit per l'honor.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua