Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Tornem-la a buscar, la bola de drac'

Tres històries

Bola de drac KAI

Dr. Slump i l'Arale


dimarts, 20 de setembre de 2011
'Anem-la a buscar, la bola de drac! Envoltada d'un misteri, és un gran secret'. Aquests versos, amb els quals començava la careta de la mítica sèrie 'Bola de drac', que va marcar l'adolescència dels joves catalans dels anys 1990, es tornen a sentir a la televisió des d'aquesta setmana. Televisió de Catalunya va anunciar al final de juny que acabava d'adquirir els drets de la sèrie 'Bola de drac' i les tres seqüeles que se n'han fet. Aquest dilluns, efectivament, s'han començat a emetre tots els capítols de les aventures d'en Goku, la Bulma, el Follet Tortuga i en Vegeta pel canal 3XL i internet.

Creada pel dibuixant japonès Akira Toriyama, autor també de l'Arale i el 'Dr. Slump', 'Bola de drac' va debutar a TV3 ara fa vint anys, el 15 de febrer de 1990, i es va mantenir en antena fins al 2001. Milers de catalans es van rendir en aquella dècada llarga a les aventures d'aquests personatges, a la recerca de les set boles de drac. Segons TV3, des de llavors hi ha hagut moltes peticions perquè la sèrie es tornés a emetre per mitjà de trucades, missatges electrònics, webs específiques, multitudinaris grups de Facebook, fòrums...

Tres històries


'Bola de drac' va aparèixer primerament en format manga al setmanari Shonen Jump, de 1984 a 1995. Arran del gran èxit es va convertir en sèrie televisiva, dividida en tres parts. La primera, 'Bola de drac', és la història d'un nen, en Son Goku, amb una força sobrehumana i de caràcter innocent. Són històries plenes d'humor i acció en un món fantasiós amb dracs màgics, nens amb cua i càpsules que es converteixen en cases. Juntament amb l'altra protagonista, la Bulma, busquen les set boles de drac per ajuntar-les i invocar un drac totpoderós, el drac Shenron, que els concedirà qualsevol desig. A la segona part, 'Bola de drac Z', els protagonistes adquireixen un grau de força i poder molt elevat i es revela l'origen de la força sobrehumana de Son Goku, que s'ha fet gran i fins i tot s'ha casat. I al tercer lliurament, 'Bola de drac GT', els personatges ja tenen superpoders i els combats són a gran escala energètica.

Bola de drac KAI


La reemissió d'aquesta sèrie tan famosa per TVC no ha començat des del principi, sinó amb els capítols de 'Bola de drac KAI', una recuperació en format panoràmic (16:9) i de gran definició (HD) de 'Bola de drac Z', redoblada i remasteritzada. Aquests capítols, inèdits al nostre país, s'emeten a les 21.30 al canal 3XL o per internet. Quan s'acabin els episodis de la KAI es passaran, del principi i per ordre, tots els capítols dels tres lliuraments oficials de la sèrie.

Dr. Slump i l'Arale


Akira Toriyama, l'autor de 'Bola de drac', va aconseguir notorietat en el món del manga i l'anime abans i tot de la sèrie protagonitzada per Son Goku. Quatre anys abans, el gener de 1980, va començar a publicar a la mateixa revista 'Shonen Jump' el 'Dr. Slump', que narra les aventures del professor Senbei Norimaki i de la seva creació, un robot en forma de noieta de deu anys anomenada Arale. Gràcies a l'èxit obtingut, el 8 d'abril de 1981 es va estrenar el primer episodi de la sèrie d'animació, que TV3 va emetre a mitjan anys 1980 i, poc després, també va adquirir Canal 9.

MATERIALS

  • Bola de drac
    Format:Web
    Informació de la represa de l'emissió de la sèrie, al canal 3XL.
  • Bola de drac
    Format:Web
    Pàgina dedicada íntegrament a la sèrie japonesa, amb tota mena de recursos.

QUE HO SABIES?

  • El món fantàstic de la sèrie es mou entre l'Orient més tradicional (el personatge de Son Goku es basa en la llegenda tradicional xinesa del Rei Mico) i el més modern, amb elements futuristes.
  • Oleguer Sarsanedas, la persona que va portar a TV3 'Bola de drac' el 1990, no va decidir adquirir-ne els drets d'emissió fins que no en va posar uns vídeos al seu fill Jan, que estava hospitalitzat, i va comprovar la reacció entusiasta del nen.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Documental sobre l'èxit de 'Bola de drac' al nostre país: primera part i segona.
Lletra de les cançons de 'Bola de drac' en català i vídeo de la introducció.
El grup Amics de les Arts recorda a la cançó 'Per mars i muntanyes' les càpsules hoi-poi de 'Bola de drac'.
Al portal ElDoblatge.com hi ha la fitxa de tots els dobladors de la sèrie.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua