Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Mig segle d'Òmnium, en plena vitalitat

Seus territorials

Federació Llull

Premi Sambori


dimecres, 13 de juliol de 2011
Lluís Carulla i Canals (1904-1990), Joan B. Cendrós i Carbonell (1916-1986), Fèlix Millet i Maristany (1903-1967), Pau Riera i Sala (1908-1985) i Joan Vallvé i Creus (1910-1988) són els cinc emprenedors catalans que l'11 de juliol de 1961, conscients del moment polític i cultural que vivia el país, van fundar Òmnium Cultural (OC), una entitat fundada que treballa per la promoció i la normalització de la llengua catalana, la cultura i la identitat nacional de Catalunya. Amb el lema 'Llengua, cultura, país', l'associació ha celebrat aquesta setmana cinquanta anys en plena vitalitat, gràcies als vint-i-cinc mil socis actuals i les vint-i-set seus territorials, agrupades en deu demarcacions per tot el territori.

OC, com a punt d'encontre de la societat civil, s’ha adaptat aquest mig segle de vida als canvis de la nostra societat, intervenint i posicionant-se en les qüestions d’actualitat que tenen transcendència o afecten la societat catalana. Així, organitza campanyes de sensibilització, reivindicació i resposta que refermen la realitat cultural i nacional de Catalunya, posa a l’abast de tothom la llengua i la cultura catalana amb programes i projectes dirigits, principalment, a la població nouvinguda, i ofereix servei jurídic i lingüístic gratuït als socis i suport a l’educació mitjançant l’edició de materials per a mestres com la revista Escola Catalana. També és al darrere dels Premis d'Honor de les Lletres Catalanes.

Seus territorials


Òmnium Cultural disposa actualment de vint-i-sis seus territorials al Principat i una a Catalunya Nord (mapa). També hi ha Òmnium Cultural de l'Alguer, una entitat constituïda a la ciutat catalana de Sardenya el 1991, en base al dret d'associacions de l'estat italià, que manté una estreta relació amb Òmnium Cultural.

Federació Llull


Òmnium Cultural és una de les tres entitats que van constituirel 23 de juny de 1990 a Palma la Federació Llull, juntament amb Acció Cultural del País Valencià i l'Obra Cultural Balear. Són les tres principals entitats culturals dels Països Catalans i amb la federació volen coordinar la seva tasca i multiplicar la capacitat d’incidència a favor de la llengua i la cultura catalanes.

Premi Sambori


Una de les activitats d'Òmnium Cultural és l'organització del premi Sambori al Principat, des de 2006. Els Sambori van néixer el 1998 per iniciativa d'Escola Valenciana per promoure i difondre l'ús del català en l'àmbit educatiu, a més d'incentivar la creativitat artística i imaginativa dels infants valencians. L'any 2004, Escola Valenciana i més entitats van crear la Fundació Sambori, des de la qual s'impulsen els premis. També es convoca a les Illes, per mitjà de l'entitat Escoles Mallorquines, i puntualment a l'Alguer, Catalunya Nord i la Franja de Ponent.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Òmnium Cultural, el van fundar el 1961 cinc patricis catalans: l'industrial de l'alimentació Lluís Carulla i Canals, l'empresari i promotor cultural Joan B. Cendrós i Carbonell, el financer i mecenes Fèlix Millet i Maristany, l'empresari i mecenes Pau Riera i Sala i l'enginyer industrial Joan Vallvé i Creus (1910-1988).
  • Fins el 2005, la seu central d'OC va ser el Palau Dalmases, un edifici senyorial del segle XVII fruit de la reforma d'un edifici anterior gòtic, situat al carrer de Montcada, 20, de Barcelona. Des de fa sis anys, l'entitat té la seu al carrer de la Diputació, 276, a l'Eixample de Barcelona.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Informació dels grans projectes que impulsa l'entitat.
Òmnium TV és el canal de vídeos de l'entitat.
Mapa de la trentena de seus territorials d'OC.
OC, juntament amb VilaWeb, impulsa el programa Escoles en Xarxa de periodisme digital.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua