Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Sida: trenta anys

Cap al tractament universal

La importància de la prevenció

Qui va identificar el virus de la sida?


dimarts, 7 de juny de 2011
El 5 de juny de 1981 els Centres per al Control i la Prevenció de la Salut dels EUA van publicar un breu informe sobre una desconeguda malaltia detectada en cinc joves homosexuals de San Francisco i Nova York. Els investigadors d'aquest centre, avisats per l'immunòleg Michael S. Gottlieb, parlaven d'una pneumònia (Pneumocystis carinii) que afectava pacients amb immunodeficiència. Un mes després, el 3 de juliol, el diari The New York Times va publicar el primer article sobre un 'estrany càncer' (sarcoma de Kaposi) observat en quaranta-un homosexual. Trenta anys després d'aquelles primeres diagnosis, la sida ja no és considerada ni una prenumònia ni un càncer, sinó una malaltia de transmissió sexual que afecta el sistema immunològic. Es calcula que seixanta milions de persones a tot el món han estat infectades pel virus d'immunodeficiència humana (VIH), causant de la sida, la meitat de les quals han perdut la vida.

Michael S. Gottlieb, especialista en immunologia de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles, va ésser el primer a diagnosticar la sida. Aquell 1981, la majoria de pacients eren homosexuals; ara, tres dècades després, es veu de manera molt diferent. El VIH va arribar als EUA provinent de l'Àfrica la dècada de 1960 i a la fi dels anys 1970, es va introduir en la comunitat gai –en ple alliberament sexual– i s'hi va expandir ràpidament. Però no exclusivament. Gottlieb recorda que els primers quinze anys de la sida van ésser dramàtics, amb les principals taxes de mortalitat. Però van canviar molt les coses, recorda, gràcies a dos factors: la mort de la primera estrella mediàtica per sida, Rock Hudson, el 1985, que va eixamplar la conscienciació sobre la malaltia; i el descobriment, el 1987, d'un antic fàrmac per al càncer que es va comprovar que n'endarreria els efectes.

Cap al tractament universal


Encara no s'ha aconseguit cap remei eficaç i total per a la sida, però la indústria farmacèutica ha avançat molt en medicaments i còctels retrovirals que mantenen els infectats en bons nivells de qualitat de vida. Però el cost elevat dels tractaments actuals i la manca de polítiques efectives d'educació i de conscienciació continuen convertint la sida en algunes regions, com l'Âfrica subsahariana, en una de les principals causes de mort. Una de les prioritats de UNAids és justament l'accés universal a la prevenció, el tractament, l'atenció i el suport relacionats amb el VIH. Al final de 2010 uns 6,6 milions de persones rebien teràpia antiretrovírica en països d'ingressos baixos i mitjans, cosa que suposa una xifra quasi vint-i-dues vegades superior a la del 2001.

La importància de la prevenció


Actualment la prevenció és l'únic mètode efectiu de lluitar contra l'expansió de la sida. Com que la malaltia es relaciona amb conductes, només modificant-les pot permetre reduir-ne l'extensió. Cal saber que el virus de la sida és present en secrecions sexuals, la sang i la llet materna. Quan es tenen relacions sexuals amb una persona que pot haver estat infectada pel VIH, és molt important fer servir sempre preservatius (masculí o feminí) des del començament. I la gent que s'injecta droga ha de fer servir una xeringa i agulla noves en cada injecció.

Qui va identificar el virus de la sida?


El descobriment del VIH és envoltat d'una gran controvèrsia perquè tant científics francesos com nord-americans en reclamaven la paternitat. El francès Luc Montaginer, de l'Institut Pasteur, va ser el primer científic a publicar el resultat de la seva recerca. El 1983 va escriure un llibre on descrivia un nou virus i va mostrar un test de sang per a detectar el VIH. Un any després, el nord-americà Robert Gallo va anunciar que tant la troballa com el test de sang eren seus. La polèmica es va aturar quan l'aleshores primer ministre francès, Jacques Chirac, i el president dels EUA, Ronald Reagan, van acordar que tots dos científics havien estat els descobridors de la sida.

MATERIALS

  • UNAids
    Format:Web
    Programa de l'ONU per a combatre la sida.
  • Sida
    Format:Web
    Pàgina del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, centrada en la sida.
  • Sida
    Format:Web
    Secció de recursos al directori Nosaltres.cat.

QUE HO SABIES?

  • La sida no transmet per mitjà del contacte quotidià amb persones infectades: acaronar-se, fer-se petons o compartir l'espai no implica el contagi. La transmissió es produeix via sang, secrecions sexuals i llet materna.
  • Quan una persona és infectada amb el VIH no significa que hagi desenvolupat la sida. Una cosa és ésser portador d'un virus i una altra de ben diferent és tenir la malaltia.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Últim informe de l'agència especial sobre la sida de les Nacions Unides.
La pandèmia de la sida, mapa a mapa.
Secció amb recursos sobre la sida al directori Nosaltres.cat.
Preguntes i respostes sobre la sida, al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua