Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Guardiola, forjador de títols

Un '4' que ha fet escola

Palmarès blau-grana

Kubala, Rifé, Guardiola


dimarts, 31 de maig de 2011
Dinou anys separen la imatge de Josep Guardiola aixecant la primera Copa d'Europa del FC Barcelona, aconseguida el 1992, i la imatge d'ell mateix aixecant la quarta, dissabte passat contra el Manchester United. És al mateix lloc, el mític estadi londinenc de Wembley, però en el primer cas la va alçar com a jugador del Barça i enguany, com a entrenador.

Pep Guardiola (Santpedor, 18 de gener del 1971) representa perfectament l'essència del Barça guanyador actual: format a la Masia (com Messi, Xavi, Iniesta, Puyol, Valdés, Piqué, Pedro, Bojan...), jugador integrant del 'dream team' dirigit per Johan Cruyff i convertit, des del 17 de juny de 2008, en el millor entrenador de la història del club. En efecte, en tan sols tres temporades al capdavant del primer equip del Barça, Guardiola ha trencat tots els rècords d'acumulació de títols: dues Champions (Roma i Londres), tres lligues, un Mundial de Clubs, una Supercopa d'Europa i una Copa.

I, tot plegat, amb una filosofia basada en la persistència, l'esforç i la tasca en equip, i amb un futbol que enlluerna, basat en el joc ofensiu, el primer toc i la possessió obsessiva de la pilota.

Un '4' que ha fet escola


Com a jugador, Josep Guardiola va ésser el cervell de l'anomenat 'dream team' ('equip de somni') blau-grana, que feia un futbol ofensiu, valent, inspirat en l'ideari futbolístic de l'entrenador Johan Cruyff. Dotat d'una tècnica exquisida, Guardiola era el '4' (duia aquest número a la samarreta) que organitzava l'equip, que distribuïa el joc, que li donava velocitat i, si convenia, l'asserenava. El seu mestratge ha fet escola, amb deixebles de primera: els blau-grana Xavi, Iniesta i Cesc Fàbregas, que el 2003 va fitxar per l'Arsenal de Londres.

Palmarès blau-grana


Guardiola va aconseguir dinou títols durant la seva carrera de futbolista, cosa que el converteix en un dels futbolistes més llorejats de la història del club. El palmarès és format per sis lligues (quatre de consecutives) i dues copes; una Recopa d'Europa; dues Supercopes d'Europa... I, és clar, la Copa d'Europa, tant de temps somniada, guanyada el 1992 contra la Sampdoria de Gènova a l'estadi de Wembley, gràcies a un xut sec i col·locat de Ronald Koeman.

Kubala, Rifé, Guardiola


El Barça ha tingut quaranta-vuit entrenadors (dels quals, una quinzena de catalans). Amb trenta-set anys, Guardiola es va convertir el 2008 en un dels més joves a arribar a la banqueta, juntament amb Ladislau Kubala i Joaquim Rifé, dos noms igualment mítics. Futbolista excepcional, que va deixar petit l'antic camp de les Corts, Kubala ja entrenava el Barça quan tenia trenta-quatre anys. Quimet Rifé, un dels futbolistes que més vegades ha vestit la samarreta blau-grana, en tenia trenta-set quan va fer guanyar a l'equip la primera (i històrica) Recopa d'Europa (1979), disputada amb el Fortuna Düsseldorf a Basilea, sota la mirada de trenta mil seguidors culers.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Després del Barça, Guardiola va passar per quatre equips: els italians Brescia i Roma, el qatarià al-Ahli i el mexicà Dorados de Sinaloa.
  • La temporada 2001-2002, quan jugava al Brescia, Guardiola fou penat amb quatre mesos de suspensió, acusat d'haver-se dopat amb nandrolona. Començà aleshores una llarga batalla legal per a provar la seva innocència, finalment reconeguda pel Tribunal d'Apel·lació de Brescia, l'octubre de 2007.
  • El Barça ha guanyat quatre Lligues de Campions: el 1992 a Londres, amb Johan Cruyff d'entrenador; el 2005 a París, amb Frank Rijkaard; i el 2009 i el 2011, a Roma i a Londres, amb Josep Guardiola.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Web oficial del mític estadi londinenc de Wembley.
Miquel Martí i Pol, poeta admirat per Guardiola, amb qui féu amistat.
'El Barça és més que un club': una dita del president Narcís de Carreras.
FC Barcelona: 110 anys en imatges (1899-2009).
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua