Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Pendents del volcà Grimsvötn

La cendra i l'aviació

Els volcans

Tipus d'erupcions


dimecres, 25 de maig de 2011
La cendra del volcà islandès Grimsvötn, en erupció des del cap de setmana i amb columnes de fum de fins a vint-i-cinc quilòmetres d'alçada, ha complicat el trànsit aeri europeu. Unes quantes companyies han anul·lat vols cap a Escòcia i des d'aquest país. L'evolució del núvol de cendra cap a les Illes Britàniques i el continent europeu és seguida amb molta atenció al nostre país, atès que pot afectar el viatge dels milers de seguidors del Barça a la final de Wembley a Londres, dissabte vinent. L'equip, de fet, va decidir avançar el viatge uns quants dies i va arribar a la capital anglesa dimarts a la tarda.

Eurocontrol preveu que les conseqüències d'aquesta erupció no seran greus, malgrat que el núvol de cendra ja ha arribat a Escòcia, el nord d'Irlanda i alguns països escandinaus i Alemanya. El vice-president de la Comissió Europea, Siim Kallas, ha descartat que es tanqui tot l'espai aeri, malgrat que el Centre d'Alerta de Cendra Volcànica (VAAC) admet que totes les previsions depenen de la situació meteorològica i de com progressi l'erupció.

La primera erupció del Grimsvötn des de 2004 ha tornat a estendre per Europa l'ombra d'ara fa un any, quan un altre volcà islandès, l'Eyjafjallajökull, va causar un caos aeri molt important a tot el continent.

La cendra i l'aviació


Els núvols de cendra volcànica són compostos de partícules altament abrasives que poden afectar el motor d'aeronaus i els seus components. Segons la dimensió i la densitat de la pols en suspensió fruit de les erupcions, els motors dels avions poden experimentar problemes i desperfectes si hi entren en contacte. La Unió Europea avalua i estableix, en aquestes situacions, les zones d'exclusió aèria total o parcial.

Els volcans


Els volcans són formacions geològiques generalment de forma cònica i creats per l'acumulació de matèria ígnia derivada de la consolidació del magma que causa una erupció a l'escorça terrestre. Els volcans consisteixen en un tub volcànic (a través del magma que empeny), un cràter (el vèrtex a través de la matèria volcànica que arriba a la superfície) i un con volcànic (el turó format pel material eruptiu).

Tipus d'erupcions


Quant als tipus d'emissions volcàniques, hi ha quatre classes de volcans: hawaians, vulcanians, peleans i estrombolians. Els primers són normalment fissurals, on la lava sol ésser poc densa. Típic dels volcans de les illes Hawaii. El nom dels segons ve de les erupcions del Vulcano sicilià, solen ser explosives i formen núvols foscos de cendra. En el cas dels peleans, la lava és molt viscosa i pot acabar tapant el cràter. De resultes, les explosions són separades i poden ser molt violentes. Finalment, els estrombolians reben el nom de Stromboli, una petita illa volcànica de la costa siciliana. La lava té una proporció més elevada de sílice i, per tant, és menys fluida. Alternen l'emissió de lava i explosions de gran abast.

MATERIALS

  • Volcanoes
    Format:Web
    Dossier especial de BBC Earth.
  • Eurocontrol
    Format:Web
    Organització Europea per la Seguretat de la Navegació Aèria.
  • Forces of Nature
    Format:Web
    Pàgina interactiva de la revista National Geographic, dedicada a quatre fenòmens de la natura: volcans, terratrèmols, huracans i tornados.
  • Els volcans
    Format:Web
    Vídeo del programa de TV3, 'Méteo K'.

QUE HO SABIES?

  • La paraula 'volcà' deriva del llatí 'vulcanus'. Vulcà, déu del foc i de l'elaboració dels metalls, segons la mitologia romana tenia la farga a Vulcano, una de les illes Eòlies de la mar Tirrena, davant la costa de Sicília.
  • A Sicília hi ha un volcà actiu, l'Etna, el més alt d'Europa amb més de 3.300 metres.
  • Es calcula que hi ha mil nou-cents volcans actius al món. El 90% es concentren a l'oceà Pacífic.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

BBC: guia animada dels volcans.
Eurocontrol: extensió del núvol de cendra.
Informació sobre Islàndia.
Itineraris a peu pel parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua