Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La història de la premsa en català

Els pioners

La represa

La Vanguardia, l'últim a sumar-s'hi


dijous, 5 de maig de 2011
La premsa és el més antic dels mitjans de comunicació de massa. Les primeres publicacions impreses de caràcter periòdic daten del segle XVII, a casa nostra i a la resta d'Europa, quan van aparèixer les anomenades gasetes, precursores dels diaris moderns.

La Gazette de France, fundada el 1631, és considerada la primera de les gasetes, que van proliferar per terres catalanes al cap de ben poc, durant la guerra dels Segadors (1640-1652).

Amb tot, encara havia de passar més d'un segle abans no veiessin la llum les primeres publicacions diàries del país: el Diario de Valencia, del 1790, i el Diari de Barcelona, del 1792.

Conservador, regionalista i representant de la burgesia industrial catalana, el Diari de Barcelona, redactat en espanyol, va tenir l'època més florent durant el segle XIX; la història del diari va molt lligada a la família Brusi (el periòdic era anomenat popularment el Brusi), que n'adquirí la propietat el 1814, i a Joan Mañé i Flaquer, que en fou director més de trenta-cinc anys, del 1865 al 1901.

Els pioners


El 1879 va néixer el primer diari escrit en català: el Diari Català, fundat per Valentí Almirall, home d'idees progressistes i primer teòric del catalanisme. No va tenir una existència gaire fàcil, i va deixar de publicar-se al cap de dos anys, el 1881. Aquell mateix any naixia La Vanguardia, en espanyol, que acaba de fer cent trenta anys amb la creació d'una versió en català. El 1899 va aparèixer el diari en català de més durada: La Veu de Catalunya, portaveu de la Lliga Regionalista, que va publicar-se fins el 1937. Ja entrat el segle XX van sorgir més diaris catalans vinculats a partits polítics: La Publicitat, d'un gran to intel·lectual, a Acció Catalana; El Matí, a Unió Democràtica de Catalunya; La Humanitat, a Esquerra Republicana de Catalunya... La florida de la premsa escrita en català durant la Segona República (1931-1936) va estroncar-se amb la guerra del 1936-1939 i la dictadura de Francisco Franco.

La represa


Amb la mort del dictador Franco, la premsa en català va reprendre l'activitat. L'Avui, per exemple, va veure la llum el dia de Sant Jordi del 1976: era la primera publicació quotidiana escrita en català després de la guerra del 1936-1939. El projecte de crear un diari en català va moure moltes il·lusions: s'hi van sumar més de trenta mil catalans, que van contribuir a fer-lo realitat en qualitat de compte-partícips, amb el propòsit últim de poder fer una cosa prohibida durant dècades: llegir una publicació diària en la llengua del país. La creació de l'Avui assenyala el punt de partença d'un nou període de la premsa escrita en català, al capdavall marcada per periòdics atents a la cultura catalana i a la realitat comarcal i nacional, bé que sense renunciar a explicar i analitzar què passa fronteres enllà. El Punt (el més primerenc, nat el 1979 a Girona), Regió 7, Diari de Balears, Diari de Girona, Segre, Diari d'Andorra, l'edició catalana d'El Periódico de Catalunya, Ara... són algunes de les publicacions que componen el panorama actual de la premsa catalana, enriquida amb publicacions digitals diverses.

La Vanguardia, l'últim a sumar-s'hi


La Vanguardia ha llançat aquesta setmana, per primera vegada en la seva història, cent trenta anys després d'haver-se fundat, la versió catalana. La nova versió, que conviurà amb l'espanyola, pot acabar representant el 60% de tots els exemplars venuts. Era l'últim diari en paper editat a Barcelona que es publicava exclusivament en castellà. El diari va néixer el 1881, fundat per dos empresaris d'Igualada, Carles i Bartomeu Godó, com a mitjà d'expressió d'una facció del Partit Liberal de Barcelona. Set anys després, trencava els vincles amb aquest partit i des de llavors ha sobreviscut a totes les circumstàncies com un dels diaris de referència de Catalunya. Sempre s'ha editat en castellà, fins i tot en els moments de més catalanitat de la república, els anys 30 del segle passat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Durant la Segona República la premsa en llengua catalana va tenir una gran florida, estroncada per la guerra del 1936-1939 i la dictadura subsegüent. Entre els diaris de més tirada hi havia La Publicitat, La Humanitat i La Veu de Catalunya.
  • A La Publicitat, o 'La Publi', com en deien, considerat un dels diaris més reeixits de la història de la premsa catalana, hi van col·laborar figures com Antoni Rovira i Virgili, Carles Soldevila, Pompeu Fabra, J. V. Foix, Carles Riba, Josep Carner, Josep Pla, Josep M. de Sagarra...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA) conté la col·lecció completa de quasi 300 revistes que ja no es publiquen.
L'Hemeroteca de La Vanguardia conté l'arxiu digitalitzat del diari des de 1881.
La nova edició de La Vanguardia ha obert un consultori de resolució de dubtes en català.
L'Appec manté una llista en línia de mitjans de comunicació en català.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua