Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La mort de Bin Laden

De l'Aràbia Saudita a l'Afganistan

Croada contra els EUA

Al-Qaida


dimarts, 3 de maig de 2011
El president dels Estats Units, Barak Obama, va anunciar el 2 de maig de 2011 la mort d'Ossama bin Laden, capitost de la xarxa al-Qaida. Obama va fer l'anunci en un discurs televisat on va explicar que un escamot amb membres de l'exèrcit i la CIA havien acorralat i mort Bin Laden a Abtàbad, al Paquistan (Google Maps), i n'havien llançat el cos al mar. 'Estic en condicions d'anunciar al món que una operació militar conduïda pels Estats Units ha aconseguit matar Bin Laden; s'ha fet justícia', va declarar Obama des de la Casa Blanca. També va explicar que les primeres pistes que indicaven l'indret on era Bin Laden van arribar el mes d'agost de l'any passat.

Els principals governs i institucions del món van reaccionar amb alleujament a la notícia de la mort del cap d'al-Qaida a mans de soldats nord-americans al Paquistan. La majoria van felicitar el president dels EUA de l'èxit de l'operació contra Ossama bin Laden. Amb tot, també van advertir que la lluita contra l'anomenat terrorisme internacional no s'ha acabat amb la desaparició de Bin Laden.

De l'Aràbia Saudita a l'Afganistan


Ossama bin Laden va néixer el 10 de març de 1957 a la capital de l'Aràbia Saudita, Riad. Era el dissetè fill dels cinquanta-dos que va tenir l'empresari multimilionari Mohamed bin Laden, amb lligams molt estrets amb la família reial saudita. Bin Laden es va graduar en enginyeria, gestió d'empreses i també en teologia islàmica a la Universitat Rei Abdul Aziz de Jedda (Aràbia Saudita). Va ser en aquesta universitat on va entrar en contacte amb professors i estudiants de les branques més conservadores de l'islam, que preconitzaven el fonamentalisme com a resposta a la suposada decadència d'occident. La invasió soviètica de l'Afganistan, el desembre de 1979, va introduir un gir decisiu en la seva vida. S'hi va traslladar amb la voluntat d'ajudar la resistència musulmana contra el comunisme. Precisament aquest anticomunisme va empènyer la CIA nord-americana a finançar i proveir d'armament i entrenament els mujaidins afganesos, incloent-hi Bin Laden. La col·laboració es va trencar amb la fi de la guerra i la retirada soviètica.

Croada contra els EUA


Posteriorment, Bin Laden va considerar una 'blasfèmia' l'acord dels EUA i l'Aràbia Saudita per desplegar tres-cents mil soldats nord-americans a la península Aràbiga, un dels llocs amb més indrets sagrats de l'islam, durant la primera guerra del Golf contra l'Irac de Saddam Hussein (1991). Va clamar venjança i, en resposta, la família reial saudita va esclafar la petita rebel·lió que havia encapçalat i va expulsar-lo del país el mateix 1991. Des de 1994, Bin Laden ja no tenia la ciutadania saudita, se li van congelar tots els seus béns i la família directa en va renegar. Primer es va traslladar al Sudan i a partir de 1992 se'l va localitzar a l'Afganistan. Emparat pels talibans des de 1996, Bin Laden va declarar unes quantes vegades la guerra a les tropes nord-americanes al món i, alhora, va finançar camps d'entrenament de mujaidins per a lluitar a Algèria o Bòsnia.

Al-Qaida


Rere el nom de la xarxa al-Qaida, Bin Laden va començar una campanya d'atemptats contra tropes i interessos dels EUA a tot el món durant la dècada de 1990. L'atemptat més greu que va impulsar i va finançar va ser el de l'11 de setembre de 2011 a Nova York i Washington, amb més de tres mil morts. D'aleshores ençà, Bin Laden va esdevenir l'home més buscat del món, amb una mobilització sense precedents en la història de l'exèrcit nord-americà. L'atac militar posterior contra l'Afganistan talibà, justament, es va argumentar pel suport d'aquest règim a Bin Laden. La invasió, tanmateix, no va aconseguir capturar-lo, tot i que sembla que s'hi va estar a prop a la zona meridional muntanyosa de Tora Bora. Bin Laden es va escapar suposadament cap al Paquistan, on avui a la nit ha estat abatut en una operació de l'exèrcit nord-americà al municipi d'Abtàbad.

MATERIALS

  • Ossama bin Laden
    Format:Web
    Perfil elaborat per la cadena àrab al-Jasira del desaparegut cap d'al-Qaida.
  • Hunting Bin Laden
    Format:Web
    Reportatge de la cadena pública nord-americana PBS.
  • Fitxa de Bin Laden
    Format:Web
    Informació sobre el cap d'al-Qaida a la llista dels deu fugitius més buscats per l'FBI nord-americà.

QUE HO SABIES?

  • La xarxa al-Qaida, finançada aquests últims anys per Ossama bin Laden, va néixer a la darreria de la dècada del 1980, concretament el 1989, quan la Unió Soviètica hagué de retirar-se de l'Afganistan, en part per la resistència dels combatents que, en nom de l'islam, van plantar cara a l'ocupació soviètica. D'aquell grup de combatents, en va sorgir al-Qaida, nom que en àrab significa 'la base'.
  • A diferència dels altres grups armats, la xarxa al-Qaida impulsada per Ossama bin Laden no funciona d'una manera centralitzada, sinó per cèl·lules autònomes que comparteixen una mateixa ideologia i uns mateixos mètodes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Discurs del president nord-americà Barack Obama sobre la mort de Bin Laden.
Cronologia vital d'Ossama bin Laden, a la CNN.
Article sobre la joventut de l'ex-cap d'al-Qaida.
Galeria de fotografies de Bin Laden.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua