Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les consultes sobre la independència

Cinc onades

Fora del país

Model


dimarts, 12 d'abril de 2011
L'èxit de la consulta de Barcelona del diumenge 10 d'abril ha tancat un procés de més d'un any i mig de referèndums no vinculants que va començar el 13 de setembre del 2009, a Arenys de Munt (Maresme). Des d'aleshores, aquest moviment, impulsat i organitzat sobretot per la societat civil, ha permès que més de 880.000 ciutadans s'hagin pronunciat sobre la independència de Catalunya. Els resultats històrics de Barcelona, amb un 18% de participació segons el padró (21,3% segons el cens), visualitzen encara més una demanda per exercir el dret de decidir també expressada en la manifestació del 10 de juliol de l'any passat, que, alhora, era conseqüència en bona part de les onades de consultes.

El 13 de setembre del 2009, després dels entrebancs que va posar el govern espanyol, es va fer enmig d'una gran expectació la primera consulta sobre la independència, a Arenys de Munt, en què va participar un 41% del cens electoral i es va arribar a un 96% de vots afirmatius. Des d'aleshores, han estat més de mig miler els pobles i les ciutats que n'han organitzat, gràcies a l'esforç d'un ampli grup d'associacions locals i organitzacions nacionals, algunes de les quals es van integrar en la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència, encarregada d'organitzar-ne moltes i d'assessorar entitats municipals.

En conjunt, en el procés de referèndums han participat 881.563 persones, cosa que representa un 18,8% de participació si es té en compte la població més gran de setze anys de Catalunya (padró), i un 20,5% de la població de més de divuit anys (segons cens electoral). Quant als resultats, 812.934 persones han optat pel sí (un 92,2% del total), 53.169 han votat en contra de la independència (6,0%) i 13.016 han votat en blanc (1,5%). De vots nuls, n'hi ha hagut 2.444 (0,3%).

Cinc onades


Les consultes s'han dut a terme en cinc grans etapes. Tres mesos després de la primera a Arenys de Munt, el cap de setmana del 12 i 13 de desembre (13-D) s'hi van sumar de cop cent seixanta-set poblacions. La participació mitjana va ser del 27,3%, amb un protagonisme destacat a la comarca d'Osona, amb una participació superior al 40%. El 28 de febrer de 2010 (28-F), els municipis que van passar per les urnes van ser vuitanta, entre els quals de l'àrea metropolitana de Barcelona. La tercera tongada, el 25 d'abril (25-A), va ser la més multitudinària, amb dos-cents onze municipis i 265.000 electors. Hi havia un bon nombre de capitals de comarca, com Girona, Lleida, Manresa, Olot, Reus i Valls. El 30 de maig va votar en solitari Sabadell, i el 20 de juny (20-J), en la quarta onada, van ser una cinquantena de municipis. Les consultes es van tancar el diumenge 10 d'abril passat, amb la més multitudinària, la de Barcelona, on hi havia més de tres-cents col·legis i set mil voluntaris.

Fora del país


Una part del col·lectiu conegut com la Catalunya exterior també es va implicar en les consultes sobre la independència. Associacions catalanes d'Irlanda, els Països Baixos, el Quebec i Suïssa, a més de la ciutat alemanya d'Hamburg, van organitzar el 25 d'abril de 2010, coincidint amb el Dia Internacional de la Catalunya Exterior, les primeres consultes populars fora del territori. El 9 d'octubre de 2010 s'hi van sumar els catalans dels EUA.

Model


Els referèndums de Catalunya han tingut molta repercussió internacional en l'àmbit dels mitjans de comunicació, però també han causat un efecte mimètic en moviments independentistes de tot Europa. És el cas del Tirol del Sud, on el partit independentista Llibertat Sud-tirolesa (STF) va convocar el 22 de gener de 2011 un referèndum al municipi d'Ahrntal. Membres d'aquesta formació havien participat en les consultes catalanes del 13 de desembre de 2009 i del 12 de juny de 2010 com a observadors internacionals. L'STF reivindica que el sud del Tirol decideixi lliurement el seu futur fora d'Itàlia i que, eventualment, es pugui reunificar amb la resta del Tirol, actualment dins les fronteres austríaques.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Després d'un any i mig de referèndums en més de mig miler de pobles i ciutats de Catalunya, han exercit el seu dret de vot una mica més de 880.000 persones més grans de setze anys.
  • De referèndums vinculants sobre l'estatus polític i la sobirania d'un territori, se'n fan més que no sembla. Aquests últims anys, per exemple, n'hi ha hagut a Montenegro, Tokelau, Grenlàndia, Curaçao i el Sudan del Sud, i n'hi ha de previstos en un futur pròxim, amb més grau de detall o menys, a Bougainville, Escòcia i Nova Caledònia.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Un any després de la primera consulta, Arenys de Munt va fer l'Aplec per la Independència.
La Coordinadora per la Consulta manté la llista de tots els referèndums i resultats.
VilaWeb TV ha seguit tot el procés de referèndums i n'ha emès un gran nombre de reportatges.
VilaWeb va obrir el 2009 Vullvotar.cat, perquè tothom pogués votar digitalment.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua