Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'odissea d'un nen afganès

El periple de l'Enaiat

El privilegi d'anar a escola

La força de la mirada infantil


dijous, 17 de març de 2011


Enaiatol·lah Akbari és un noi afganès de vint-i-dos anys que, quan en tenia deu, es va trobar, d'un dia per altre, tot sol en un altre país, lluny de la família. L'odissea que va haver de viure es narra al llibre 'En el mar hi ha cocodrils', que l'editorial la Galera acaba de publicar en català.

L'Enaiat va ésser la setmana passada a Barcelona, i el Diari de l'Escola de VilaWeb el va entrevistar. A ell i al Fabio Geda, l'escriptor italià que n'ha escrit la història.

L'Enaiat és de Nava, un llogaret de la província de Ghazni, al centre de l'Afganistan, poblada pels hazara, poble de religió xiïta (branca minoritària de l'islam) històricament perseguit. Devia tenir uns deu anys quan la mare el va portar al Paquistan per salvar-lo dels talibans, que el volien esclavitzar. Ella va haver de tornar a Nava, on havia deixat els altres dos fills, més petits que no pas ell.

La lluita per la supervivència el va portar a recórrer mig món. Ara s'està a Torí (Piemont, Itàlia). De matí treballa a la Universitat de Biotecnologia i, de vespre, estudia (la seva intenció és d'anar a la universitat). Manté contacte regular amb la mare i li agradaria de tornar a l'Afganistan, però no pas en les condicions actuals (la inestabilitat del país no li permet d'ésser gaire optimista).

Hi ha molts immigrants que no han tingut tanta sort com ell. N'és conscient, i per això tenia el deute moral d'explicar la seva història, una història íntima i commovedora.

El periple de l'Enaiat


+ Enaiat Akbari a VilaWeb.
Dels deu anys als quinze l'Enaiat va haver d'espavilar-se tot sol. Va fer de venedor ambulant al Paquistan i va treballar en una pedrera de l'Iran, en condicions duríssimes. Va fer a peu les muntanyes que separen l'Iran de Turquia, i d'aquí va passar a Grècia, a bord d'una barca. Finalment va fer cap a Itàlia, on va obtenir-hi el permís de residència.

El privilegi d'anar a escola


+ Coberta del llibre.
L'Enaiat manté viu el record de l'escola de Nava, una escola que els talibans van acabar tancant. Ell, que a Itàlia ha pogut reprendre els estudis, creu que l'escola és fonamental; és la base de l'autonomia individual, perquè s'hi aprenen els coneixements que permeten de pensar per compte propi. Explica al llibre que la vida, sense escola, és com la cendra.

La força de la mirada infantil


+ Enaiat Akbari i Fabio Geda.
Tot i narrar una història commovedora, 'En el mar hi ha cocodrils' és un llibre de to contingut, que defuig el sentimentalisme. Fabio Geda, l'escriptor, creu que aquest to és un dels secrets que contribueix a fer que el llibre tingui tants de lectors. L'altre secret, afegeix, és que explica una història des de la mirada d'un infant (la història és narrada en primera persona).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A Itàlia, 'En el mar hi ha cocodrils' ha esdevingut un veritable fenomen literari: se n'han venut més de 250.000 exemplars.
  • Trenta països més n'han adquirit els drets de traducció, i d'aquí a no gaire se n'estrenarà una versió cinematogràfica.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El viatge d'Enaiat: vídeo.
Perfil de l'Afganistan.
Entrevista de la televisió italiana amb Enaiat Akbari.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua