Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Dinosaures: un tresor al CosmoCaixa

Quaranta-tres peces fòssils originals

Tarbosaurus, un dinosaure enorme

Estat de conservació excel·lent


dijous, 24 de febrer de 2011
Roy Chapman Andrews, l'explorador i naturalista nord-americà que va inspirar el personatge cinematogràfic Indiana Jones, va emprendre el 1922 una expedició al desert de Gobi (Mongòlia).

El propòsit de l'expedició era d'investigar els orígens de l'home, amb la idea última de demostrar la teoria de l'evolució proposada per Charles Darwin. Però aquest primer propòsit va passar a un segon terme a partir del 13 de juliol de 1923.

Aquell dia l'expedició dirigida per Chapman va descobrir els primers ous de dinosaure, pertanyents al gènere Oviraptor. L'excepcional troballa va anar seguida de quatre expedicions més, unes expedicions que van fer de Chapman un explorador cèlebre i, del desert de Gobi, un indret mític de la paleontologia (ciència que estudia els fòssils).

Doncs bé, una selecció de les restes descobertes en aquestes expedicions es pot contemplar ara a l'exposició 'Dinosaures. Tresors del desert de Gobi', oberta al CosmoCaixa Barcelona fins el gener del 2012.

Quaranta-tres peces fòssils originals


+ Embrió d'Oviraptor.
Total, són quaranta-tres peces fòssils de dinosaure, entre les quals tretze esquelets sencers. Una de les peces estel·lars correspon a l'embrió d'un Oviraptor, l'únic que es conserva al món (en la secció dedicada a l'Oviraptor, l'exposició ens explica que els ocells van heretar dels dinosaures l'hàbit de covar els ous). A més dels fòssils, molt ben conservats, l'exposició inclou vídeos animats sobre el Tarbosaurus, el Protoceratops, el Gallimimus i l'Oviraptor.

Tarbosaurus, un dinosaure enorme


+ Esquelet complet de Tarbosaurus.
Les peces més espectaculars de l'exposició són dos esquelets complets de Tarbosaurus bataar, un dinosaure de dimensions enormes, tingut per l'equivalent asiàtic del Tyrannosaurus rex (de l'Amèrica del Nord), el carnívor més gros de tots els temps. El Tarbosaurus (el nom significa 'rèptil alarmant') feia tres metres d'alçada i quatre tones i mitja de pes, i vivia en grans planes solcades per rius.

Estat de conservació excel·lent


+ Extremitats superiors de Deinocheirus.
L'exposició apunta la causa més probable de l'excel·lent estat de conservació dels fòssils: una riuada, o una tempesta de sorra, que devia envestir sobtadament els dinosaures i els devia colgar ràpidament; d'aquesta manera, les restes no romangueren exposades a l'erosió ambiental, ni als carronyaires, que les haurien dispersades.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els dinosaures van extingir-se fa uns seixanta-cinc milions d'anys, juntament amb el 50% d'espècies que poblaven la Terra. La preeminència, aleshores, va passar dels rèptils als mamífers.
  • La hipòtesi més acceptada és que els ocells provenen dels dinosaures, concretament dels teròpodes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tomb virtual per l'exposició 'Dinosaures. Tresors del desert de Gobi'.
Roy Chapman Andrews, el veritable Indiana Jones.
Gobi, un dels deserts més vasts del món.
Qüestionari sobre dinosaures.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua