Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Trenta anys del 23-F

'Todo el mundo al suelo'

València: tancs al carrer

Conseqüència: més centralisme


dimecres, 23 de febrer de 2011
El 23 de febrer de 1981, avui fa trenta anys justos, hi va haver a Espanya un cop d'estat que va posar en perill la democràcia; una democràcia que s'havia estrenat feia poquíssims anys, després de quaranta de dictadura.

Aquell dia es votava la investidura de Leopoldo Calvo Sotelo com a president del govern, en substitució d'Adolfo Suárez (tots dos eren del partit Unió de Centre Democràtic), que havia anunciat la dimissió encara no feia un mes.

Enmig de la sessió d'investidura, un grup de guàrdies civils, amb el tinent coronel Antonio Tejero al davant, va irrompre al Congrés dels Diputats i va segrestar el govern i els parlamentaris, representants de la sobirania popular.

El cop, afortunadament, no va reeixir, i l'endemà mateix els rebels foren arrestats. Les penes màximes foren per a Tejero i per als generals Jaime Milans del Bosch i Alfonso Armada, tots tres condemnats a trenta anys de presó.

'Todo el mundo al suelo'


+ Tejero a la tribuna del Congrés dels Diputats, amb la pistola a la mà.
Els sollevats van irrompre al Congrés dels Diputats a les 18.23. Tejero, amb tricorni al cap i pistola a la mà, va cridar 'Todo el mundo al suelo', i tot seguit hi va haver una ràfega de trets disparats a l'aire. Tot els diputats van complir l'ordre, llevat de tres: el president, Adolfo Suárez; el vice-president, Manuel Gutiérrez Mellado; i el cap del Partit Comunista Espanyol, Santiago Carrillo (Gutiérrez Mellado fins i tot va plantar cara a Tejero).

València: tancs al carrer


+ A València, Milans del Bosch va treure els tancs al carrer.
Fora del Congrés, la situació més tensa es va viure a València, on Milans del Bosch va declarar l'estat d'excepció i va treure els tancs al carrer. La incertesa, la por, es va mantenir fins passada la mitjanit: a la 01.14 el rei Joan Carles I, vestit amb l'uniforme de capità general, es pronunciava contra el cop i en favor de la constitució i de la democràcia, en un discurs emès per ràdio i televisió. El dia 24, pels volts de migdia, els diputats sortien del Congrés i recuperaven la llibertat.

Conseqüència: més centralisme


+ La LOAPA fou molt contestada a Catalunya.
Per bé que no va reeixir, el cop d'estat va tenir com a conseqüència un reforçament del centralisme espanyol, en detriment de les aspiracions nacionals catalanes, basques i gallegues. L'impuls centralista es va concretar en la llei orgànica d'harmonització del procés autonòmic, més coneguda per la sigla LOAPA, pactada el juny del 1982 per la Unió de Centre Democràtic i el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Tejero fou l'últim dels conspiradors a sortir de la presó, el 1996.
  • El fracàs del cop va allunyar definitivament la possibilitat d'una dictadura, encara més després de l'entrada d'Espanya a la Comunitat Econòmica Europea (precedent de la Unió Europea), l'1 de gener de 1986.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

23-F: els rebels entren al Congrés dels Diputats (vídeo).
Els fets del 23-F, narrats per la BBC.
El 23-F a València, explicat per J. J. Pérez Benlloch.
Democràcia i participació (dossier del Parlament de Catalunya).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua