Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Bípedes... fa 3,2 milions d'anys

La forma dels peus i l'evolució humana

De Lucy...

...a Ardi


dimarts, 15 de febrer de 2011
De tots els primats, l'home és l'únic completament bípede: camina sempre dret, recalcat en les extremitats inferiors. Ara, aquesta facultat, ja la tenia un avantpassat de l'home que va poblar l'Àfrica fa més de tres milions d'anys: l'Australopithecus afarensis.

Aquesta és la tesi d'un estudi que acaba de publicar a la revista Science un equip de científics de la Universitat de Missouri i de l'Institut d'Orígens Humans de la Universitat Estatal d'Arizona.

Al jaciment d'Hadar (vall d'Àfar, Etiòpia), aquests científics hi han descobert un fòssil de fa 3,2 milions d'anys, corresponent a un homínid de l'espècie Australopithecus afarensis. És un os del peu, el quart metatarsià, i presenta una forma arquejada, igual que el de l'home.

El descobriment abona la idea que el bipedisme fou anterior al desenvolupament del cervell: l'Australopithecus afarensis tenia una capacitat cranial equivalent a la de goril·les i ximpanzés.

La forma dels peus i l'evolució humana


+ La posició de l'os descobert, en l'esquelet del peu. Imatge: Carol Ward i Kimberly Congdon.
La línia arquejada del peu és la base del bipedisme: esmorteeix l'impacte a terra i brinda la flexibilitat necessària per a caminar i córrer. Els autors de la troballa constaten que el desenvolupament del peu arquejat fou un canvi fonamental vers la condició humana: va permetre als nostres avantpassats d'abandonar els arbres i de viure a terra, amb el consegüent accés a una alimentació molt més variada.

De Lucy...


+ Esquelet de Lucy.
El fòssil identificat a Etiòpia correspon a un Australopithecus afarensis, igual que Lucy, tal vegada el fòssil d'homínid més famós de tots: se'n conserva el 40% de l'esquelet. El descobriment de Lucy, fet el 1974 a Etiòpia, ja va fer pensar que l'Australopithecus afarensis era bípede, però fins ara no se'n tenia confirmació.

...a Ardi


+ Ardi. Representació de la revista Science.
L'Australopithecus afarensis és un dels primers homínids dins la cadena de l'evolució humana. Però l'ancestre més antic dels humans és un altre: l'Ardipithecus ramidus. L'exemplar més complet d'aquesta espècie és Ardi, una femella d'1,20 m d'alçada i 50 kg de pes, que va viure fa 4,4 milions d'anys, també a la vall etiòpica d'Àfar. A diferència de Lucy, Ardi no era completament bípede: anava per terra, però també pels arbres.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El primer esquelet d'Australopithecus afarensis fou descobert el 1974 al jaciment d'Hadar. Els autors del descobriment, amb el nord-americà Donald Johanson al davant, li van posar, de nom, Lucy, per la cançó dels Beatles 'Lucy in the Sky with Diamonds'.
  • L'Homo sapiens (denominació científica de l'home modern) va aparèixer a l'Àfrica fa uns dos-cents mil anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Documental sobre els orígens de la humanitat.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua